Cum să te aperi de AVC-uri

· 16 august 2015

Știai că accidentele vasculare cerebrale sunt atât de serioase încât pot duce la moarte? Pentru a te ajuta să-ți protejezi sănătatea, în acest articol îți vom explica care sunt cele mai bune metode de a te apăra de un AVC. Haide mai întâi se aflăm care sunt simptomele unui AVC, pentru a putea recunoaște mai ușor semnalele de alarmă și să putem evita situațiile de risc.

Care sunt cauzele AVC-urilor?

AVC-urile au loc atunci când vasele de sânge localizate în creier se înfundă, fie din cauza coagulării, fie din cauza unei hemoragii. Simptomele variază în funcție de severitatea cazului.

Simptomele principale

Atunci când cineva are un AVC, simțurile și anumite zone ale corpului acelei persoane vor fi afectate, cum ar fi memoria, mobilitatea, capacitatea de a vorbi, comportamentul și chiar și capacitatea de a gândi. Aceste simptome, precum și alte câteva semne, ar putea fi un avertisment că ceva nu este în regulă. Ele pot apărea treptat sau, în anumite cazuri, pe parcursul a câteva zile sau săptămâni.

Semnele unui posibil AVC

AVC-copie

  • Amorțeală
  • Senzație de slăbiciune, o ușoară paralizie facială, sau o paralizie ce afectează doar o parte a corpului
  • Dificultate în a vorbi sau a înțelege ce zic ceilalți
  • Vedere încețoșată
  • O durere de cap bruscă și foarte intensă și hipertensiune arterială
  • Amețeală
  • Pierderea echilibrului sau a controlului muscular

Dacă ai oricare din aceste simptome, trebuie să mergi imediat la spital! Cu cât prinzi mai repede un AVC, cu atât consecințele pe care le vei resimți din cauza acestuia vor fi mai puțin grave.

Sfaturi pentru a preveni apariția AVC-urilor

Ține-ți tensiunea arterială sub control

Dacă ți se întâmplă vreodată ca tensiunea arterială să-ți sară de 130/80, îți cresc considerabil șansele să faci un AVC. Deoarece hipertensiunea arterială nu provoacă nici un simptom, este bine să-ți vizitezi medicul des pentru a afla dacă tensiunea ta arterială este la un nivel normal. Dacă nu este, medicul cu siguranță îți va recomanda un tratament adecvat, cel mai probabil legat de schimbări în dieta ta sau în stilul tău de viață (cum ar fi, de exemplu, să faci mai multe exerciții sau să te lași de fumat sau de alcool, dacă așa ceva ți se aplică).

Medicul îți va prescrie medicamente, cel mai probabil, numai în situația în care tensiunea arterială îți este absolut de necontrolat.

Ține-ți greutatea sub control

Dacă vrei să te aperi de AVC-uri, este foarte important să-ți ții greutatea sub control. Dacă ești supraponderal(ă), trebuie să scapi de acele câteva kilograme în plus ca să ajungi la greutatea ideală recomandată de medicul tău. Șansele să faci AVC sunt mult mai mari dacă ești supraponderal(ă). Cele mai bune metode pentru a slăbi sunt exercițiile fizice, mâncatul sănătos (adică multe fructe și legume) și evitarea acelor mâncăruri bogate în grăsimi și zahăr.

Ține o dietă sănătoasă

O dietă echilibrată presupune un consum constant de alimente sănătoase, ce într-adevăr va face toată diferența. Dacă mănânci bine, te vei putea proteja de AVC-uri, diabet, un nivel ridicat de colesterol sau trigliceride, hipertensiune arterială și nu numai.

Pentru a ține o dietă sănătoasă, trebuie să eviți mâncărurile prăjite și cele de la restaurantele fast food și să mănânci foarte multe fructe, legume, cereale integrale, pește, pui și curcan.

Și nu uita: „Prevenirea este mai eficientă decât vindecarea!”