Remedii naturale pentru a preveni mirosul picioarelor

· 10 august 2015

Mirosul picioarelor poate fi provocat de o serie de factori, cel mai comun fiind lipsa igienei și înmulțirea excesivă a bacteriilor. Mirosul picioarelor și transpirația acestora pot fi jenante, dar cu ajutorul câtorva remedii naturale puteți scăpa cu succes de ele. Iată cateva remedii naturale pentru prevenirea mirosului picioarelor și a transpirației excesive.

Ce cauzează mirosul picioarelor?

Principala cauză este transpirația acestora. Transpirația, deși nu miroase, creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Multiplicarea bacteriilor este responsabilă de mirosul rău al picioarelor. Purtarea pantofilor inadecvați și/sau a șosetelor (în special cele din poliester și nailon) și aerisirea insuficientă înrăutățesc această afecțiune.

Șosetele absorb cantități variabile de transpirație; purtarea pantofilor fară șosete crește cantitatea de transpirație ce stă în contact cu piciorul și prin urmare și cantitatea de bacterii ce provoacă mirosul urât. Părul de pe picioare este deasemenea un alt factor ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor.

Mirosul picioarelor (sau bromhidroza) este cauzat de bacteriile ce se dezvoltă pe picioarele calde și umede. Transpirația creează un mediu favorabil în care bacteriile se pot multiplica. Tălpile picioarelor prezintă numeroase glande sudoripare ce secretă transpirație compusă din apă, sodiu, clorură, grăsimi și acizi. Înmulțirea bacteriilor și producția acestor elemente duc la apariția mirosului neplăcut al picioarelor.

Remedii naturale pentru picioare transpirate

Mirosul picioarelor-1

Iată câteva remedii naturale eficiente pentru mirosul picioarelor:

Bicarbonatul de sodiu

Adaugă puțin bicarbonat de sodiu într-o găleată cu apă și înmoaie-ți picioarele pentru 10 minute. Acesta va crește aciditatea și va reduce semnificativ mirosul picioarelor. Bicarbonatul de sodiu creează un mediu ostil ce nu permite bacteriilor să se dezvolte, prevenind astfel mirosurile neplăcute.

Ceaiul negru

Fierbe apă împreună cu 5 plicuri de ceai pentru 15 minute. Lasă apa să devină potrivit de caldă, apoi bagă-ți picioarele în aceasta. Apoi usucă-ți picioarele și aplică pudră pe acestea.

Uleiul din arbore de ceai

Spală bine picioarele, usucă-le și aplică puțin ulei din arbore de ceai pe tălpile picioarelor. Nu aplica uleiul direct. Amestecă aproximativ 10 picături din acesta cu 10 ml ulei din germeni de grâu sau migdale.

Cum se previne mirosul picioarelor

Câteva sfaturi pentru prevenirea mirosului picioarelor:

  • Spală-ți zilnic picioarele folosind săpun antibacterian. Exfoliază-le o dată sau de două ori pe săptămână pentru a înlătura celulele moarte. Nu uita de zona dintre degete.
  • Usucă-ți picioarele imediat după spălare.
  • Schimbă în mod regulat șosetele.
  • Aplică pudră între degete pentru a menține picioarele uscate și a întârzia dezvoltarea bacteriilor.