Scleroza multiplă: simptome și semne de avertizare - Doza de Sănătate
 

Scleroza multiplă: simptome și semne de avertizare

Înainte de a fi diagnosticați de către un medic, pacienții cu scleroză multiplă pot observa anumite semne care indică dezvoltarea acestei boli în organism. 
Scleroza multiplă: simptome și semne de avertizare
José Gerardo Rosciano Paganelli

Verificat și aprobat de medicul José Gerardo Rosciano Paganelli.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Deși cauzele ce provoacă scleroza multiplă sunt încă un mister pentru neurologi, anumite simptome pot indica prezența afecțiunii.

Un lucru știut este faptul că scleroza multiplă este mai frecventă în rândul femeilor și că afectează cu precădere persoanele cu vârste cuprinse între 20 și 40 de ani. Astăzi, îți oferim mai multe informații și simptome care te-ar putea ajuta să depistezi scleroza multiplă.

Simptome provocate de scleroza multiplă

Fii foarte atent/ă la aceste simptome. Prezența lor ar putea indica dezvoltarea sclerozei multiple.

Luat separat, fiecare dintre aceste semne poate fi caracteristic altor afecțiuni. Însă dacă se manifestă împreună, este indicat să mergi la medic.

1. Slăbiciunea

Persoanele care suferă de scleroză multiplă se simt obosite și se mișcă încet, senzația de slăbiciune fiind concentrată mai ales în zona picioarelor.

Dacă erai o persoană activă, iar acum oboseala a devenit o constantă în viața ta fără niciun motiv, este cazul să îți pui anumite semne de întrebare.

2. Pierderea echilibrului

Scleroza multiplă are simptome ce îți pot afecta echilibrul

Acest simptom poate fi însoțit de tremurături în timpul mersului și de lipsa stabilității când stai în picioare. Este ca și cum ai ameți și te-ai dezechilibra. Înainte să te îngrijorezi inutil, ia în calcul toți factorii care ți-ar putea cauza acest simptom.

3. Lipsa de coordonare

Lipsa de coordonare implică o stângăcie în controlarea și mișcarea membrelor. Nu reușești să îți întinzi brațele așa cum ți-ai dori, iar picioarele nu mai ascultă comenzile creierului. În plus, ar putea exista o anumită rigiditate la mers.

4. Pierderea controlului mâinilor

 

Scleroza multiplă afectează mâinile

Când scleroza multiplă își face apariția, lipsa controlului asupra mâinilor este foarte evidentă. Nu mai poți apuca anumite obiecte și îți vine greu să le ții în mână.

5. Spasmele musculare

Tensiunea, durerile și crampele musculare sunt simptome des întâlnite care pot fi cauzate și de alte afecțiuni, cum ar fi diabetul. Prin urmare, este necesar un consult medical pentru a descoperi ce anume le provoacă.

6. Problemele cu vederea

Scleroza multiplă provoacă probleme cu vederea

Acesta este unul dintre cele mai evidente simptome. Problemele cu care te poți confrunta sunt:

 • Mișcări involuntare ale ochilor
 • Vedere încețoșată
 • Nevrită
 • Vedere dublă
 • În cazuri rare, orbire permanentă

7. Tulburările senzoriale

Poți simți furnicături, amorțeli și chiar usturimi la nivelul pielii. Însă aceste senzații pot fi cauzate și de anumite probleme circulatorii grave. Tocmai de aceea trebuie să observi cât de des apar și să iei în calcul toate cauzele posibile.

8. Dificultățile de vorbire

Persoanele cu scleroză multiplă pot forma greu cuvintele, lungindu-le foarte mult. Această problemă este extrem de evidentă, mai ales dacă nu a existat până în acel moment.

În plus, pacienții pot întâmpina dificultăți în a comunica fluent și clar.

9. Oboseala

Scleroza multiplă are simptome ce îți provoacă oboseală

Oboseala este unul dintre cele mai supărătoare simptome pentru pacienții cu scleroză multiplă. Aceasta îi împiedică să își mențină o atitudine pozitivă în cazul în care sunt diagnosticați cu această boală.

Persoanele afectate nu mai pot duce la bun sfârșit activități zilnice care altădată nu impuneau nicio problemă.

10. Incontinența

Controlul vezicii urinare devine o provocare pentru persoanele care încep să dezvolte scleroză multiplă. Problemele cu care se pot confrunta sunt:

 • Golirea incompletă a vezicii sau a intestinelor sau golirea sa în momente nepotrivite.
 • Nevoia excesivă de a urina.
 • La fel ca și diabetul, scleroza multiplă cauzează urinare nocturnă frecventă.

11. Pierderea apetitului sexual

Scleroza multiplă provoacă pierderea apetitului sexual

Scleroza multiplă pur și simplu elimină dorința sexuală a pacientului. În plus, bărbații se confruntă și cu problema ejaculării precoce.

Femeile încetează să mai aibă o viață sexuală activă ca urmare a lipsei plăcerii și a lubrifierii naturale.

12. Efectele cognitive

În plan cognitiv, problemele frecvente sunt pierderea memoriei pe termen scurt și dificultățile de concentrare. Abilitatea pacientului de a analiza lucrurile treptat se deteriorează atât de tare încât acesta nu mai înțelege situații foarte simple sau triviale.

13. Tremurăturile

Te poți confrunta cu crize inexplicabile de spasme musculare, în care corpul începe să îți tremure, de parcă ți-ar fi frig, chiar dacă este cald.

14. Înțepăturile la nivelul pielii

Pe lângă senzațiile deja menționate, mai există una extrem de neplăcută și dureroasă: înțepături la nivelul pielii. Pur și simplu ai senzația că ești înțepat cu niște obiecte ascuțite.

Monitorizează-ți simptomele

După cum poți vedea, scleroza multiplă este o boală ale cărei simptome diminuează considerabil calitatea vieții persoanelor afectate.

Deși momentan nu se cunoaște nicio modalitate de a o preveni, neurologii recomandă expunerea la soare dimineața pentru a-i oferi corpului doza de vitamina D de care are nevoie. S-a observat că, în general, pacienții suferă de un deficit al acestei vitamine.

Acum că știi care sunt principalele simptome de scleroza multiplă, le poți identifica mai ușor și poți merge la medic pentru a afla ce se întâmplă cu adevărat în corpul tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Goldenberg, M. M. (2012). Multiple sclerosis review. Pharmacology & Therapeutics37(3), 175–84. https://doi.org/https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3351877/
 • Maloni, H. (2018). Cognitive Impairment in Multiple Sclerosis. Journal for Nurse Practitioners14(3), 172–177. https://doi.org/10.1016/j.nurpra.2017.11.018
 • Canto, E., & Oksenberg, J. R. (2018). Multiple sclerosis genetics. Multiple Sclerosis24(1), 75–79. https://doi.org/10.1177/1352458517737371
 • Hayes, C. E., & Nashold, F. E. (2017). Vitamin D and Multiple Sclerosis. In Vitamin D: Fourth Edition (Vol. 2, pp. 989–1024). Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809963-6.00107-3
 • Braley, T. J., & Chervin, R. D. (2010). Fatigue in multiple sclerosis: mechanisms, evaluation, and treatment. Sleep, 33(8), 1061–1067. https://doi.org/10.1093/sleep/33.8.1061
 • Cameron MH, Nilsagard Y. Balance, gait, and falls in multiple sclerosis. In: Handbook of Clinical Neurology. 2018.
 • Ziemssen T. Symptom management in patients with multiple sclerosis. J Neurol Sci. 2011;
 • Krishnan V, Jaric S. Hand function in multiple sclerosis: Force coordination in manipulation tasks. Clin Neurophysiol. 2008;
 • Feenaughty, L., Tjaden, K., Benedict, R. H., & Weinstock-Guttman, B. (2013). Speech and pause characteristics in multiple sclerosis: a preliminary study of speakers with high and low neuropsychological test performance. Clinical linguistics & phonetics, 27(2), 134–151. https://doi.org/10.3109/02699206.2012.751624
 • Mathers, S. E., Ingram, D. A., & Swash, M. (1990). Electrophysiology of motor pathways for sphincter control in multiple sclerosis. Journal of neurology, neurosurgery, and psychiatry, 53(11), 955–960. https://doi.org/10.1136/jnnp.53.11.955

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.