8 plante decorative pentru sol argilos
 

8 plante decorative pentru sol argilos

Grădinile cu sol argilos sunt greu de cultivat. Cu toate acestea, există plante care cresc și înfloresc în aceste condiții dure de sol.
8 plante decorative pentru sol argilos

Ultima actualizare: 27 februarie, 2023

Solurile argiloase pot deveni un loc ideal pentru cultivarea plantelor decorative, atât timp cât alegeți speciile potrivite. Acest tip de teren nu este prietenos, dar există plante decorative pentru sol argilos.

Solurile argiloase par deshidratate și fragile. Cu toate acestea, cu un drenaj adecvat și îngrășăminte speciale, veți obține un teren bun pentru  grădinărit și horticultură. Desigur, este necesar să alegeți anumite plante și să le oferiți îngrijire adecvată. Despre ce soiuri vorbim? Aflați mai jos!

Caracteristicile solurilor argiloase

Solurile argiloase sunt roșiatice și crăpate. Principala particularitate este proporția de argilă, în cantitate mai mare decât nămolul și nisipul.

Solurile argiloase rețin multă apă, dar „microporii” lor tind să devină saturați, ceea ce interferează cu ventilația și provoacă stagnare.

Avances en agronomía arată faptul că solurile argiloase se umflă când sunt umede și se contractă când sunt uscate. Se încălzesc greu primăvara și rămân umede în timpul iernii. Plantele nu pot folosi decât jumătate din lichidul depozitat în acest tip de sol.

Solurile argiloase în grădinărit

Solurile argiloase nu sunt foarte bune pentru grădinărit. Cu toate acestea, prin furnizarea de nutrienți, acestea pot fi corectate. Compostul, nisipul grosier și pământul de diatomee îi favorizează structura.

După cum explică Universitatea de Stat din Utah, irigația se face într-un ritm lent și pe perioade lungi de timp. Acest sol se usucă foarte greu.

Datorită conținutului de calciu, gipsul este un element folosit de grădinari pentru a scădea densitatea argilei. În ceea ce privește aerarea, se pot folosi forme grosiere de materie organică, cum ar fi rumegușul degradat și frunzele tocate. Acestea oferă microorganismele esențiale pentru a transforma solul compactat în sol fertil.

Solurile argiloase sunt solicitante în ceea ce privește munca fizică. Speciile de plante ale căror rădăcini sunt scurte se descurcă cel mai bine în solurile argiloase.

8 plante decorative pentru sol argilos

Plantele ornamentale care se descurcă bine în solurile argiloase sunt cele care tolerează seceta, deoarece nu necesită ca solul să fie pregătit temeinic în stratul superior. Și plantele acvatice pot crește în acest tip de sol:

  • Enea
  • Papirus
  • Papirus umbrelă
  • Crin japonez
  • Alocasia

Alte plante decorative perfecte pentru solurile argiloase sunt cele pe care le vom enumera mai jos.

1. Crinul

HortScience raportează faptul că crinii Hemerocallis preferă solurile umede, dar nu le resping pe cele argiloase. Se dezvoltă în solul cu pH între 6 și 8 și au tonuri violet, galben și roșu. Nu necesită întreținere meticuloasă; florile se deschid doar ziua.

Crinul pe lista de plante decorative pentru sol argilos
Lilium candidum sau crin

2. Aronia

În argilă mlăștinoasă sau într-una mai uscată, aroniile se dezvoltă fără probleme (în fotografia de copertă). Nu au nevoie de udare constantă, deși plantele tinere ale acestei specii „cer” hidratare de câteva ori pe săptămână. Pot fi hrănite cu compost.

Frunzele se disting prin culoarea lor aurie, galbenă și portocalie; fructul este comestibil și are culoare neagră purpurie.

3. Floarea soarelui

O investigație publicată de Jurnalul Societății Saudite de Științe Agricole indică faptul că furnizarea anumitor cantități de bor într-un sol argilos favorizează producția de floarea soarelui.

Renumite pentru splendoarea, aceste flori supraviețuiesc în plin soare și în soluri grele. Dintre speciile care se adaptează la acest sol se remarcă floarea-soarelui falsă sau Helianthus x laetiflorus, floarea soarelui de mlaștină sau Helianthus angustifolius și floarea soarelui ochi de bou sau Heliopsis helianthoides.

Floarea soarelui și semințele ei
Puteți crește floarea soarelui în pământ argilos pentru a profita de semințele sale în bucătărie.

4. Plantele cu bulbi

Unii bulbi, cum ar fi bujorii și Liatris, supraviețuiesc în sol argilos. Acestea sunt plante ușor de cultivat, care înfloresc o dată pe sezon, de la mijlocul până la sfârșitul primăverii. Aceste plante prezintă diferite culori, dimensiuni și forme.

5. Asteriile

Dacă au un drenaj bun, asteriile cresc în soluri argiloase și ușor acide. Aceste flori au tonuri de violet, albastru, roz și alb. Cresc în zone cu soare sau cu puțină umbră și înfloresc la sfârșitul verii și sosirea toamnei.

6. Piciorul cocoșului

Florile sale arată ca o pernuță și frunzișul verde este bogat. Se adaptează la solurile umede argiloase dacă este udat periodic.

7. Rudbeckia hirta

Rudbeckia hirta este o floare sălbatică elegantă și perenă, potrivită pentru solurile argiloase. Această varietate de margaretă are petale aurii care înconjoară un centru negru. Atrage rapid albinele și alți polenizatori. Cu cât solul reține mai multă umiditate, cu atât planta va crește mai bine.

Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite arată faptul că această specie crește bine în soluri argiloase, cu umiditate ușoară sau moderată. pH-ul solului trebuie să fie mai mic de 6,8.

Rudbeckia hirta înflorită
Aceste flori se remarcă prin centrul lor negru.

8. Hortensia, pe lista de plante decorative pentru sol argilos

Această variație a familiei Hydrangeaceae are un aspect decorativ datorită frunzelor de culoare verde profund, de formă ovală, cu margini zimțate. Florile sunt violete, albastre și albe.

Hortensiile se reproduc prin butași. Sunt populare, rezistente la frig și au nevoie de udare moderată.

Universitatea din Georgia subliniază faptul că, în solurile argiloase, aceste plante cresc în mod adecvat dacă au compost de casă, compost de ciuperci și așchii de scoarță de pin măcinate. Nu se recomandă folosirea de turbă din cauza descompunerii accelerate.

Cum să îmbunătățim calitatea solurilor argiloase pentru a crește plante decorative?

Pentru ca plantele ornamentale să se descurce mai bine în solul argilos, este indicat să existe un drenaj artificial și să se adauge var pentru a dizolva cocoloașele. Procedura este cunoscută sub denumirea de amendare a solului.

În general, dacă semănați specii ornamentale în acest tip de sol, este indicat să alegeți exemplare specifice. Cereți sfaturi despre îngrășământul ideal și aflați dacă plantele alese au nevoie de atenție deosebită.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.