Șoc toxic și utilizarea tampoanelor: fii atentă! - Doza de Sănătate
 

Șoc toxic și utilizarea tampoanelor: fii atentă!

Sindromul de șoc toxic este produs de anumite bacterii care se dezvoltă, de obicei, în medii umede. Dacă nu este descoperit la timp, poate avea urmări fatale. 
Șoc toxic și utilizarea tampoanelor: fii atentă!
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul de șoc toxic nu este o noutate. Din păcate, în ciuda eforturilor de a-l preveni, acesta continuă să facă victime în întreaga lume.

Această boală gravă este cauzată de anumite toxine produse de bacteria Staphylococcus aureus. Înmulțirea acestei bacterii este asociată cu produsele de igienă feminină, cum ar fi tampoanele.

Chiar dacă acest sindrom nu este foarte comun, câteva cazuri din ultimii ani au provocat îngrijorare, întrucât multe dintre ele au avut consecințe grave.

Te-ar putea interesa și:

5 obiceiuri de igienă intimă nocive

Unul dintre cele mai cunoscute cazuri este cel al supermodelului american Lauren Wasser, care și-a pierdut un picior din cauza acestei boli atribuite folosirii tampoanelor. Tânăra de 27 de ani a început o bătălie legală împotriva produselor Kotex Natural Balance pentru infecția care aproape i-a provocat moartea.

Deși anumite voci ne asigură că numai jumătate din cazurile raportate sunt asociate în mod exclusiv cu utilizarea tampoanelor, există recomandări stricte în ceea ce privește aceste produse. 

Ce este sindromul de șoc toxic?

Tampoanele pot provoca sindromul de șoc toxic

Sindromul de șoc toxic (SST) este o afecțiune gravă și uneori mortală produsă de bacterii precum stafilococul auriu   și streptococul de grup A. Acestea se dezvoltă în mod anormal și produc o toxină îndeajuns de puternică încât să provoace moartea prin șoc septic.

Acest sindrom poate afecta orice persoană. Însă primele cazuri au fost identificate în rândul femeilor care au folosit tampoane în timpul menstruației.

Cele dintâi cazuri au fost descoperite în anii ’80 de microbiologul Philip Tierno și echipa sa. Aceștia au stabilit că la baza afecțiunii se află condițiile prielnice dezvoltării bacteriilor create de materialele sintetice.

Deși a fost interzisă folosirea în scop industrial a materialelor periculoase, boala continuă să reprezinte o problemă în întreaga lume.

Trebuie menționat, totuși, că majoritatea cazurilor de SST sunt asociate și cu alte circumstanțe, în afară de utilizarea tampoanelor, cum ar fi anumite intervenții chirurgicale.

De ce folosirea tampoanelor este asociată cu sindromul de șoc toxic?

Sindromul de șoc toxic e asociat cu folosirea tampoanelor la menstruație

Până în prezent, legătura dintre folosirea tampoanelor și sindromul de șoc toxic nu a fost complet dovedită. Însă cazurile multiple din ultimii ani atestă această asociere.

Bacteriologii susțin că, având în vedere puterea de absorbție și poziționarea acestor produse în vagin, stafilococul mărește producția de toxine. În plus, acestea găsesc mediul ideal pentru a se înmulți.

Mai mult, se creează și o concentrație mai ridicată de oxigen în această zonă, care crește riscul dezvoltării infecțiilor.

Prin urmare, este recomandat să utilizăm aceste produse cu precauție. Alege-le întotdeauna pe cele cu cea mai mică putere de absorbție.

Sub nicio formă nu trebuie să folosești același tampon pentru mai mult de opt ore.

Care sunt simptomele sindromului de șoc toxic?

Persoanele afectate acuză, în general, o senzație generală de disconfort, însoțită de febră ridicată, confuzie și amețeală.

Pe măsură ce avansează, sindromul provoacă și scăderea tensiunii arteriale, probleme ale pielii, vărsături și diaree. 

Având o apariție bruscă și neașteptată, boala poate avea urmări grave, cum ar fi insuficiența renală și problemele hepatice și cardiace.

Dacă nu este tratat rapid, SST poate duce la deces.

Care este tratamentul?

Sindromul de șoc toxic trebuie tratat imediat

În general, tratamentul acestei boli constă în administrarea de lichide și de antibiotice care  stopează producția de toxine. Se folosesc și medicamente pentru recuperarea semnelor vitale, adică pentru reglarea tensiunii arteriale și stabilizarea nivelului de fluide din corp.

În cazul prezenței unui abces, se efectuează un drenaj pentru a elimina puroiul din zona respectivă.

Pacientul trebuie ținut sub observație medicală pentru a-i fi monitorizate tensiunea arterială, respirația și activitatea organelor interne.

Ce măsuri de precauție poți lua?

Ia anumite măsuri de precauție pentru a preveni sindromul de șoc toxic

Infecțiile provocate de tampoane sunt rare, dar nicio femeie nu este scutită de acest risc. Pentru a preveni problemele de acest gen, ține cont de sfaturile de mai jos.

  • Nu trebuie să ții un tampon în vagin pentru mai mult de 8 ore. De fapt, este indicat să îl schimbi o dată la 4-5 ore.
  • Dacă ai o menstruație abundentă, este mai bine să folosești absorbante sau cupa menstruală.
  • Dacă se poate, folosește tampoane numai în anumite ocazii, cum ar fi atunci când ești la plajă, faci exerciții fizice sau te îmbraci cu anumite haine.
  • Cea mai bună opțiune o reprezintă tampoanele cu absorbție redusă. De ce? Cu cât absorb mai mult lichid, cu atât este mai mare riscul de îmbolnăvire.
  • Tampoanele trebuie ținute într-un loc uscat și răcoros pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.

Sindromul de șoc toxic este o afecțiune care necesită o intervenție medicală imediată. În caz contrar, urmările pot fi fatale. 

Este recomandat să mergi de urgență la medic sau la spital dacă te confrunți cu simptomele enumerate mai sus, mai ales dacă ai identificat și factorii de risc menționați.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.