Gel de semințe de chia: beneficii și mod de preparare - Doza de Sănătate
 

Gel de semințe de chia: beneficii și mod de preparare

Pe lângă faptul că reprezintă un supliment excelent pentru sportivi și pentru persoanele care vor să slăbească, semințele de chia ajută la reglarea nivelului de colesterol și la îngrijirea inimii. 
Gel de semințe de chia: beneficii și mod de preparare

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Semințele de chia sunt un aliment antic care a devenit cunoscut în întreaga lume începând cu anii 1970. Potrivit datelor istorice, acestea își au originile în Guatemala și Mexic și erau consumate de războinicii azteci pentru energie. Citește mai departe pentru a afla cum să prepari gel de semințe de chia.

Multe dintre proprietățile semințelor de chia au fost confirmate științific, iar valoarea lor nutrițională le-a oferit statutul de „superaliment.”

Deși sunt atât de mici, aceste semințe reprezintă o sursă bogată de antioxidanți, acizi grași omega 3 și fibre solubile și insolubile, adică o serie de nutrienți importanți pentru organism.

Tocmai pentru că sunt mici, atunci când intră în contact cu apa, semințele de chia se transformă într-un gel natural pe care îl poți combina cu alți nutrienți pentru a-ți echilibra dieta alimentară.

Astăzi îți arătăm cum să prepari gel natural de semințe de chia și ce beneficii îți oferă consumul regulat al acestui aliment sănătos.

Încearcă-l și tu!

Cum să prepari gel de semințe de chia?

Semințele de chia are numeroase beneficii

Semințele de chia se găsesc în multe supermarketuri și magazine naturiste. Întrucât au câștigat multă popularitate în ultimii ani, acestea sunt acum disponibile pentru fiecare persoană.

Ingrediente

 • 6 ½ linguri de semințe de chia (100 g)
 • 2 căni de apă (500 ml)

Mod de preparare

 • Adaugă semințele de chia în blender, toarnă apa și procesează timp de câteva minute, până obții un amestec fin.
 • Așteaptă câteva minute, procesează-le din nou în blender, apoi lasă amestecul să stea departe 10-15 minute, până se formează gelul.
 • La final, combină jumătate din acest produs cu orice aliment dorești, iar cealaltă jumătate păstreaz-o pentru mai târziu.

Mod de consum

Poți să ții produsul în frigider timp de maxim două săptămâni deoarece nu își va pierde consistența.

Poți adăuga gel de semințe de chia în:

 • Cereale fierbinți sau reci
 • Sosuri de roșii
 • Muștar
 • Dressinguri pentru salate
 • Sosuri pentru friptură
 • Gemuri și jeleuri
 • Iaurturi și smântână
 • Prăjituri și pâine de casă

De ce să consumi gel de semințe de chia?

Gelul de semințe de chia este foarte energizant, este bogat în nutrienți și are un conținut ridicat de apă. Prin urmare, acest aliment are numeroase beneficii pentru organism.

Este hidratant

Gel de semințe de chia cu efect hidratant

Consumul regulat al acestui gel ajută organismul să-și mențină un nivel optim de hidratare datorită combinației de apă și minerale, precum calciu, magneziu, zinc și fier.

Acest gel este recomandat pentru sportivi, întrucât înlocuiește mineralele pierdute în timpul activității fizice.

Îmbunătățește digestia

Consumul de fibre, atât solubile, cât și insolubile, reprezintă o modalitate excelentă de a combate indigestia și aciditatea cauzate de alimentele picante și acide.

Fibrele reglează tranzitul intestinal și echilibrează nivelul de pH din corp, prevenind acumularea de toxine și constipația.

Reglează nivelul de colesterol

Gel de semințe de chia pentru a regla colesterolul

Fibrele solubile scad nivelul de colesterol din sânge și previn blocarea vaselor de sânge. În plus, acest gel conține și acizi grași esențiali care curăță venele și previn oxidarea lipidelor.

Reglează glicemia

Nutrienții din semințele de chia prelungesc senzația de sațietate și încetinesc transformarea carbohidraților în glucide simple în sistemul digestiv. Astfel, dacă adaugi acest aliment în dietă îți reglezi glicemia și previi creșterea sau scăderea bruscă a acesteia.

Este energizant

Consumă gel de semințe de chia pentru un plus de energie

Acizii grași esențiali, proteinele și antioxidanții din semințele de chia cresc performanțele fizice și mentale, mai ales în rândul persoanelor care deja fac sport sau depun un efort fizic considerabil pe parcursul zilei.

Îți îmbunătățește starea de spirit

Semințele de chia conțin o doză ridicată de triptofan, un aminoacid esențial asociat cu secreția de serotonină în creier și îmbunătățirea dispoziției. Gelul de semințe de chia stimulează producția acestui neurotransmițător și combate stresul și tensiunea.

Te ajută să slăbești

Gelul de semințe de chia pentru slăbit

Gelul de semințe de chia te ajută să slăbești deoarece este foarte sățios și reduce dorința de a consuma mai multe calorii decât ar trebui.

Întrucât această substanță gelatinoasă se umflă în stomac, ea scade apetitul pentru perioade mai lungi de timp și te împiedică să mănânci pe fond nervos.

În plus, nutrienții și alți compuși activi din acest gel sprijină funcțiile sistemului digestiv și accelerează metabolismul.

Ai adăugat deja acest supliment nutritiv în dietă? Te încurajăm să prepari gel natural de semințe de chia la tine acasă și să îl consumi în mod regulat pentru a te bucura de toate beneficiile pe care acesta le oferă organismului tău.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.