Persoanele în vârstă nu trebuie să ignore următoarele 8 simptome - Doza de Sănătate
 

Persoanele în vârstă nu trebuie să ignore următoarele 8 simptome

Durerile în piept și dificultățile de respirație nu reprezintă simptome firești ale înaintării în vârstă. Citește în continuare pentru a descoperi mai multe despre aceste două probleme, precum și despre alte semnale de alarmă care nu trebuie ignorate.
Persoanele în vârstă nu trebuie să ignore următoarele 8 simptome
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Dacă nu ești atent, riști să ignori niște simptome importante care semnalează că persoanele în vârstă din viața ta sunt în pericol. Deși este firesc să experimentăm tot felul de „dureri” pe măsură ce îmbătrânim, asta nu înseamnă că trebuie să ignorăm semnalele pe care organismul ni le transmite.

În fond, o parte dintre aceste simptome ar putea indica prezența unei boli grave. Este esențial să consulți un medic dacă experimentezi simptome neobișnuite sau recurente, chiar dacă ești convins că nu ai de ce să te îngrijorezi. Așteptând să treacă de la sine, este posibil să îți pui viața în pericol.

8 simptome pe care persoanele în vârstă nu trebuie să le ignore

Dificultăți de respirație neobișnuite

Durerile în piept constituie doar unul dintre numeroasele simptome ale infarctului. Aceste semnale de alarmă pot varia de la o persoană la alta.

Dacă, de pildă, observi că întâmpini dificultăți de respirație după o plimbare scurtă, este posibil ca una dintre arterele tale să fie parțial sau total obstrucționată. Această problemă poate cauza un infarct.

Dificultățile de respirație reprezintă un motiv să îți faci programare la medic. Alte simptome posibile ale infarctului sunt o senzație de apăsare în piept și amețeala.

Amețeală bruscă sau probleme de echilibru și de coordonare motorie

Persoanele în vârstă pot experimenta vertij

Simptomele unui accident vascular cerebral pot fi foarte subtile. Însă dacă le memorăm, este mult mai puțin probabil să le trecem cu vederea. Persoanele în vârstă trebuie să aibă grijă!

Dificultățile bruște în a merge și pierderea echilibrului și a coordonării motorii pot fi cauzate de un AVC atât la persoanele în vârstă, cât și în cazul adulților tineri. Reține și următoarele simptome:

  • O senzație de amețeală extremă
  • Dificultăți de vorbire
  • Cuvinte pronunțate greșit
  • Tulburări de vedere
  • O senzație de slăbiciune sau amorțeală la nivelul feței, al picioarelor sau al brațelor

Dacă experimentezi simptomele de mai sus, consultă imediat un medic!

Sângerări vaginale după menopauză

Dacă experimentezi sângerări vaginale după menopauză, este indicat să consulți un ginecolog cât mai curând posibil. Acest simptom nu este normal. Anumite sângerări pot fi mai puțin severe decât altele, dar acestea ar putea semnala prezența unei boli grave, cum ar fi cancerul.

Nu lua situația în derâdere. De asemenea, supune-te unui control medical în mod regulat, chiar dacă nu experimentezi sângerări vaginale.

Disfuncție erectilă

Persoanele în vârstă experimentează frecvent acest simptom, șansele unui bărbat de a întâmpina disfuncții erectile crescând pe măsură ce acesta îmbătrânește.

De fapt, aproximativ 22% din bărbații cu vârsta peste 60 de ani sunt impotenți. Pe lângă faptul că acest simptom este îngrijorător în ceea ce privește satisfacția sexuală, disfuncțiile erectile au fost asociate cu boli ca tulburările cardiace sau diabetul.

Deși disfuncțiile erectile sunt, de obicei, asociate cu înaintarea în vârstă, frecvența acestei probleme poate fi mărită din cauza stresului și a depresiei. Așadar, nu ignora acest simptom, deoarece îmbătrânirea nu este singurul factor care îl poate cauza.

Constipație

Nu este normal ca persoanele în vârstă să sufere mereu de constipație

Constipația te forțează să depui un efort excesiv atunci când mergi la toaletă. Printre altele, această problemă îți crește riscul de a dezvolta hemoroizi. Dacă survine doar din când în când, nu ai de ce să îți faci griji. În plus, persoanele în vârstă pot suferi de constipație mai frecvent decât tinerii.

Însă constipația semnalează uneori faptul că există un blocaj la nivelul intestinelor. Poate fi vorba de o tumoare, un polip sau un alt tip de obstrucție. Când constipația se cronicizează, materiile fecale nu pot fi eliminate ușor și se întăresc.

Drept consecință, intestinele se umple de materii fecale și îți este greu să defechezi. Acest fenomen poartă numele de fecalom. În cazul în care tu sau vreun apropiat suferă frecvent de constipație, ia în considerare varianta de a consulta un cadru medical.

Scaune colorate neobișnuit

Culoarea materiilor fecale variază în funcție de ce mâncăm în fiecare zi. De pildă, suplimentele pe bază de fier și medicamentele împotriva diareei pot închide culoarea scaunului. Materiile fecale maronii sau verzui sunt normale.

Dacă observi că scaunele tale sunt negre sau prezintă sânge, este posibil să există o sângerare la nivelul superior al tractului tău gastrointestinal. Acest simptom poate fi cauzat de ulcere, hemoroizi, diverticulită și alte tulburări gastrointestinale.

Anormalități la nivelul sânilor

Deși cancerul mamar este de obicei identificat prin observarea anumitor umflături, această boală poate cauza și simptome mai puțin cunoscute:

  • Inflamații
  • Sensibilitate și decolorarea pielii
  • Secreții la nivelul sfârcurilor
  • Schimbări ale culorii pielii sânilor

Cancerul mamar este mult mai puțin frecvent la bărbați decât la femei, dar ambele sexe pot fi afectate de acest tip de cancer. Astfel, toate persoanele în vârstă (atât femei, cât și bărbați) ar trebui să verifice dacă experimentează simptomele prezentate anterior.

Leziuni la nivelul pielii

Cancerul de piele este frecvent la persoanele în vârstă

Persoanele în vârstă prezintă un risc crescut de a suferi de cancer cutanat. După cum știm deja, acest tip de cancer se poate declanșa indiferent de culoarea tenului. Monitorizează-ți atent pielea, pentru a depista la timp orice leziuni sau alunițe noi. Leziunile cutanate care nu se vindecă complet pot deveni canceroase.

Există numeroase boli care îți pot pune viața în pericol. Este esențial să fii atent la micile semnale de alarmă transmise de corpul tău. Nu uita, consultă-ți medicul ori de câte ori experimentezi simptome îngrijorătoare și nu trage concluzii pripite.

Ascultă-ți corpul și, dacă este nevoie, apelează la ajutorul unui cadru medical. Numai așa vei putea avea o viață lungă, sănătoasă și fericită. Nu este obligatoriu ca persoanele în vârstă să fie răpuse de boli!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.