Timpul este un dar: apreciază-i pe cei care ți-l oferă - Doza de Sănătate
 

Timpul este un dar: apreciază-i pe cei care ți-l oferă

Trebuie să învățăm să îi apreciem pe cei care își petrec timpul cu noi. Aceste momente nu pot fi cumpărate cu bani, timpul nostru fiind unul din cele mai valoroase daruri pe care le putem oferi cuiva.
Timpul este un dar: apreciază-i pe cei care ți-l oferă
Raquel Aldana

Scris și verificat de psihologul Raquel Aldana.

Ultima actualizare: 03 ianuarie, 2023

Trebuie să încercăm să petrecem cât mai mult timp posibil cu oamenii pe care îi iubim și care ne iubesc. Timpul este un dar neprețuit, minunat și fascinant pe care îl putem primi sau oferi. 

Dacă reflectăm puțin, vom realiza că timpul pe care cineva îl investește în noi este irecuperabil. Din acest motiv, acțiunea de a ne oferi timpul cuiva este cu adevărat specială. Prin intermediul acestui gest, ființele dragi ne arată că țin la noi și că le place să le fim alături.

Deseori uităm cât de important este să petrecem timp cu oamenii importanți din viața noastră. Această greșeală poate deveni o cauză de conflict, majoritatea persoanelor având tendința să se distanțeze de cineva atunci când se simt subapreciate.

Nu este ușor să găsim un echilibru. În zilele noastre valorificăm viteza și productivitatea. Astfel, se poate întâmpla să ne simțim stresați când petrecem timp cu prietenii noștri în loc să muncim.

Este esențial să facem o pauză și să ne gândim la faptul că timpul este un dar. Câteodată cineva își poate folosi clipele libere pentru a vorbi cu noi. Alteori, această persoană își poate face timp în mod expres pentru a ne vedea. Acest gest este unul dintre cele mai frumoase daruri pe care le putem primi.

Momentele speciale merită orice sacrificiu. Datorită lor, avem parte de amintiri frumoase pe care le apreciem toată viața. Timpul este un dar pe care, dacă îl oferi cuiva, stabilești o legătură cu această persoană și viața ta devine mai frumoasă.

Timpul este un dar pe care ți-l poți oferi singur

Cât de mult valorează timpul tău?

1

Într-o noapte, un bărbat s-a întors acasă de la serviciu. Ca de obicei, întârziase și se simțea foarte obosit și irascibil. Fiul lui, care avea cinci ani, îl aștepta la ușa de la intrare.

– Tati, pot să îți pun o întrebare? întrebă băiatul.

– Desigur, bărbatul îi răspunse, care e problema?

– Tati, tu câți bani câștigi într-o oră? Ochii băiatului erau larg deschiși.

– Da’ ce te interesează pe tine? se răsti bărbatul la el. De ce mă întrebi așa ceva?

– Voiam doar să știu, se smiorcăi băiatul. Te rog, spune-mi câți bani câștigi într-o oră.

– Bine, dacă chiar vrei să știi, câștig 100 de dolari pe oră.

– Oh, zise băiatul, plecându-și capul. Apoi, privindu-l din nou pe tatăl său, spuse: Tati, poți să-mi împrumuți 50 de dolari, te rog frumos?

Timpul este un dar al părinților pentru copii

Bărbatul se enervă.

– Dacă singurul motiv pentru care m-ai întrebat cât câștig este pentru că vrei să-ți dau bani ca să-ți cumperi nu știu ce jucărie sau vreo altă prostie, mai bine du-te la tine în cameră și bagă-te în pat! Lucrez toată ziua și nu am timp de asemenea jocuri de copii.

Băiatul se duse în camera sa și închise ușa.

2

Bărbatul se așeză pe fotoliu și, gândindu-se la întrebarea fiului său, deveni din ce în ce mai furios. „Cum îndrăznește să mă tragă el pe mine la răspundere și apoi să-mi ceară bani?” se gândi.

După o oră însă, bărbatul reuși să se liniștească. Apoi, fu cuprins de remușcări. „Poate avea nevoie de acei 50 de dolari ca să-și cumpere ceva important, își spuse acesta. Și, în fond, nu-mi cere bani foarte des.” Așadar, bărbatul se ridică de pe fotoliu și merse în camera fiului său.

– Dormi, băiete? spuse acesta.

– Nu, tati, sunt treaz.

– M-am gândit că poate am fost prea sever cu tine mai devreme. Am avut o zi lungă la serviciu și mi-am cam vărsat nervii pe tine. Îmi pare rău, așa că o să-ți dai banii pe care mi i-ai cerut.

Timpul este cea mai importantă investiție în relațiile cu cei dragi

Băiatul sări din pat cu un zâmbet pe buze.

– Oh, mulțumesc, tati! strigă.

După ce bărbatul îi înmână banii, băiatul își băgă mâna sub pernă și scoase mai multe bancnote mototolite. Văzând că fiul lui deja avea bani, bărbatul începu din nou să se enerveze. După ce băiatul termină de numărat toate bancnotele, acesta își ridică privirea spre tatăl său.

– De ce mi-ai cerut bani dacă aveai deja? mormăi bărbatul.

– Pentru că nu aveam destui, dar acum am! Tati, acum am 100 de dolari. Pot să cumpăr o oră din timpul tău? Te rog, vin-o acasă mai devreme mâine, ca să luăm cina împreună.

Acest gest îi topi inima bărbatului, care își luă fiul în brațe și își ceru iertare.

Timpul este un dar care creează momente de neuitat

Așa cum ne dovedește povestea de mai sus, oferindu-ne timpul altora, creăm niște momente de neuitat. Dacă stăm să ne gândim la toate lucrurile care s-au schimbat în decursul vieții noastre tocmai datorită unor asemenea momente, ne vom simți probabil copleșiți.

Aceste întâmplări ne arată că timpul și schimbarea sunt sinonime. Ambele sunt necesare pentru a crește și a forma relații cu ceilalți. Când un om alege să ne ofere timpul lui, acesta ne transmite că suntem importanți pentru el. Puține gesturi sunt la fel de puternice.

Cea mai bună investiție pe care poți să o faci este să îți dedici timpul prietenilor și familiei tale. Niciodată nu este prea târziu să le demonstrezi ființelor dragi că ții la ele. Nu uita, timpul este un dar neprețuit.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.