Principalele 5 greșeli ale oamenilor geloși

14 Ianuarie, 2018
Fiecare dintre noi a fost gelos la un moment dat, dar există anumite aspecte de care trebuie să ținem cont. Citește în continuare pentru a afla despre ce este vorba!

Multe persoane au impresia că gelozia este o dovadă de iubire. În anumite situații însă, această emoție poate avea un impact foarte negativ. Astfel, există diverse greșeli ale oamenilor geloși pe care ar fi bine să le reținem pentru a le putea evita.

Fiecare dintre noi a fost gelos la un moment dat. Dacă ai frați, cu siguranță ai simțit această emoție stranie atunci când erai copil, în acele momenteîn care părinții tăi ți-au lăudat fratele sau sora sau i-au acordat mai multă atenție decât ție.

Dar gelozia este cel mai frecvent asociată relațiilor amoroase. De pildă, ideea că „Dacă este gelos, înseamnă că te iubește” este foarte populară.

Gelozia poate fi într-adevăr normală, dar uneori aceasta ne orbește și ne determină să comitem erori care ne pun în pericol relația. Tu știi care sunt principalele greșeli ale oamenilor geloși?

Cele mai mari greșeli ale oamenilor geloși

1. Își epuizează partenerul

Greșeli ale oamenilor geloși într-o relație de cuplu

Oamenii geloși sunt foarte nesiguri, drept pentru care încearcă să-și controleze partenerul permanent. Aceștia vor ca alesul sau aleasa lor să le fie alături tot timpul și nu suportă ideea că el sau ea ar putea fi interesat de altcineva.

Consecința acestui comportament este faptul că partenerul „sufocat” va începe să se simtă deprimat și va încerca să-și apere dreptul la spațiu personal. Evident, individul gelos nu va fi mulțumit de acest comportament.

O altă consecință posibilă pe care oamenii geloși nu o prevăd este faptul că partenerul lor ar putea opta să se despartă de ei. Problema este că aceștia nu realizează ce simte celălalt. Gelozia lor inhibă abilitatea de a empatiza.

2. Vânătoarea după „dovezi”, printre cele mai mari greșeli ale oamenilor geloși

Există un fenomen numit „efectul Pygmalion”, care se referă la următorul scenariu. Atunci când suntem convinși că ceva se va întâmpla și ne comportăm de parcă se va întâmpla, în cele din urmă evenimentul respectiv chiar are loc.

Oamenii geloși, care se află într-o vânătoare constantă după dovezi că partenerul îi înșală, devin adesea victime ale „efectului Pygmalion”.

Un simplu mesaj primit de la un coleg de serviciu sau o conversație cu un prieten poate declanșa certuri aprinse. Individul gelos își critică partenerul și îl acuză: „Nu mă iubești!”

În cele din urmă, acest tip de atitudine i-ar putea ajuta pe oamenii geloși să descopere ceea ce sperau să nu găsească. Practic, comportamentul lor le transformă fricile în realitate.

3. Refuză să ceară ajutor

Greșeli ale oamenilor geloși ce duc la despărțire

Un mare dezavantaj al faptului că oamenii geloși au impresia că modul în care acționează este firesc și reprezintă o dovadă de iubire este că refuză să vadă că își sabotează singuri relația.

Drept consecință, legătura dintre parteneri se deteriorează. În timp, este posibil ca relația să devină toxică pentru ambele persoane implicate.

O măsură pozitivă este să ceri ajutor. Astfel, comunicarea dintre parteneri se va îmbunătăți, iar cel gelos va începe să vadă că această emoție are la bază credințe nefondate și provoacă frici iraționale.

4. Gelozia nu dispare peste noapte

Partenerul gelos poate să spună frecvent „O să mă schimb”. Însă adevărul este că o asemenea schimbare este un proces lent. Cel mai bine ar fi ca el sau ea să ceară ajutorul unui specialist.

Oamenii geloși fac promisiuni atunci când ființa iubită îi amenință că îi va părăsi. Din păcate, schimbările nu pot avea loc peste noapte.

Ca să scapi de gelozie, trebuie să renunți la anumite credințe care au transformat-o într-o componentă „normală” a relației voastre. Analizează atent fricile și nesiguranța care stau la baza problemei.

5. „Explodează” în mod subit

Exploziile de furie și greșeli ale oamenilor geloși

Din cauza neîncrederii în partener, oamenii geloși tind să fie prost dispuși. Așadar, atunci când li se întâmplă să găsească mici „dovezi” care par să le confirme fricile, există riscul să dezlănțuie brusc toată furia pe care o țin în ei.

Emoțiile negative acumulate de-a lungul timpului ies la suprafață în momente neașteptate și inoportune. Desigur, partenerul individului gelos nu înțelege ce se întâmplă.

Oamenii geloși trebuie să înțeleagă că soluția nu este ca partenerul lor să se comporte așa cum vor ei. Din contră, ei înșiși trebuie să își schimbe modul de a gândi. Numai așa pot avea o relație sănătoasă.

Dacă gelozia devine prea deranjantă, o despărțire este inevitabilă deoarece relația nu mai poate fi susținută.

 • Perles, F., San Martín, J., Canto, J., & Moreno, P. (2011). Inteligencia emocional, celos, tendencia al abuso y estrategias de resolución de conflicto en la pareja. Escritos de Psicología / Psychological Writings, 4(1), 34–43.
  https://doi.org/10.5231/psy.writ.2011.0605

 • Canto, J. M., García, P., & Gómez, L. (2009). Celos y emociones : Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad Jealousy and emotion : how partners react to infidelity. Athenea Digital, 55(primavera), 39–55.
  https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

 • Carlen, A. M., Kasanzew, A., & López Pell, A. F. (2009). Tratamiento cognitivo conductual de los celos en la pareja. Revista Electrónica de Psicología Iztacala, 12(3), 173–186.
  http://revistas.unam.mx/index.php/repi/article/viewFile/15482/14714&a=bi&pagenumber=1&w=100

 • Canto Ortiz, J. M., Leiva, P. G., & Jacinto, L. G. (2009). Celos y emociones: Factores de la relación de pareja en la reacción ante la infidelidad. Athenea Digital, (15), 39–55.
  https://doi.org/10.5565/rev/athenead/v0n15.528

 • Scheinkman, M., Werneck, D., & LOGA, P. (2010). Desactivar los Celos en las Relaciones de Pareja: Un Enfoque de Múltiples Dimensiones. Family Process, 49(4), 486–504.
  https://doi.org/10.1111/(ISSN)1545-5300)