Omul lacom are mai multe lipsuri decât cel sărac - Doza de Sănătate
 

Omul lacom are mai multe lipsuri decât cel sărac

În realitate, ești deja fericit, dar cauți motive să nu fii. Află de ce omul lacom este mai sărac decât oamenii lipsiți de bunuri materiale.  
Omul lacom are mai multe lipsuri decât cel sărac

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Omul sărac are multe lipsuri. Nu se bucură de o viață de lux și poate nu are nici măcar un acoperiș deasupra capului. Chiar și așa, este posibil ca omul lacom să o ducă mai rău.

Trăim într-o lume bazată pe consum. Nu trebuie decât să arunci o privire la reclamele și panourile publicitare care ne înconjoară. Iată ultimul model de telefon apărut, mașina pe care nu a cumpărat-o nimeni până acum și rânduri infinite la supermarketuri.

Ceea ce deții în prezent este, cu siguranță, suficient. Însă vrei mai mult și mai mult și nu apreciezi ceea ce ai deja.

Omul lacom este mai sărac, deoarece nu apreciază ceea ce are

Omul lacom nu apreciază ceea ce are
Credem că avem nevoie de multe lucruri pentru că așa am fost învățați. Mașina care tocmai a apărut pe piață are ceva în plus față de cea pe care o deții acum. Poate fi cel mai mic și mai neînsemnat lucru, dar crezi că ai nevoie de el. Oamenii au tendința de a fi egocentrici și de a avea un spirit competitiv. Poate suntem mulțumiți când obținem un lucru nou, dar suntem, într-adevăr, fericiți?

Omul sărac, spre deosebire de omul lacom este fericit. Nu contează dacă trăiește pe străzi și nu are ce mânca. Sunt și ei triști câteodată? Sigur că da. Sunt și ei oameni și, chiar dacă le merge bine la un timp, tot au momente de melancolie. Ideea este că oamenii săraci cunosc fericirea adevărată, deoarece au învățat să prețuiască puținul pe care îl au. Omul lacom nu știe să aprecieze lucrurile pe care le are.

Omul lacom vrea mai multe bunuri materiale

În același timp, știm că există multe persoane bogate și ne-ar plăcea să fim și noi în locul lor. Adevărul este că poți achiziționa orice lucru și tot mai rămâne ceva de cumpărat. Însă uneori arunci cu bani în stânga și în dreapta doar pentru a evita să te gândești la starea în care te afli. 

În realitate, ai nevoie să îți hrănești și sufletul cu emoții și sentimente pozitive. Faptul că îți dorești mereu anumite lucruri nu te va face fericit. Lăcomia îți va distrage atenția de la ceea ce merită cu adevărat tot interesul tău: sinele tău interior.

Viața este cel mai bun dascăl

Omul lacom nu va fi într-adevăr fericit

Poate știi deja aceste lucruri, dar continui să întâmpini același obstacol. Însă cu fiecare eșec ajungi să înveți ceva. Viața este cel mai bun dascăl. Gândește-te de câte ori ai apreciat mai mult un lucru după ce l-ai pierdut. Este o situație prin care vei trece și de acum înainte.

Amintește-ți de câte ori ți-ai cumpărat o mulțime de haine, te-ai întors acasă și te-ai simțit rău când ai văzut portofelul gol. Faci aceste lucruri fără să te gândești înainte, deoarece nu le analizezi cu atenție. De fiecare dată când îți dorești o altă viață, nu mai iei în considerare tot ceea ce ai realizat până acum și toți oamenii care ți-au fost alături pe acest drum. În realitate, ești deja fericit, însă îți cauți motive să nu fii. 

Cu cât ai mai multe, cu atât valorezi mai mult?

Omul lacom nu își apreciază relațiile

Cu cât ai mai mulți prieteni, cu atât valorezi mai mult. Cu cât lucrezi mai bine, cu atât vei primi mai multă recunoaștere. Aceasta este modalitatea de gândire a omului lacom. În realitate, cel mai mult valorează ceea ce dăruiești celor din jur.

Sunt unele locuri de muncă mai bune decât altele? Sigur că da. Unele sunt mai grele și necesită sacrificii mai mari. Însă nu trebuie să judeci lucrurile după cum se văd din exterior. A venit momentul să pui la îndoială tot ce ai crezut până acum. Trăim într-o societate care ne impune anumite valori și convingeri, însă acestea nu sunt neapărat corecte. Dacă nu ești fericit, înseamnă că te ghidezi după o serie de idei false. Poate că ele funcționează pentru anumite persoane, dar nu și pentru tine.

Visezi să câștigi la loto, să fii bogat, să nu mai ai niciodată grija banilor. Realitatea ta, viața ta de zi cu zi este cu totul alta. Există însă întotdeauna o rază de lumină. Gândește-te o clipă. Cum ar fi dacă nu ai mai avea griji în plan material? Ce s-ar întâmpla dacă nu ai mai avea probleme și lumea ar fi la picioarele tale? Ai trăi fericit și liniștit. Și ce urmează după aceasta?

De cele mai multe ori, nu înțelegem că orice lucru rău care ni se întâmplă oferă un sens existenței noastre. Fără probleme, necazuri, provocări, viața noastră ar fi lipsită de însemnătate.

Nu gândi ca omul lacom, gândește ca un om sărac și apreciază ceea ce ai acum. O întreagă lume se va deschide în fața ochilor tăi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Savater, F. (1994). El contenido de la felicidad. Madrid: Santillana.
  • Seligman, M. E. P. (2003). La auténtica felicidad. Barcelona: Ediciones B.
  • Vázquez, C., y Hervás, G. (ed.) (2009). La ciencia del bienestar: Fundamentos para una psicología positiva. Madrid: Alianza.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.