Semințele de chia – 7 beneficii incredibile - Doza de Sănătate
 

Semințele de chia – 7 beneficii incredibile

Pe lângă faptul că sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, semințele de chia sunt pline de energie. În plus, ele sunt sățioase și stimulează pierderea în greutate. Nu ezita să încerci acest super-aliment!
Semințele de chia – 7 beneficii incredibile

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Cu toții știm că semințele de chia sunt populare. Pe lângă informațiile primite de la vedete și specialiștii în sănătate, este esențial să reținem că acest aliment prezintă anumite proprietăți interesante și oferă multe beneficii.

În articolul de azi vrem să îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre semințele de chia, astfel încât să le incluzi în dieta ta zilnică cât mai curând posibil.

Semințele de chia, un aliment miraculos și gustos

Semințele de chia oferă numeroase beneficii pentru sănătate

Cuvântul „chia” provine de la mayași și înseamnă „forță”. Timp de mii de ani aceste semințe au constituit un aliment de bază în America Centrală. Popularitatea lor se datorează conținutului semnificativ de vitamine, acizi grași omega-3 și minerale.

Deși semințele de chia au făcut parte inițial din dieta mayașilor și a aztecilor, acestea s-au răspândit în toată lumea. Sportivii de performanță sunt fani ai acestui aliment.

Pe lângă faptul că sunt hrănitoare, semințele de chia nu alterează gustul mâncării, drept pentru care le putem combina atât cu alimente dulci, cât și sărate! Include aceste semințe mici și lipsite de gluten în rețetele clasice pentru micul dejun și cină, precum și în deserturi, pentru a obține un plus de fibre și antioxidanți.

Iată câteva informații interesante referitoare la semințele de chia, conform Societății Americane de Nutriție (American Society of Nutrition):

  • Conțin mai mult calciu decât laptele (persoanele care suferă de intoleranță la lactoză și veganii o pot folosi ca înlocuitor pentru lactate)
  • Conțin de 3 ori mai mulți antioxidanți decât afinele
  • Conțin de 3 ori mai mult fier decât spanacul (sunt ideale pentru pacienții cu anemie)
  • Conțin mai multe proteine decât legumele
  • Conțin de 2 ori mai multe fibre decât ovăzul (le poți servi cu încredere dacă ești constipat)
  • Conțin de 2 ori mai mult potasiu decât bananele (sunt utile pentru a preveni crampele)

Numeroasele beneficii ale semințelor de chia

Anterior ți-am prezentat nutrienții din componența acestor semințe miraculoase. Însă semințele de chia oferă numeroase alte beneficii. Mai jos ți le prezentăm în detaliu:

Reduc poftele

Semințele de chia țin sub control pofta de mâncare

Dacă ți se face poftă în mijlocul după-amiezii de ceva dulce sau sărat, servește mai bine o lingură de semințe de chia.

  • Semințele de chia sunt foarte sățioase și ușor de digerat.
  • Te sfătuim să le consumi la micul dejun, pentru ca stomacul tău să profite de ele timp de mai multe ore.
  • Poți să le combini cu iaurt, lapte sau chiar suc de portocale.

Sunt hidratante

Ești genul de persoană care nu bea multe lichide în timpul zilei? Poate uiți să te hidratezi sau pur și simplu nu îți place să bei apă. În acest caz, consumă semințe de chia pentru a-ți menține corpul hidratat. Acestea sunt utile când faci mișcare sau în zilele foarte intense.

Ameliorează durerile articulare

Acizii grași omega-3 din semințele de chia au un efect antiinflamator, numai bun atunci când ne dor articulațiile. De pildă, războinicii azteci foloseau această cereală pentru a trata genunchii lezați. Dacă suferi de artrită sau osteoartrită, te sfătuim să consumi semințe de chia la micul dejun.

Oferă protecție împotriva toxinelor

Semințele de chia elimină toxinele

Viața la oraș poate cauza multe probleme de sănătate. Pe lângă stres, poluarea este un factor pe care nu trebuie să îl ignorăm. Dacă iei în calcul și fumul de tutun și razele ultraviolete, consecințele negative pot fi foarte grave.

Dar semințele de chia te pot proteja împotriva acestor toxine. Cum? Ele îmbunătășesc sănătatea pielii și creează un strat protector împotriva razelor solare nocive, fortificând simultan plămânii.

Sunt pline de energie

Te simți foarte obosit și lipsit de energie sau întâmpini dificultăți de concentrare? Dacă răspunsul tău la această întrebare este da, include semințele de chia în dieta ta zilnică. Acest aliment te va ajuta să fii mai activ încă de la primele ore ale zilei.

Semințele de chia îți pot aproviziona organismul cu un plus de energie deoarece conțin mai multe proteine și potasiu decât majoritatea fructelor și a legumelor. Mănâncă-le în fiecare dimineață de luni!

Măresc masa musculară

Semințele de chia pot mări masa musculară

Un alt avantaj al consumului de semințe de chia este reprezentat de conținutul lor de energie. Când te antrenezi și vrei să îți mărești masa musculară, apelezi uneori la suplimente pe bază de chimicale care sunt nocive pentru sănătate sau care pot cauza efecte secundare nedorite.

O alternativă naturală excelentă a produselor din comerț este reprezentată de semințele de chia. Acestea ajută țesuturile să se regenereze și măresc masa musculară. Include-le în smoothie-urile și sucurile pe care le bei înainte sau după ce te antrenezi la sală.

Stimulează pierderea în greutate

Printre altele, semințele de chia te pot ajuta să slăbești. Acest beneficiu se datorează conținutului lor de fibre și abilității de a ține sub control pofta de mâncare.

După ce sunt puse în apă, semințele de chia se umflă până devin de 10 ori mai voluminoase decât au fost inițial. Nu îți face griji, deoarece acesta nu este un dezavantaj. O porție de semințe de chia va ține foamea la distanță timp de mai multe ore!

Alte beneficii oferite de semințele de chia

Semințele de chia țin la distanță anxietatea

Oricât de greu de crezut ar părea, nu am terminat încă de enumerat proprietățile benefice ale semințelor de chia. Acestea mai pot:

  • Elimina fluidele în exces și toxinele (prevenind oxidarea celulară)
  • Regla flora intestinală
  • Reduce nivelul de anxietate (promovând relaxarea)
  • Combate celulita
  • Accelera metabolismul și arde grăsimea

Pentru a profita de toate beneficiile semințelor de chia, te sfătuim să le înmoi în apă înainte de a le consuma. O lingură de semințe de chia pentru fiecare cană de apă pe care o bei este de ajuns. Apoi, include-le în orice preparat sau băutură, iar organismul tău îți va mulțumi!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguilar-Toalá, J. E. & Liceaga, A. M. (2020). Identification of chia seed (Salvia hispanica L.) peptides with enzyme inhibition activity towards skin-aging enzymes. Amino Acids, 52(8), 1149–1159. https://link.springer.com/article/10.1007/s00726-020-02879-4
  • Aljumayi, H., Aljumayi, A., Algarni, E., Algheshairy, R. M., Alharbi, H. F., Azhar, W., Bushnaq, T. & Qadhi, A. (2022). The Effect of Chia Seed Extracts against Complete Freund’s Adjuvant-Induced Rheumatoid Arthritis in Rats. Journal of Food Quality, 2022, 3507674. https://www.hindawi.com/journals/jfq/2022/3507674/
  • Ashish, Mazumder, A. & Sanjita, D. (2023). Evaluation of Potentiality of Salvia hispanica in the Management of Irritable Bowel Syndrome in Wistar Albino Rats. Indian Journal of Pharmaceutical Education & Research, 57, 353-359. https://web.s.ebscohost.com/abstract?direct=true&profile=ehost&scope=site&authtype=crawler&jrnl=00195464&AN=164074948&h=XivEWBpBUPklj4HXrTg9A%2fuj5Xiyj0sYf8o9TygQ%2bPhmR%2bK9xM3J%2b8vqtWQe5aWAqAsv%2fudZpa%2fbcSFTz3ssFg%3d%3d&crl=c&resultNs=AdminWebAuth&resultLocal=ErrCrlNotAuth&crlhashurl=login.aspx%3fdirect%3dtrue%26profile%3dehost%26scope%3dsite%26authtype%3dcrawler%26jrnl%3d00195464%26AN%3d164074948
  • Dickens, B., Sassanpour, M. & Bischoff, E. L. (2023). The Effect of Chia Seeds on High-Density Lipoprotein (HDL) Cholesterol. Cureus, 15(6), e40360. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/37456479/
  • Harvard T. H. Chan School of Public Health (s.f.). Chia seeds. Consultado el 31 de julio de 2023. https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chia-seeds/
  • Imran, M., Salehi, B., Sharifi-Rad, J., Aslam Gondal, T., Saeed, F., Imran, A., Shahbaz, M., Tsouh Fokou, P. V., Umair Arshad, M., Khan, H., Guerreiro, S. G., Martins, N. & Estevinho, L. M. (2019). Kaempferol: A Key Emphasis to Its Anticancer Potential. Molecules, 24(12), 2277. https://www.mdpi.com/1420-3049/24/12/2277
  • Jerez, S., Medina, A., Alarcón, G., Sierra, L. & Medina, M. (2021). Chia Seed Oil Intake: Is It Beneficial for Preventing Cardiovascular Risk Factors? Biology and Life Science Forum 8(1), 7. https://www.mdpi.com/2673-9976/8/1/7
  • Lestari, Y. N., Farida, E., Amin, N., Afridah, W., Fitriyah, F. K., Sunanto, S. (2021). Chia Seeds (Salvia hispanica L.): Can They Be Used as Ingredients in Making Sports Energy Gel? Gels, 7(4), 267. https://www.mdpi.com/2310-2861/7/4/267
  • Montes Chañi, E. M., Pacheco, S. O. S., Martínez, G. A., Freitas, M. R., Ivona, J. G., Ivona, J. A., Craig, W. J., & Pacheco, F. J. (2018). Long-Term Dietary Intake of Chia Seed Is Associated with Increased Bone Mineral Content and Improved Hepatic and Intestinal Morphology in Sprague-Dawley Rats. Nutrients, 10(7), 922. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073254/
  • Mutar, H. A. & Alsadooni, J. F. K. (2019). Antioxidant and anti-cancer activity of Chia seed extract in breast cancer cell line. Annals of Tropical Medicine and Public Health, 22(08), 173-181. https://hero.epa.gov/hero/index.cfm/reference/details/reference_id/8114084
  • Kulczyński, B., Kobus-Cisowska, J., Taczanowski, M., Kmiecik, D., Gramza-Michałowska, A. (2019) The Chemical Composition and Nutritional Value of Chia Seeds—Current State of Knowledge. Nutrients. 11(6):1242.
    https://www.mdpi.com/2072-6643/11/6/1242
  • Ramachandran, S., Nikitha, J., Gopi, C., Amala, M., & Dhanaraju, M. D. (2020). Effect of Prunus dulcis and Salvia hispenica in the management of polycystic ovary syndrome in Wistar rats. Journal of Taibah University Medical Sciences, 15(2), 122–128. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1658361220300299
  • Turck, D., Castenmiller, J., De Henauw, S., Ildico Hirsch‐Ernst, K., Kearney, J., Maciuk, A., Mangelsdorf, I., McArdle, H. J., Naska, A., Pelaez, C., Pentieva, K., Siani, A., Thies, F., Tsabouri, S., Vinceti, M., Cubadda, F., Engel, K. H., Frenzel, T., Heinonen, M., … Knutsen, H. K., (2019). Safety of chia seeds (Salvia hispanica L.) as a novel food for extended uses pursuant to Regulation (EU) 2015/2283. EFSA Journal, 17(4), e05657. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.2903/j.efsa.2019.5657
  • Vuksan, V., Jenkins, A. L., Brissette, C., Choleva, L., Jovanovski, E., Gibbs, A. L., Bazinet, R. P., Au-Yeung, F., Zurbau, A., Ho, H. V., Duvnjak, L., Sievenpiper, J. L., Josse, R. G. & Hanna, A. (2017). Salba-chia (Salvia hispanica L.) in the treatment of overweight and obese patients with type 2 diabetes: A double-blind randomized controlled trial. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, 27(2), 138-146. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0939475316303295
  • Xingú López, A., González Huerta, A., de la Cruz Torrez, E., Sangerman-Jarquín, D. M., Orozco de Rosas, G. & Rubí Arriaga, M. (2017). Chía (Salvia hispanica L.) situación actual y tendencias futuras. Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas, 8(7). https://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S2007-09342017000701619

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.