3 obiceiuri pentru prevenirea durerii de spate - Doza de Sănătate
 

3 obiceiuri pentru prevenirea durerii de spate

Printre zonele corpului cu o probabilitate mai mare de a suferi leziuni se află spatele. Există diferite tratamente pentru prevenirea durerilor de spate, pe lângă nevoia de a adopta obiceiuri corecte în viața de zi cu zi.
3 obiceiuri pentru prevenirea durerii de spate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Zona inferioară a spatelui este deosebit de predispusă la diverse leziuni care declanșează disconfort. Din fericire, există mai multe obiceiuri care ajută la prevenirea durerii de spate, în funcție de cauză și de nevoile fiecărei persoane.

Regiunea lombară se află între osul toracic și osul sacru. Cuprinde ultimele cinci vertebre ale coloanei vertebrale, cu particularitatea de a fi cele mai rigide. Cauzele durerii lombare variază de la lipsa antrenamentului fizic, la o postură deficitară și stres.

Mai jos, îți vom prezenta trei metode care pot funcționa ca tratamente suplimentare pentru prevenirea durerii de spate.

Cauzele principale ale durerii de spate

Efectuarea mișcărilor bruște sau rapide sau ridicarea greutății excesive sunt declanșatorii tipici ai durerii lombare. Dacă una sau mai multe vertebre din zona inferioară a spatelui sunt inflamate și nu sunt tratate corespunzător la timp, acest lucru ar putea duce la contracturi și hernii de disc. În plus, bolile conexe includ osteoartrita și spondilolisteza.

Dacă suferi de dureri severe care îți afectează fesele, picioarele și chiar degetele picioarelor, ai probabil o hernie de disc. În plus, stilul de viață sedentar duce la osteoartrita lombară. Poți suferi și de spondilolisteză dacă un nerv se inflamează din cauza presiunii exercitate asupra oricărei vertebre.

Durerile de spate pot apărea și din cauza altor afecțiuni, cum ar fi infecțiile, reumatismul sau osteoporoza, printre altele. Mai mult, anxietatea sau un stil de viață stresant reprezintă elemente ce induc tensiunea la nivelul vertebrelor și provoacă durere.

3 obiceiuri pentru prevenirea durerii de spate

Exerciții de întindere

Fată care face exerciții pentru prevenirea durerii de spate
Prin întinderea mușchilor, poți reduce tensiunea și te poți relaxa, prevenind durerile de spate.

O modalitate de prevenire a durerilor de spate este întinderea regulată a mușchilor. Adevărul este că acest tip de durere enervantă nu apare de la o zi la alta. Dimpotrivă, vertebrele tale vor încerca să te avertizeze că ceva nu este în regulă. Poți observa chiar și unele disconforturi minore care ajung să devină extrem de dureroase și incapacitante dacă nu le tratezi suficient de repede.

Majoritatea exercițiilor de întindere constau în efectuarea unor mișcări foarte fine pentru a activa și a slăbi zona afectată. Întinderea este foarte simplă și este o modalitate excelentă de a preveni durerile de spate și multe alte tipuri de durere!

În primul rând, încearcă următoarea întindere pentru spatele inferior: stai pe un scaun și apleacă-te înainte, astfel încât pieptul să se sprijine pe coapse. Brațele ar trebui să atârne pe părți, astfel încât umerii să se relaxeze.

Respirație corectă

Ceva la fel de simplu ca exercițiile de respirație poate ameliora multe dureri ale corpului. Prin adoptarea unei posturi adecvate, practicarea respirației conștiente poate ajuta la ameliorarea tensiunii coloanei vertebrale.

Andrew Weil este directorul Institutului de Medicină Integrativă al Universității din Arizona. Strategia sa pentru ameliorarea durerilor de spate este metoda de respirație 4-7-2. Aceasta înseamnă inhalarea aerului timp de patru secunde, menținerea acestuia timp de șapte secunde și expirarea timp de două secunde.

Pentru ca acest tip de exercițiu să funcționeze, trebuie să te întinzi și să efectuezi întreaga procedură, respirând doar pe nas și repetând exercițiul de trei sau patru ori pe zi.

Antrenament de forță

Bărbat care face sport
Tonifierea mușchilor spatelui te va ajuta să menții o postură corectă și să protejezi mai bine zona spatelui.

Raționamentul din spatele acestui tip de activitate este faptul că prevenirea durerii de spate este mult mai eficientă atunci când tonifici mușchii adiacenți ai spatelui inferior. În plus, poți lucra și mușchii care te vor ajuta să scapi de durerea de spate, cum ar fi abdomenul, umerii și pelvisul.

Este foarte important ca, atunci când te antrenezi în sala de sport, să acorzi o atenție specială regiunii lombare. Pentru a face acest lucru, efectuează exerciții pentru flexorii șoldului și mușchii hamstrings.

În orice caz, cel mai bun sfat este să nu-ți suprasoliciți corpul și să nu folosești mai multă greutate decât poți suporta. Nu te antrena mai mult decât are nevoie corpul.

Concluzie

Pentru a preveni durerile de spate, o idee bună este să-ți întinzi mușchii de mai multe ori pe zi, mai ales după ce ai stat într-un loc timp de câteva ore. În plus, odihna adecvată este esențială pentru eliberarea și ameliorarea tensiunii la nivelul coloanei vertebrale. Alimentația sănătoasă este esențială pentru a întări mușchii și oasele.

În cele din urmă, este important să ne amintim faptul că efectuarea mișcărilor bruște, chiar și fără ridicarea de greutăți, poate răni grav vertebrele lombare. Este fundamental să eviți efectuarea acestor tipuri de mișcări intense sau bruște, mai ales dacă ridici obiecte grele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.