9 tipuri de persoane toxice care trebuie evitate - Doza de Sănătate
 

9 tipuri de persoane toxice care trebuie evitate

Persoanele dificile și toxice ne pot afecta în mod negativ starea de spirit și încrederea în sine.
9 tipuri de persoane toxice care trebuie evitate
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

De-a lungul vieții întâlnim o mulțime de oameni, cu fel și fel de personalități și stiluri de viață. Câțiva dintre ei se transformă în prieteni de nădejde. Aceștia capătă un rol esențial în dezvoltarea noastră personală și profesională, oferindu-ne sprijin. Însă există și anumite tipuri de persoane toxice care trebuie evitate cu orice preț.

Există persoane toxice care nu fac altceva decât să ne „infecteze” cu energia lor negativă și, fără să observăm, acestea pot deveni un mare obstacol în dezvoltarea noastră. Partea cea mai rea este că acestea sunt, de obicei, persoane care s-au obișnuit să-i manipuleze pe alții și, căzând în capcana lor, ne regăsim în situații nedorite.

Din aceste motive, este important să învățăm să identificăm aceste tipuri de persoane toxice care trebuie evitate și, mai ales, să știm să ne ferim de ele atunci când încearcă să ne influențeze în mod negativ.

Descoperă 9 tipuri de persoane toxice care trebuie evitate

1. Cel care nu este mulțumit de tine

Tipuri de persoane toxice care trebuie evitate și care te critică

O persoană care încearcă să te schimbe sau care găsește mereu motive să îți critice defectele trebuie ținută la distanță.

 • Acești prieteni te vor face să crezi că acțiunile lor sunt mereu corecte. Cu toate că ți se pare că vor să te ajute, în realitate, astfel de oameni speră ca ceea ce zic ei să conteze mai mult decât propriile tale interese.

2. Cel scandalagiu

Persoana lipsită de respect și impulsivă este o companie enervantă, mai ales dacă fiecare situație se termină cu un scandal din cauza ei.

 • Poți ajunge în situații stânjenitoare și poți să ai probleme cu alții, indiferent de acțiunile tale. Din acest motiv, aceste tipuri de persoane toxice trebuie evitate.

3. Cel invidios

Invidioșii sunt tipuri de persoane toxice care trebuie evitate

Persoana care este mereu invidioasă pe alții este un adevărat vampir energetic. Din nefericire, nu este așa de greu să găsești oameni invidioși în cercul tău de prieteni și printre persoanele din jur.

 • Aceste persoane îi critică pe alții constant și au mereu gânduri negative. Dacă vine vorba despre succesele tale, reacția lor este una neplăcută. Aceștia se întristează și se supără.
 • Nu suportă gândul ca tu să ai succes și vor căuta metode prin care să-ți micșoreze valoarea și să-ți minimalizeze succesul.

4. Cel pesimist

Dacă ai în jur persoane pesimiste, este inevitabil ca la un moment dat să nu începi să te simți nesigur cu privire la deciziile tale.

 • Aceste persoane, în mod conștient sau nu, sunt distrugătoare de visuri deoarece, din cauza perspectivei lor asupra vieții, vor găsi mii și mii de motive de a vedea partea goală a paharului.
 • În loc să încerce să găsească posibile soluții, îți vor arăta obstacolele și te vor face să-ți pierzi încrederea în reușită, deoarece nici ei nu cred că vor reuși.

5. Cel arogant

Tipuri de persoane toxice care trebuie evitate precum oamenii aroganți

Persoanelor arogante le place să se lege de alții și să-i intimideze. Au atâta încredere în sine, încât pretind că sunt mai buni decât cei din jur.

 • Dacă interacționezi cu o asemenea persoană, te expui la umilințe și momente neplăcute.
 • Dacă ai de-a face cu oameni aroganți în mediul profesional, aceștia îți fac treaba mai dificilă. În plus, se creează o atmosferă tensionată și neplăcută la locul de muncă.

6. Cel care face pe victima

Ai mare grijă cu aceste persoane! Cei care obișnuiesc să facă pe victima sunt tipuri de persoane toxice care trebuie evitate și pe care trebuie să le alungi din viața ta.

 • Acești oameni găsesc întotdeauna scuze și motive ca să evite consecințele acțiunilor și asumarea responsabilității.
 • Ei suferă întotdeauna și îi învinovățesc pe alții din cauza lucrurilor rele care li se întâmplă.
 • Degeaba continui să îi sfătuiești, aceștia nu sunt dispuși să se schimbe și își mențin sentimentele de inferioritate.

7. Cel ranchiunos

Tipuri de persoane toxice care trebuie evitate precum cea ranchiunoasă

Persoanele care poartă ranchiună nu pot iubi și nu pot stabili relații sănătoase sau de durată. Acești oameni nu sunt capabili să ierte. Din acest motiv ei țin dușmănie și devin și mai egoiști.

 • Dacă ai pe cineva în jur cu aceste trăsături, mai devreme sau mai târziu vei ajunge într-o situație în care îți va reproșa un defect sau o greșeală.
 • Este foarte greu să ai o relație cu o asemenea persoană, deoarece relația va fi lipsită de armonie și încredere.

8. Cel dependent din punct de vedere emoțional

O persoană dependentă de relații nu suportă ca cei din jur, precum rudele, prietenii sau partenerul să ia parte la activități în care aceasta nu este inclusă.

 • Acești oameni sunt incapabili să ia propriile decizii și se enervează dacă observă că poți merge mai departe fără ei.
 • Adesea devin nebuni de gelozie, cer explicații în orice situație și manifestă un comportament obsesiv.
 • Ei îți invadează spațiul personal și cred faptul că o criză de isterie rezolvă orice problemă.

9. Cel bârfitor

Tipuri de persoane toxice care trebuie evitate precum cele care bârfesc

Ce te face să crezi că o persoană care bârfește nu te poate răni și nu te vorbește pe la spate? Bârfitorii nu pot separa faptele de bârfe. De multe ori, aceștia adaugă mici detalii false doar pentru a-i răni pe alții.

 • Oamenii care bârfesc nu au încredere în sine și se bucură când alții suferă.
 • Interacționarea cu aceste persoane, fie în viața personală, fie în mediul profesional, nu îți va aduce decât necazuri.
 • Cei care abia așteaptă să audă sau să transmită vreo bârfă sunt persoane invidioase și nefericite. Sunt tipuri de persoane toxice care trebuie evitate cu orice preț.

Dorești să-ți menții sănătatea mintală? Un prim pas pentru a reuși acest lucru este să analizezi persoanele care te înconjoară și să te îndepărtezi de cei care îți vor răul.

Deși crezi că stăpânești metodele pentru a te proteja de comportamentul rău-voitor al acestor oameni, este posibil ca la un moment dat să te regăsești într-o situație neplăcută din cauza lor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Arabi, S. (2020). The Highly Sensitive Person’s Guide to Dealing with Toxic People: How to Reclaim Your Power from Narcissists and Other Manipulators. New Harbinger Publications.
 • Mall, R., Nagpal, M., Salminen, J., Almerekhi, H., Jung, S. G., & Jansen, B. J. (2020, October). Four Types of Toxic People: Characterizing Online Users’ Toxicity over Time. In Proceedings of the 11th Nordic Conference on Human-Computer Interaction: Shaping Experiences, Shaping Society (pp. 1-11).
 • Gillespie, D. (2017). Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home. Macmillan Publishers Aus..

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.