Primul ajutor pentru durerile inghinale - Doza de Sănătate
 

Primul ajutor pentru durerile inghinale

Nu ești sigur cum să procedezi în cazul durerilor inghinale? Astăzi, îți vom împărtăși câteva sfaturi cu privire la primul ajutor atunci când cineva suferă de acest tip de leziuni.
Primul ajutor pentru durerile inghinale
Alejandro Duarte

Verificat și aprobat de biotehnologul Alejandro Duarte.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ești o persoană atletică? Ai fost diagnosticat vreodată cu o durere inghinală? „Durerile inghinale” se referă la leziuni inghinale care tind să implice disconfort și – în cazuri grave – ruperea unui mușchi. În ce constă primul ajutor pentru durerile inghinale?

Acest tip de leziune este comun în rândul persoanelor care practică un fel de activitate fizică. Prin urmare, cunoașterea informațiilor despre leziunile inghinale este fundamentală pentru a preveni agravarea durerii.

Unul dintre factorii care pot duce la acest tip de leziune este efectuarea incorectă a unui exercițiu. Cu toate acestea, leziunile inghinale pot apărea și ca rezultat al tensiunii excesive din cauza antrenamentului care implică mușchii adductori.

Simptomele durerilor inghinale

Este important să menționăm faptul că durerile inghinale nu sunt produse, de obicei, de leziuni grave. Cu toate acestea, a nu ști cum să acorzi primul ajutor pentru durerile inghinale poate face ca problema să se înrăutățească. De fapt, poate însemna să nu poți practica deloc sport pentru o perioadă lungă de timp.

Numeroase mișcări specifice pot produce leziuni inghinale. De exemplu, o lovitură bruscă, cum ar fi în fotbal, este un posibil factor declanșator. Efectuarea mișcărilor complicate care implică o răsucire violentă, ca la patinajul artistic, poate produce acest tip de leziune. Mai mult, orice mișcare ce presupune răsucirea poate duce la o durere inghinală.

Bărbat care își protejează zona înghinală când face sport
Leziunile inghinale sunt frecvente la sportivi atunci când efectuează mișcări bruște sau folosesc tehnici necorespunzătoare.

În funcție de gravitate, durerile inghinale variază în intensitate. Cu toate acestea, este important să le acorzi atenție oricât de puțin sau de mult te-ar deranja. Mai jos, vom analiza modul în care se pot manifesta leziunile inghinale.

  • Dificultăți de alergare sau mers: Această activitate care necesită puțin efort devine dureroasă. Dacă leziunea inghinală este gravă, chiar și efectuarea unor pași mici poate produce dureri ascuțite și intense în zonă.
  • Vânătăi în zona inghinală: Pe lângă simptomul de mai sus, care poate varia de la durere ușoară la durere foarte intensă, pot apărea și vânătăi. Dacă observi hematoame în zonă, acesta este un semn de accidentare semnificativă.
  • Umflarea zonei inghinale: Când apar leziuni inghinale, zona se poate umfla. Acest lucru duce la o rigiditate care poate face mersul și mai dificil.

În unele cazuri, atunci când apare o leziune inghinală, vei auzi un sunet de întindere. Chiar dacă disconfortul este minor, nu trebuie să ignori problema. Durerea va continua să evolueze și leziunea se poate agrava odată cu trecerea timpului.

Primul ajutor pentru durerile inghinale

Acum știi cum să recunoști leziunile inghinale, precum și motivele pentru care acestea pot apărea. Deci, următorul pas este să știi cum să aplici măsuri de prim ajutor. Nu uita faptul că este esențial să aplici măsuri de prim ajutor imediat ce apare leziunea.

1. Întinderea

Specialist care acordă primul ajutor în durerile inghinale
Pentru a evalua leziunile inghinale, întinderea mușchilor poate fi foarte eficientă. Mai mult, poate ajuta la reducerea durerii.

Prima măsură de prim ajutor în cazul unei leziuni inghinale este întinderea. Acest lucru permite eliberarea tensiunii, relaxarea mușchilor și o ameliorare a durerii. În plus, te poate ajuta să detectezi cât de gravă este leziunea. A fost o simplă lovitură în regiune? Sau ai un mușchi rupt?

Dacă întinderea nu ameliorează durerea, zona începe să se umfle și apar vânătăi, atunci ar trebui să consulți imediat un medic. Același lucru este valabil și dacă îți este greu să mergi.

2. Gheață și comprese reci

Gheața este o soluție accesibilă pentru a ajuta la reducerea inflamației după accidentări. În cazul leziunilor inghinale, poți folosi comprese cu gheață pentru următoarele două sau trei zile. Cel mai bine este să nu le aplici direct pe zonă, deoarece acest lucru poate arde pielea.

Dacă leziunea nu se vindecă după două sau trei zile, nu poți merge, simți o durere înțepătoare în zonă sau ai vânătăi care nu se ameliorează, trebuie să te adresezi medicului. El sau ea îți va recomanda tratamente care te vor ajuta să tratezi leziunea în mod adecvat, astfel încât să poți începe recuperarea.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.