Obiceiuri ce provoacă riduri premature
Deși se știe că, în general, ridurile reprezintă o consecință a îmbătrânirii, studiile recente au arătat că apariția acestor cute și „șanțuri” pe piele, mai ales la nivelul feței, poate fi cauzată și alți factori, în afară de trecerea timpului. Anumite alimente și obiceiuri nesănătoase provoacă riduri premature, acestea devenind un adevărat „coșmar” pentru femei.
Un lucru știut în ceea ce privește ridurile premature este că acestea sunt, într-adevăr, un rezultat al procesului de îmbătrânire. Însă este greșit să credem că acesta începe să se manifeste doar atunci când am atins o anumită vârstă.
Putem să ne confruntăm cu îmbătrânirea prematură. Odată cu trecerea timpului, diviziunea celulară încetinește, iar pielea își pierde elasticitatea, hidrogenul și hidratarea naturală, motiv pentru care apar îngrozitoarele „riduri”.
Tipuri de riduri
Ridurile pot fi împărțite în trei mari grupuri, în funcție de origine, aspect și profunzime:
- Riduri provocate de gravitație. Acestea apar în urma acțiunii forței gravitaționale asupra pielii, care o face să se lase în jos. Nivelul de rezistență a fiecărei persoane la această acțiune este determinat de construcția genetică, tipul de piele și îngrijirea acordată pielii. Unul dintre cele mai frecvente locuri în care apare acest tip de riduri este în jurul colțurilor gurii, ducând la lăsarea buzelor.
- Riduri dinamice: Aceste riduri sunt cauzate de mișcarea mușchilor faciali – cei care sunt folosiți atunci când zâmbim, vorbim, fumăm, etc. Tiparele de mișcare pot duce la formarea mai multor tipuri de riduri în cazul fiecărei persoane în parte. De exemplu, dacă obișnuiești să bei anumite lichide cu paiul, atunci vor apărea riduri specifice de fiecare dată când vorbești. Acestea vor deveni din ce în ce mai vizibile, pe măsură ce pielea își pierde din elasticitate și colagen. Ridurile de deasupra buzelor, de pe frunte sau din capătul ochilor sunt cele mai cunoscute riduri dinamice.
- Riduri cu origine mixtă: Acestea sunt provocate de combinația dintre cei doi factori prezentați mai sus: gravitația și mișcarea. Aceste riduri apar, de exemplu, în zona gâtului, unde pielea se lasă ca urmare a acțiunii forței gravitaționale, iar ridurile apar în urma gesturilor repetate de încuviințare cu capul.
Îți recomandăm:
Care sunt obiceiurile care provoacă riduri premature?
Deși în general ridurile apar ca urmare a trecerii timpului, unele persoane se confruntă cu această problemă și la o vârstă mai tânără. Motivul? O serie de obiceiuri nesănătoase care provoacă riduri premature la nivelul feței. Acestea sunt:
- Consumul de băuturi alcoolice: O persoană care bea în fiecare zi sau pe tot parcursul weekendului va scădea doi ani din „viața” pielii sale.
- Un stil de viață sedentar: S-a dovedit că lipsa mișcării duce la formarea ridurilor.
- Insomnia: Lipsa somnului este legată de îmbătrânirea prematură a pielii, întrucât somnul stimulează producția unui hormon care ajută la reînnoirea celulară.
- Expunerea prelungită la soare: duce la apariția ridurilor și a petelor, precum și la întărirea pielii, crescând riscul dezvoltării cancerului de piele.
- Fumatul: Acesta este un obicei dăunător din mai multe motive. În ceea ce privește ridurile, nicotina este dăunătoare pentru că nu permite pielii să „respire”. Mai mult, mișcările feței făcute în timpul fumatului duc la apariția ridurilor din jurul gurii, mai ales în zona buzei de sus.
- Stresul: Efectele stresului asupra pielii se aseamănă celor specifice insomniei. Nervozitatea și tensiunea au consecințe negative precum îmbătrânirea pielii, riduri, păr alb și alopecie.
- Săritul peste micul dejun: Aceasta este o greșeală frecventă în societatea contemporană. Multe persoane nu servesc micul dejun în mod corespunzător pentru că nu au timp sau pur și simplu nu și-au format acest obicei. Dar prima masă a zilei este foarte importantă, mai ales dacă alegem să consumăm alimente sănătoase pentru un regim echilibrat.
Alte obiceiuri care provoacă ridurile premature
- Atitudinea negativă: Persoanele care au anumite resentimente sau trăiri negative se confruntă cu o activitate mai intensă la nivelul sistemului nervos. Acest fapt care duce la o calitate mai prostă a somnului și, în acest fel, la deteriorarea aspectului pielii.
- Dulciurile: O dietă bogată în zahăr nu numai că duce la creșterea în greutate și la obezitate, dar mărește și riscul îmbolnăvirii de diabet. Dulciurile provoacă riduri premature pe chipul tău.
- Boli: Anumite afecțiuni medicale pot cauza apariția ridurilor premature, fie ca urmare a bolii în sine, fie a administrării anumitor medicamente. Uneori este foarte dificil să menții un echilibru în organism.
- Pierderea bruscă în greutate: Persoanele supraponderale care slăbesc foarte repede pot ajunge să pară mult mai „bătrâne” decât sunt. Grăsimea subcutanată umple cutele provocate de riduri și face pielea să pară mai fină. Atunci când slăbești, situația se schimbă radical.
Îți recomandăm:
Alimente care provoacă riduri premature
Cel mai mare dușman al pielii tinere și frumoase este zahărul. Nu ne referim numai la deserturi, ciocolată sau dulciuri, ci la toate alimentele care provoacă „glicozilarea” sau reacția dintre carbohidrați, proteine și grăsimi la temperaturi ridicate.
Evită carnea marinată, nu mânca alimente prăjite, cum ar fi peștele sau cartofii. Redu consumul de mâncăruri preparate la temperaturi foarte ridicate (gătește la foc mic sau mediu). Nu bea multă apă sau alte lichide în timpul meselor.
În schimb, un consum mai mare de fructe și legume în locul produselor care conțin zaharuri poate fi foarte benefic, întrucât ajută la eliminarea radicalilor liberi. Aceste alimente sunt bogate în antioxidanți, sunt foarte gustoase și nu îngrașă. Dacă le introduci în alimentație, te vor ajuta să previi apariția ridurilor premature în mod natural și vor oferi tenului tău un aspect întinerit.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Lemperle, Gottfried & Holmes, Ralph & Cohen, Steven & Lemperle, Stefan. (2001). A Classification of Facial Wrinkles. Plastic and reconstructive surgery. 108. 1735-50; discussion 1751. 10.1097/00006534-200111000-00048.
- MedlinePlus. Arrugas. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/003252.htm
- Kids Health. ¿Qué son las arrugas? https://kidshealth.org/es/kids/wrinkles-esp.html
- Arch Dermatol. 2009;145(12):1375-1379. Factors That Affect Skin AgingA Cohort-Based Survey on Twins. https://jamanetwork.com/journals/jamadermatology/fullarticle/712313
- American Academy of Sleep Medicine. (2013). Study reveals the face of sleep deprivation. https://aasm.org/study-reveals-the-face-of-sleep-deprivation/
- Clin Cosmet Investig Dermatol. 2013; 6: 221–232. Published online 2013 Sep 27. Effect of the sun on visible clinical signs of aging in Caucasian skin. doi: 10.2147/CCID.S44686
- Int J Dermatol. 2002 Jan;41(1):21-7. Cigarette smoking associated with premature facial wrinkling: image analysis of facial skin replicas. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11895509