Prima zi de școală: 7 greșeli ale părinților - Doza de Sănătate
 

Prima zi de școală: 7 greșeli ale părinților

Atunci când copiii încep să meargă la școală, aceștia trec printr-un proces de adaptare. Deși rolul părinților este de a-i ajuta pe cei mici în tranziția de la a fi permanent acasă la a merge la școală, aceștia comit numeroase greșeli.
Prima zi de școală: 7 greșeli ale părinților
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Atunci când copilul încetează să fie „puiul mamei”, acesta își începe aventura în sistemul de învățământ. Însă părinții fac numeroase greșeli încă din prima zi de școală a celor mici. După ce au avut grijă de ei zi de zi timp de 3 – 5 ani, acestora le este dificil să-și lase copiii în grija educatorilor sau a învățătorilor.

Poate că și tu ești nervos, stresat sau emoționat. Această separare este dificilă atât pentru copil, cât și pentru părinte.

Însă tu ești adult și trebuie să faci tot ce este mai bine pentru copilul tău. Problemele apar atunci când, fără să-ți dai seama, te lași cuprins de emoții și faci greșeli ce transformă prima zi de școală a celui mic într-un calvar.

7 greșeli ale părinților în prima zi de școală

Mama și copilul în prima zi de școală

După ce te-ai agitat pentru a găsi cea mai bună școală pentru copilul tău, trebuie să ai încredere în el și să-l ajuți să se adapteze în această nouă etapă a vieții sale. Timpul necesar pentru ca fiecare copil să ajungă să îndrăgească școala pe care o urmează depinde de fiecare micuț în parte.

În prima zi de școală a celui mic, este foarte ușor să comiți și tu aceste greșeli făcute de majoritatea părinților. Uneori, în loc să fii de ajutor, ajungi să complici și mai mult lucrurile, iar tranziția celui mic către viața de școlar plină de responsabilități va fi și mai dificilă. Așadar, reține următoarele greșeli și încearcă pe cât posibil să nu le repeți și tu!

1. Pregătirea insuficientă a copilului

Pregătirea insuficientă a copilului înainte de a merge pentru prima dată la școală este una dintre cele mai des întâlnite greșeli ale părinților. Copiii trebuie să știe dinainte la ce să se aștepte. Va trebui să discuți cu ei din timp și să-i pregătești pentru ce va urma.

O strategie bună este să-l incluzi pe cel mic în pregătirile pe care le faci pentru școală. Ia-l la cumpărături de rechizite, acest lucru se va dovedi a fi foarte distractiv. Copilul va fi foarte entuziasmat de noile achiziții și va aștepta cu nerăbdare să le folosească în prima zi de școală.

În cazul multor copii, este suficient ca părinții să le explice ce vor face de acum înainte. Aceștia își vor lua adio de la vechiul program și vor fi pregătiți pentru viața de școlar. Dacă vrei să eviți ca cel mic să dezvolte o fobie față de școală, trebuie să-i explici temeinic și cu răbdare tot ce va urma, fără a-l speria.

2. Plânsul în fața copilului

Să recunoaștem. Este dificil să-i vedem pe micuții noștri supărați, temători sau plângând pentru că se află într-un loc nou alături de oameni pe care nu îi cunosc. Bineînțeles, acest lucru ne sfâșie sufletul!

Însă nu uita că tu ești cel mai bun exemplu pentru copilul tău și că de la tine va învăța cum să-și gestioneze emoțiile.

A-ți pierde controlul este una dintre cele mai mari greșeli pe care un părinte le poate face de față cu cel mic. Copilul tău este deja stresat din cauza acestei experiențe noi, iar acest lucru se poate înrăutăți dacă părintele apare în fața sa cu ochii în lacrimi. În acest caz, celor mici le va fi mult mai dificil să se adapteze vieții de școlar.

Dacă ai de gând să plângi, fă-o după ce l-ai lăsat pe copil la școală și nu te mai poate vedea. Această separare este o emoție puternică ce te va chinui zile întregi. Însă vei observa că cel mic se va relaxa treptat și va începe să accepte mersul la școală.

3. Întoarcerea la copil atunci când îl auzi plângând

Tata și fiica discutând despre școală

Aceasta este una dintre cele mai comune greșeli ale părinților în prima zi de școală a celui mic. Dacă ți-ai luat deja la revedere și îți auzi copilul plângând sau strigându-te, evită să te întorci înapoi. Este unul dintre cele mai dăunătoare lucruri pe care un părinte le poate face în acest moment.

Personalul din sistemul de educație este pregătit pentru a avea grijă de copilul tău și a-l calma. Majoritatea copiilor se calmează, de obicei, rapid, la câteva minute după plecarea părinților. Aceștia încep să interacționeze cu mediul, unii mai mult decât alții, însă în cele din urmă cu toții se vor adapta.

În cazuri rare, este posibil ca cel mic să nu se calmeze. Personalul școlar îi va suna pe părinți pentru a veni să își ia copilul înainte de terminarea orelor de curs. Acest lucru este însă o excepție. Profesorii și învățătorii știu cum să se comporte cu micuții care plâng.

Fă-ți un favor ție, dar și celui mic: nu te întoarce.

4. Verificarea copilului atunci când se află la școală

Evită să dai ture în jurul școlii pentru a-ți verifica fiul sau fiica. Acest lucru este o mare greșeală.

Dacă cel mic te vede după ce s-a calmat, este posibil să-și dorească să plece cu tine. N-ai vrea să treci din nou prin procesul despărțirii. Acest lucru îi poate acutiza starea de anxietate și poate îngreuna adaptarea sa la noul mediu.

Știm că îți dorești să afli ce face copilul tău în prima de zi de școală. Însă este necesar să aștepți până la terminarea cursurilor și apoi să-l întrebi direct pe cel mic despre experiența avută în ziua respectivă.

5. Plecarea fără a-ți lua la revedere

Despărțirea de copil este un moment crucial în prima sa zi de școală. Cei mici afișează o expresie tristă și le cer părinților să nu plece de lângă ei, deoarece vor începe să plângă zgomotos.

Însă plecatul fără a-ți lua la revedere este o altă greșeală pe care părinții o fac în prima zi de școală. Aceasta nu este o soluție. Din contră, acest gest poate produse sentimente de abandon.

Cel mai bun mod de a acționa este să-ți iei la revedere. Dă-i celui mic o sărutare, îmbrățișează-l, spune-i cât de mult îl iubești, asigură-l că te vei întoarce pentru a-l lua acasă și urează-i o zi frumoasă. Nu uita de gesturile tandre și încurajatoare.

Oricare ar fi situația, nu te furișa de lângă el.

6. Prelungirea inutilă a momentului despărțirii

Fetiță tristă în prima zi de școală

Nu prelungi inutil momentul despărțirii de copil. Totul trebuie să decurgă rapid. Dacă acest moment durează prea mult, copilul își va forma o impresie greșită și va crede că nu vei pleca. Nu-i promite că vei rămâne dacă știi că acest lucru nu se va materializa.

De asemenea, dacă personalul școlar este nevoit să-ți calmeze copilul, revederea ta îi va aminti faptul că l-ai părăsit și va complica situația. Cel mai bine este să pleci rapid și să nu complici munca profesorilor sau a învățătorilor.

7. Certatul copiilor pentru că plâng sau compararea lor cu alți copii

Copiii sunt speriați și anxioși în prima zi de școală. Dacă îi cerți și îi compari cu alți copii, nu vei reuși decât să înrăutățești lucrurile. Este normal ca cei mici să plângă în primele zile. Unii copii se vor adapta mai repede decât alții. Însă certatul și învinovățirea îi va face să se simtă mai rău.

De asemenea, este posibil ca primele zile să fie liniștite pentru anumiți copii. Însă este posibil ca aceștia să înceapă să plângă după circa cinci zile. Așadar, ai răbdare, nu-ți face griji și nu îi presa. I-ai în brațe, ia-ți la revedere și, chiar dacă încep să plângă puțin, nu te întoarce la ei.

În concluzie, există câteva greșeli pe care părinții le fac în prima zi de școală fără a realiza. Acestea pot îngreuna procesul de adaptare a celui mic la noul mediu.

Acum că ai citit aceste lucruri, asigură-te că nu vei comite și tu greșelile de mai sus. Poate fi dificil pentru tine, dar cu siguranță va fi sănătos și benefic pentru cel mic.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.