Presiunea din partea colegilor: cum îți ajuți copiii? - Doza de Sănătate
 

Presiunea din partea colegilor: cum îți ajuți copiii?

În timpul pubertății și al adolescenței, prietenii tind să devină oglinda în care copiii vor să își vadă reflexia. Dar ce se întâmplă când un grup de prieteni îi presează pe copiii noștri să facă ceva? Împreună, vom descoperi ce putem face pentru a ne ajuta copiii să facă față presiunii colegilor.
Presiunea din partea colegilor: cum îți ajuți copiii?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

În timpul adolescenței, prietenii devin modelele copiilor noștri. Adolescenții încetează adesea să-și observe părinții și încep să-și privească prietenii pentru a decide cum să se îmbrace, cum să vorbească și cum să se comporte. Grupurile de colegi împing adolescenții într-o direcție sau alta. Deci, cum îi putem ajuta pe copiii noștri să se descurce cu presiunea din partea colegilor?

Cu toții am trecut prin acea etapă în care ne interesează să fim acceptați. A fi parte a unui grup este deosebit de important pentru persoanele cu vârste cuprinse între 12 și 20 de ani. Prin urmare, presiunea din partea colegilor este dură și poate afecta viața copiilor noștri în moduri bune și rele.

Presiunea din partea colegilor: cum îți ajuți copiii?

A decide împotriva a ceea ce un grup de prieteni apreciază sau face poate fi extrem de dificil în această etapă a vieții. Să analizăm situația.

Ce este presiunea din partea colegilor?

Elev afectat de presiunea din partea colegilor
Apartenența la un grup social este de o importanță vitală pentru integritatea adolescenților.

Oamenii din mediul nostru ne influențează inevitabil viața într-un fel sau altul. În timpul adolescenței, prietenii au o influență mai mare decât în alte etape ale vieții. Copiii vor să:

  • Fie ca cei pe care îi admiră
  • Se încadreze într-un grup
  • Nu se simtă ciudat
  • Experimenteze
  • Nu devină ținta bătăii de joc pentru că sunt „diferiți”

Luarea deciziilor este dificilă, mai ales atunci când întâmpină opinii contradictorii. Exact asta se întâmplă cu tinerii. Grupurile de colegi îi trag într-o singură direcție, chiar dacă adolescenții cred adesea că ar trebui să facă exact opusul. Poate fi extrem de complicat pentru adolescenți să facă față presiunii colegilor.

Presiunea colegilor este întotdeauna negativă?

În general, când vorbim despre presiunea din partea colegilor, ne concentrăm asupra aspectelor negative. Cu toate acestea, există două părți ale acestui fenomen. După cum am spus deja, atunci când vorbim despre presiunea colegilor, vorbim despre influența pe care aceștia o au asupra copiilor și adolescenților. Această influență poate fi pozitivă sau negativă.

Să vedem un exemplu. Dacă un prieten care citește cu pasiune îi recomandă o carte copilului tău, el sau ea poate ajunge să o citească. Deci, în acest caz, am putea considera presiunea colegilor ca fiind un lucru bun.

Cu toate acestea, presiunea din partea colegilor are o tendință mai mare de a fi negativă: de exemplu, atunci când prietenii încearcă să facă presiuni asupra unui individ să bea alcool, să consume droguri, să chiulească de la școală sau să-și bată joc de sau să intimideze un alt copil.

Cum îi pot ajuta părinții pe copii să facă față presiunii din partea colegilor?

În calitate de părinți, este de datoria noastră să îi îndrumăm pe copii pe calea care va duce la dezvoltarea lor adecvată: aceasta înseamnă împiedicarea participării la activități sau acțiuni care ar putea pune în pericol integritatea lor fizică sau emoțională.

Prin urmare, dorim să-ți împărtășim o serie de sfaturi despre cum să-ți ajuți copiii să facă față presiunii colegilor. Nu este niciodată prea devreme, așa că nu există niciun motiv să aștepți până când copiii tăi ajung la adolescență pentru a aplica sfaturile de mai jos.

1. Învață-i pe copii să spună „nu”.

Copil care spune NU
A spune „nu” atunci când este necesar va ține copiii departe de influențele negative.

Unul dintre primele cuvinte pe care copiii învață să le spună este „nu”. Apoi, după numeroase explicații, îi învățăm cum să spună „da”. Cu toate acestea, este fundamental ca părinții să-și învețe copiii să evalueze situațiile și să spună nu când este nevoie.

  • Poți juca roluri cu copilul sau îi poți prezenta situații în care acesta trebuie să refuze ceva.
  • De asemenea, este important să-i permiți copilului să-și exerseze acest comportament pe cineva important: pe tine. Ascultă și susține poziția copilului atunci când este mic, astfel încât acesta să învețe că a spune nu este sigur.

2. Învăță-i pe copii să gândească singuri.

A se lua după alții poate pune sănătatea și integritatea copiilor în pericol. Învață-i să gândească singuri, să ia în considerare posibilele rezultate și să evalueze scenariile cele mai bune și cele mai proaste.

3. Dialoghează cu copiii tăi.

Conversația cu copiii și povestirea experiențelor din propria adolescență te poate ajuta să insufli încredere. În plus, te ajută să elimini decalajul de vârstă și le permiți să vadă că și tu făceai greșeli la vârsta lor.

4. Încurajează stima de sine sănătoasă.

Copil fericit pe bicicletă
Încurajarea stimei de sine sănătoase la copii îi va ajuta să aparțină unui grup și să facă alegeri mai bune.

Copiii cu o stimă de sine sănătoasă sunt mai puțin influențabili decât cei care caută recunoașterea semenilor. Lucrează la stima de sine a copiilor pentru a-i ajuta să facă față presiunii colegilor. Dacă este nevoie, solicită asistență suplimentară de la un specialist.

5. Oferă instrumente care să ajute copiii să facă distincția între bine și rău.

Pentru a lua decizii, fiecare copil și adolescent trebuie să învețe să identifice atitudinile și acțiunile corecte și greșite. Învață-ți copiii să facă diferența. Educarea copiilor cu valori ferme este esențială atunci când vine vorba de a-i menține în afara situațiilor problematice.

6. Asigură-te că grupul de prieteni este unul pozitiv.

Un studiu din 2010 a arătat faptul că adolescenții cu prieteni care fumează și consumă alte substanțe nocive sunt mai predispuși să facă același lucru. La fel, tinerii ai căror prieteni sau grupuri de colegi nu participă la aceste activități au mai puține șanse să fumeze sau să consume substanțe nocive. Desigur, nu poți alege prietenii copiilor, dar îi poți îndruma astfel încât să aleagă grupuri care fac alegeri pozitive.

Acestea sunt doar câteva dintre strategiile pe care le poți folosi pentru a-ți ajuta copiii să facă față presiunii colegilor. În plus, te încurajăm să discuți cu copiii, să le descoperi interesele și să le cunoști prietenii. În acest fel, este mai puțin probabil să se simtă singuri sau presați și vor avea mai multă încredere în tine atunci când au probleme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.