Remedii pentru mirosul picioarelor - Doza de Sănătate
 

Remedii pentru mirosul picioarelor

Mirosul picioarelor poate fi provocat de o serie de factori, cel mai comun fiind lipsa igienei și înmulțirea excesivă a bacteriilor.
Remedii pentru mirosul picioarelor
Eliana Delgado Villanueva

Verificat și aprobat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Mirosul și transpirația picioarelor pot fi jenante, dar cu ajutorul câtorva remedii pentru mirosul picioarelor puteți scăpa cu succes de ele. 

Ce cauzează mirosul picioarelor?

Principala cauză este transpirația acestora. Transpirația, deși nu miroase, creează un mediu propice dezvoltării bacteriilor. Multiplicarea bacteriilor este responsabilă de mirosul rău al picioarelor. Purtarea pantofilor inadecvați și/sau a șosetelor și aerisirea insuficientă înrăutățesc această afecțiune.

Șosetele absorb cantități variabile de transpirație; purtarea pantofilor fară șosete crește cantitatea de transpirație ce stă în contact cu piciorul și prin urmare și cantitatea de bacterii ce provoacă mirosul urât. Părul de pe picioare este deasemenea un alt factor ce contribuie la dezvoltarea bacteriilor.

Te-ar putea interesa și:

Mirosul urât al picioarelor

Mirosul picioarelor (sau bromhidroza) este cauzat de bacteriile ce se dezvoltă pe picioarele calde și umede. Transpirația creează un mediu favorabil în care bacteriile se pot multiplica.

Tălpile picioarelor prezintă numeroase glande sudoripare ce secretă transpirație compusă din apă, sodiu, clorură, grăsimi și acizi. Înmulțirea bacteriilor și producția acestor elemente duc la apariția mirosului neplăcut al picioarelor.

Remedii pentru mirosul picioarelor și transpirație

Remedii pentru mirosul picioarelor și pentru transpirație

Iată câteva remedii naturale eficiente pentru mirosul picioarelor:

Bicarbonatul de sodiu

Adaugă puțin bicarbonat de sodiu într-o găleată cu apă și înmoaie-ți picioarele pentru 10 minute. Acesta va crește aciditatea și va reduce semnificativ mirosul picioarelor. Bicarbonatul de sodiu creează un mediu ostil ce nu permite bacteriilor să se dezvolte, prevenind astfel mirosurile neplăcute.

Ceaiul negru

Fierbe apă împreună cu 5 plicuri de ceai pentru 15 minute. Lasă apa să devină potrivit de caldă, apoi bagă-ți picioarele în aceasta. Apoi usucă-ți picioarele și aplică pudră pe acestea.

Uleiul din arbore de ceai

Spală bine picioarele, usucă-le și aplică puțin ulei din arbore de ceai pe tălpile picioarelor. Nu aplica uleiul direct. Amestecă aproximativ 10 picături din acesta cu 10 ml ulei din germeni de grâu sau migdale.

Cum se previne mirosul picioarelor

Câteva sfaturi pentru prevenirea mirosului picioarelor:

  • Spală-ți zilnic picioarele folosind săpun antibacterian. Exfoliază-le o dată sau de două ori pe săptămână pentru a înlătura celulele moarte. Nu uita de zona dintre degete.
  • Usucă-ți picioarele imediat după spălare.
  • Schimbă în mod regulat șosetele.
  • Aplică pudră între degete pentru a menține picioarele uscate și a întârzia dezvoltarea bacteriilor.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.