Nu te simți vinovat când faci următoarele 5 lucruri - Doza de Sănătate
 

Nu te simți vinovat când faci următoarele 5 lucruri

Nu te simți vinovat decat atunci când este cazul. Acest sentiment ne ajută să ne modelăm conștiința morală și să devenim mai buni.
Nu te simți vinovat când faci următoarele 5 lucruri

Ultima actualizare: 18 ianuarie, 2019

Nu te simți vinovat pentru orice lucru din viața ta. La un moment dat fiecare dintre noi a rostit un cuvânt greșit, a uitat ceva important sau s-a comportat într-un mod nepotrivit față de altcineva.

Acestea fiind spuse, trebuie să reținem faptul că sentimentul de vinovăție este strâns legat de conștiința noastră morală. Acesta reflectă personalitatea și valorile noastre, precum și educația pe care am primit-o.

Când te simți vinovat și ai remușcări cu privire la greșelile pe care le comiți, ești mai dornic să devii un om mai bun. Acest sentiment este deseori adecvat și necesar. Însă trebuie să există un echilibru ca să ne menținem bunăstarea psihologică și emoțională. Niciun fel de exces nu este benefic.

Dacă sentimentul de vinovăție devine atât de intens încât ne limitează libertatea personală, acesta nu mai este sănătos și adecvat. Probabil și tu te simți vinovat și cari după tine anumite poveri emoționale inutile.

În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect. Este esențial să realizăm că multe din acțiunile noastre zilnice au la bază sentimentul de vinovăție.

5 motive pentru care te poți simți vinovat

1. Spui NU oricând simți nevoia

Asertivitatea este esențială pentru a avea o stimă de sine ridicată. Spunând „nu” când este cazul, dai dovadă de un curaj pe care fiecare dintre noi ar trebui să îl aibă.

Refuzând să faci ceva anume, te înconjori de ziduri protectoare. Acest gest oferă celorlalți o formă de informație relațională, care îi ajută să înțeleagă care sunt limitele relației voastre.

Nu te simți vinovat de fiecare dată când spui „nu” dacă consideri că acest cuvânt este necesar.

2. Faci ce vrei la momentul potrivit

Știm că nu este ușor. Nimeni nu are libertatea să facă absolut orice își dorește oricând.

Însă între limitele existente avem spațiu pentru a „negocia” cu noi înșine.

„Merit să-mi iau o după-amiază liberă doar pentru mine. Merit această mică bucurie. Merit să am grijă de mine, să mă răsfăț puțin, să mă pun pe primul loc…”

Nu ezita să satisfaci nevoile minții tale. Ignoră sentimentul de vinovăție care poate te macină și oferă-ți ceea ce îți dorești.

Citește și:

Trăiește liber

3. Îți exprimi deschis opiniile

Ai o voce și anumite valori și sentimente. Așadar, de ce te simți vinovat când îți exprimi deschis opiniile la momentul potrivit?

Motivul este faptul că deseori ne este frică că îi vom răni pe ceilalți dacă ne exprimăm opiniile. În plus, spunând adevărul, există posibilitatea să proiectăm o imagine neașteptată sau să dezamăgim persoana din fața noastră.

Nu trebuie să cazi în această prăpastie distructivă dominată de vină. Adevărul trebuie mereu rostit, însă fără agresivitate distructivă.

Adevărul ne ajută să înțelegem că limitele personale sunt o necesitate.

Nu ezita să spui ce crezi! Exprimă-ți gândurile și sentimentele. Atrage atenția celui sau celei de lângă tine dacă ceva este în neregulă.

Să fii tăcut și să ascunzi ceea ce crezi sunt reacții imature care, treptat, te vor distruge.

Nu trebuie să te simți vinovat pentru că ai anumite opinii

4. Te distanțezi de persoanele alături de care nu te simți bine

Aceasta este, fără îndoială, una dintre cele mai mari surse de vinovăție în viața de zi cu zi: interacțiunile sociale de calitate scăzută.

Deși termenul „individ toxic” este utilizat frecvent, nu este nevoie ca un prieten sau un membru al familiei noastre să fie „toxic” pentru ca el sau ea să ne facă rău.

Există anumite persoane care pur și simplu nu ne fac să ne simțim bine și cu care nu ne înțelegem. Acestea nu sunt neapărat „oameni răi”, dar au personalități incompatibile cu ale noastre.

Nu ești obligat să te înțelegi cu nimeni, drept pentru care nu trebuie să te simți vinovat dacă te distanțezi de diverși indivizi în loc să te forțezi să fii politicos cu ei.

5. Nu reușești să te ridici la nivelul așteptărilor tale

Puțini inamici sunt mai periculoși decât propria noastră minte. Câteodată stabilim niște așteptări atât de ridicate pentru noi înșine încât este imposibil să nu ajungem să suferim.

La un moment dat fiecare dintre noi s-a simțit vinovat pentru că nu s-a străduit suficient.

Ne simțim vinovați pentru că nu am obținut slujba visurilor noastre sau pentru că nu am slăbit atât cât ne-am propus. Devenim sclavii unui sentiment de nefericire pe care noi înșine l-am creat.

Trebuie să ne eliberăm de aceste poveri inutile și să evadăm din temnița în care ne-am închis. Nu te supune unor standarde absurde. Luptă pentru a obține ceea ce îți dorești, dar fii umil și respectă-te ca persoană.

Nu trebuie să te simți vinovat dacă nu satisfaci așteptările celorlalți

Câteodată este necesar să te simți vinovat. Acest sentiment ne ajută să ne modelăm conștiința morală și să devenim mai buni din numeroase puncte de vedere. Însă dacă devenim prea obsedați de aspectele prezentate în acest articol, riscăm să fim nefericiți sau chiar să suferim de depresie.

Încearcă să nu cazi în această capcană. Asumă-ți responsabilitatea pentru viața ta și ia decizii bune care îți vor permite să fii liber și fericit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Baumeister, R. F., Stillwell, A. M., & Heatherton, T. F. (1995). Personal Narratives About Guilt: Role in Action Control and Interpersonal Relationships. Basic and Applied Social Psychology. https://doi.org/10.1080/01973533.1995.9646138


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.