Sfaturi pentru renunțarea la oamenii care nu te iubesc - Doza de Sănătate
 

Sfaturi pentru renunțarea la oamenii care nu te iubesc

Dacă simți că persoana de lângă tine nu te iubește, este mai bine să pui capăt relației, să te îndepărtezi și să renunți înainte de a fi rănit. 
Sfaturi pentru renunțarea la oamenii care nu te iubesc
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Scris de Óscar Dorado

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sunt momente în viață în care îți dai seama că un om în care aveai încredere oarbă nu este așa cum credeai tu. Astfel, decizi să pui capăt acelei prietenii sau relații toxice o dată pentru totdeauna. Tocmai de aceea am hotărât să îți oferim câteva sfaturi privind renunțarea la oamenii care nu te iubesc.

La fel ca oricare altă relație interumană, prietenia trebuie să fie o legătură pozitivă. Desigur, orice relație trece prin momente dificile. Însă dacă certurile și conflictele durează mult timp sau devin prea frecvente, trebuie să te gândești dacă nu cumva ar fi mai bine să renunți la acea persoană care nu ține la tine.

Ușor de zis, greu de făcut. Până la urmă, vorbim despre oameni cu care ai avut o relație de durată și de care te leagă multe amintiri. Însă nu uita că ești o persoană puternică și capabilă de a-și găsi pe cineva care să o respecte și să o iubească așa cum este, cu toate calitățile și defectele sale.

Ai observat că sunt persoane în viața ta care nu țin la tine? Citește mai departe pentru a descoperi câteva sfaturi bune privind renunțarea la oamenii care nu te iubesc.

Cele mai bune sfaturi pentru renunțarea la oamenii care nu te iubesc

Iată câteva sfaturi pentru renunțarea la oamenii care nu te iubesc. Ține cont de ele și pune-le în aplicare atunci când te confrunți cu această situație de care nimeni nu este scutit:

1. Despărțirea este un lucru pozitiv

Este normal să simți că o prietenie va dura o veșnicie. Însă și aceste relații se pot destrăma și nu poți face nimic pentru a împiedica despărțirea. Nu uita că de-a lungul vieții vei pierde mai mulți oameni. 

Renunțarea la oamenii care nu te iubesc este necesară

2. Concentrează-ți atenția asupra relațiilor fericite

Când pui capăt unei prietenii toxice, fă un efort și concentrează-te asupra celorlalți oameni din viața ta. Gândește-te la relațiile pozitive pe care vrei să le menții și la persoanele care te ajută să evoluezi ca om. Ține cu dinții de ele și petrece cât mai mult timp în preajma lor.

3. Renunță la resentimente

Poate fi greu să accepți că un om pe care îl considerai prieten nu este așa. Deși acesta trebuia să fie alături de tine, te-a lăsat baltă. Această situație poate crea anumite resentimente, însă trebuie să renunți la ele.

Renunțarea la oamenii care nu te iubesc presupune iertarea lor. În plus, trebuie să te eliberezi de sentimentul de vinovăție și să mergi mai departe.

4. Nu aștepta scuze

Dacă un prieten te-a supărat atât de tare încât vrei să îl scoți din viața ta, nu trebuie să te aștepți să îți ceară scuze din senin. 

Nu te aștepta ca persoana care te-a rănit să își recunoască vina. Desigur, dacă ar proceda așa, ar fi minunat, însă dacă acele scuze nu vor fi rostite niciodată, tristețea ta se poate adânci.

A iubi pe cineva care nu te iubește… este ca și cum ai zbura cu o aripă ruptă.”

5. Lasă lucrurile să curgă de la sine

Renunțarea la omenii care nu te iubesc nu trebuie să fie o tortură. Pur și simplu scoate-i din viața ta și mergi mai departe. Practic, trebuie să te convingi singur/ă că meriți ceva mai bun. Ușor de zis, greu de făcut, însă acesta este primul pas către vindecare.

Renunțarea la oamenii care nu te iubesc provoacă tristețe

6. Starea proastă este îndreptățită

Starea de tristețe resimțită după renunțarea la oamenii care nu te iubesc este perfect normală. De fapt, este indicat să îți îngădui să simți toate emoțiile și să reflectezi asupra tuturor lecțiilor învățate în urma acestei experiențe. Dacă îți dai seama ce te-a făcut să te simți rău, nu vei mai tolera aceleași lucruri în viitor.

Este mai bine să dai frâu liber durerii decât să îți reprimi sentimentele. Acceptă cele întâmplate ca pe o experiență de viață și oferă-ți un răgaz pentru a te vindeca.

7. Ai grijă de tine

Cel mai important este „să lucrezi” asupra propriei persoane. Cultivă dragostea și respectul de sine. Amintește-ți singur/ă că meriți niște relații sănătoase.

Renunțarea la oamenii care nu te iubesc nu este ușoară. După o astfel de despărțire, se poate întâmpla să ignori bunăstarea ta fizică și psihică, dar încearcă să eviți această neglijență.

Ai grijă de tine în fiecare zi. Odihnește-te suficient și mănâncă alimente hrănitoare. Trebuie să îți satisfaci toate nevoile personale.

8. Înfruntă realitatea

Dacă vrei să mergi mai departe, trebuie să accepți lucrurile așa cum sunt. Multe persoane mențin relații toxice cu cei din jur, deoarece speră că pot schimba situația într-un fel sau altul. Însă este important să reții că nu poți schimba pe nimeni, mai ales dacă persoana în cauză nu este dispusă să o facă. 

Dacă o relație nu funcționează, poți să-i pui capăt și să mergi mai departe. Aceasta este, de fapt, singura situație asupra căreia chiar deții controlul.

În concluzie, fie că este vorba de partenerul de viață sau de un prieten, nu ezita să renunți la oamenii care nu te iubesc. Trebuie să te prețuiești pe tine mai presus de orice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.