Plombele cu amalgam: riscuri pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Plombele cu amalgam: riscuri pentru sănătate

Deși organismul poate elimina o parte din mercur în mod natural, cantitatea rămasă se poate acumula în creier și poate cauza o diversitate de boli neurodegenerative.
Plombele cu amalgam: riscuri pentru sănătate
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Scris și verificat de medicul Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu.

Ultima actualizare: 06 ianuarie, 2019

Știai că plombele dentare cu amalgam sunt compuse în principal din mercur. Știai că acest metal greu este toxic pentru organism? În unele țări utilizarea amalgamului este chiar interzisă din cauza riscurilor implicate.

În articolul  de astăzi îți vom spune tot ce trebuie să știi despre pericolele pe care plombele cu amalgam le pot avea asupra ta. Ce sunt ele, cum îți afectează sănătatea și ce alternative ai pentru a le înlocui.

Ce sunt plombele cu amalgam?

Amalgamul este un material de culoare argintie compus din mai multe metale, predominant fiind mercurul, pe care dentiștii îl folosesc pentru a umple golurile lăsate de carii.

În ziua de azi, multe țări folosesc alte materiale pentru plombele dentare. Numeroase studii au arătat că mercurul utilizat este toxic atât pentru pacientul căruia i se aplică tratamentul, cât și pentru medicul stomatolog care lucrează cu acest metal.

În plus, există o mișcare ecologică din ce în ce mai dezvoltată care vizează reducerea utilizării produselor pe bază de mercur. Toate acestea datorită faptului că mercului are un impact negativ asupra planetei.

Din anul 2008, utilizarea plombelor cu amalgam a fost interzisă în țări precum Suedia, Norvegia și Danemarca.

Ce sunt plombele cu amalgam

Expunerea la mercur

O plombă cu amalgam conține între 120 și 570 mg de mercur. Acesta este eliberat în timp datorită acțiunii mai multor factori: salivă, acizi stomacali, alimente, temperaturi înalte și altele.

Se produc vapori de mercur care sunt absorbiți zi de zi pe parcursul întregii vieți, aceste plombe devenind o sursă „bogată” de toxicitate constantă.

Cu toate acestea, este bine să reții că expunerea la mercur poate rezulta în urma contactului cu oricare dintre produsele care îl conțin: termometre, becuri, produse cosmetice, creme pentru albirea pielii, vopsele, pesticide etc.

Studiile au arătat că unii pești mari de ocean, cum ar fi tonul sau peștele-spadă pot conține un nivel ridicat și periculos de mercur. Din acest motiv nu ar trebui să consumi aceste specii prea des.

Plombele cu amalgam și mercurul

Pericole pentru sănătate

Deși o parte din el este eliminat în mod natural din organism, o cantitate semnificativă se acumulează în creier. Aici poate rămâne timp de ani întregi. Acest lucru provoacă o degenerare progresivă a neuronilor, ducând la apariția unor boli precum Alzheimer sau Parkinson.

O altă problemă gravă de sănătate apare atunci când mercurul trece prin placentă. Acesta pătrunde în sistemul nervos central al fătului în timpul sarcinii. 

Mercurul se mai poate acumula și în tractul gastrointestinal, în gură, plămâni, glanda tiroidă, glanda pituitară și altele.

Pot fi extrase plombele cu amalgam?

După ce află despre riscurile mercurului din plombele cu amalgam asupra sănătății, oamenii doresc să știe dacă este posibil să le scoată pentru a evita aceste probleme. Este valabil mai ales pentru persoanele care deja s-au confruntat cu efectele secundare, dar nu știau până atunci care este cauza simptomelor.

Răspunsul este că da, se pot extrage, dar cu foarte mare atenție. Dacă nu este posibilă respectarea unui protocol strict de îndepărtare, atunci este indicat ca plombele să fie lăsate acolo unde sunt. Asta pentru a evita ca medicul și pacientul să fie expuși unei eliberări bruște de mercur.

Adresează-te întotdeauna unui medic stomatolog cu experiență  în extragerea acestor plombe. De asemenea, nu uita să respecți următoarele condiții:

  • Protejează gura în timpul extragerii pentru a nu înghiți vreun rest de plombă.
  • Acoperă-ți ochii.
  • Folosește o mască de oxigen.
  • Ai grijă ca extragerea să fie efectuată într-un mediu răcoros.
  • Plomba trebuie extrasă rapid și în întregime.
  • Înlocuiește plomba veche cu una nouă, din materiale de calitate.
  • Tratează zona cu antiseptic.

În cazul expunerii la mercur în timpul acestui proces, le recomandăm atât medicului, cât și pacientului să apeleze la un remediu natural eficient în eliminarea metalelor grele din organism: chlorella.

Acest produs derivat din alge este un puternic agent detoxifiant. Ajută la eliminarea mai multor tipuri de substanțe dăunătoare datorită conținutului ridicat de clorofilă.

Coriandrul, usturoiul și magneziul pot fi de asemenea foarte benefice în acest scop.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Clarkson, T. W., & Magos, L. (2006). The toxicology of mercury and its chemical compounds. Critical Reviews in Toxicology. https://doi.org/10.1080/10408440600845619
  • Zahir, F., Rizwi, S. J., Haq, S. K., & Khan, R. H. (2005). Low dose mercury toxicity and human health. Environmental Toxicology and Pharmacology. https://doi.org/10.1016/j.etap.2005.03.007
  • Rice, K. M., Walker, E. M., Wu, M., Gillette, C., & Blough, E. R. (2014). Environmental mercury and its toxic effects. Journal of Preventive Medicine and Public Health. https://doi.org/10.3961/jpmph.2014.47.2.74
  • About Dental Amalgam Fillings. (2017). US Food and Drug Administration. Recuperado el 13 de marzo de 2020.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.