Ce este sindromul scaunului gol? - Doza de Sănătate
 

Ce este sindromul scaunului gol?

Deși este asociat în mod normal cu pierderea suferită în urma decesului unei persoane dragi, sindromul scaunului gol se poate manifesta și ca rezultat al sentimentului de singurătate sau abandon. 
Ce este sindromul scaunului gol?
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Sindromul scaunului gol se referă la sentimentele pe care le ai atunci când pierzi o ființă dragă. Poate fi vorba despre partenerul de viață, un prieten, un frate sau o soră și așa mai departe.

Acesta este confundat adesea cu tristețea provocată de pierderea unei persoane dragi, dar poartă numele de sindromul scaunului gol deoarece capătă o intensitate deosebită în momentele în care ar trebui să sărbătorești ceva sau să te distrezi.

Sindromul scaunului gol se manifestă în perioada sărbătorilor sau în zile importante, cum ar fi Crăciunul, ziua de naștere sau orice altă zi care are o semnificație deosebită pentru tine.

Vei observa acel scaun neocupat peste tot, iar angoasa și suferința vor fi la fel de acute ca la început.

Scaunul gol este un martor tăcut

Scaunul gol continuă să fie manifestarea acelei persoane care ai fost, dar nu mai ești. El este vizibil mai ales atunci când ești înconjurat de alte persoane, dar îți dai seama deodată că lipsește cineva.

Sentimentul de singurătate cauzat de sindromul scaunului gol

Acest sentiment puternic face parte din procesul suferinței și al doliului,  prin care probabil ai mai trecut până acum. Atunci când pierzi pe cineva drag, treci printr-o perioadă foarte dureroasă în care trebuie să înveți să trăiești fără persoana respectivă.

Durerea persistă până în momentul în care reușești să depășești această pierdere și să îți continui viața, fără acea senzație groaznică de gol în suflet.

Este important de menționat faptul că sindromul scaunului gol poate apărea chiar dacă persoana care îți lipsește este încă în viață. Acest concept se poate aplica și în alt fel de situații, cum ar fi sentimentul de singurătate.

Atunci când cineva te părăsește sau te abandonează, poți resimți de asemenea sindromul scaunului gol, însă în general el este asociat cu moartea unei persoane.

Te simți singur, indiferent de numărul de oameni ce se află în jurul tău… acesta este sindromul scaunului gol.

Suferința este mare, dar o vei depăși

Deși vezi totul prin vălul tristeții care te domină, va trebui să faci față sărbătorilor importante (cum ar fi Crăciunul), iar durerea va fi cu siguranță prezentă. Va trebui să treci prin această experiență, dar în final vei depăși toate greutățile.

Eliberarea de senzațiile provocate de sindromul scaunului gol

Pentru început, încearcă să iei în considerare toate recomandările de mai jos. Îți vor fi de mare ajutor în viitor:

Nu te izola și nu sta tăcut

Dacă suferi de sindromul scaunului gol, probabil nu vrei să vorbești despre asta și întorci spatele persoanelor care vor să te ajute. Preferi să suferi în tăcere. Acesta este un comportament foarte nesănătos.

Încearcă să interacționezi cu cei din jur, chiar dacă nu îți vine să o faci și nu-ți fie teamă să ceri ajutorul oamenilor dragi. Uneori nu avem nevoie decât de o persoană care să ne asculte și să fie atentă la ceea ce îi spunem.

Schimbă semnificația scaunului gol

Orice lucru are semnificația pe care tu i-o atribui. Dacă scaunul tău gol simbolizează tristețe și pierdere, de ce să nu îi schimbi sensul?

Analizează mai bine situația și încearcă să renunți la sentimentele negative care te-au acaparat. Consideră acel scaun prietenul, și nu dușmanul tău.

Dacă este nevoie, cere ajutorul cuiva

Poate crezi că poți face față oricărei situații, iar dacă nu rezolvi problema de unul singur, nimeni altcineva nu o va face. Dar uneori ai nevoie de acel impuls sau ajutor din exterior.

Nu lua medicamente care să îți aline suferința – doar un medic îți poate prescrie un astfel de tratament. În plus, încearcă să găsești alte modalități de a-ți vindeca durerea.

Ce-ar fi să mergi la un psiholog? Acești oameni sunt specialiști, cunoscători licențiați ai minții umane. Ei îți pot oferi ajutorul cel mai valoros, așa că nu ezita să apelezi la ei.

Sindromul scaunului gol poate fi combătut cu o atitudine pozitivă

Este important să accepți faptul că oamenii vin și pleacă din viața ta, într-un fel sau altul. Unii mor, alții te părăsesc, iar alții te rănesc. Nu ai ce să faci decât să accepți această realitate.

Nu lăsa acel scaun gol să-ți fure bucuria care te face să te simți viu.

Fără îndoială aceste situații provoacă multă suferință, pentru că ești om și ai sentimente! Trebuie însă să înveți să accepți că în viață se întâmplă anumite lucruri pe care nu ai cum să le controlezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Echeburúa, E., & Herrán, A. (2007). ¿Cuándo el duelo es patológico y cómo hay que tratarlo? Análisis y Modificación de Conducta33(147), 31–50.
  • Pelegrí, M., & Romeu Figuerola, M. (2011). El duelo, más allá del dolor. Desde El Jardín de Freud: Revista de Psicoanálisis, (11), 133–148. Retrieved from http://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=4554003&orden=1&info=link
  • El síndrome de la silla vacía. Diario El país de España. (2010). Recuperado el 24 de marzo de 2020.
  • Hartwell-Walker, M. (2018). The Empty Chair at the Holiday Table. Psych Central. Retrieved on March 24, 2020, from https://psychcentral.com/lib/the-empty-chair-at-the-holiday-table/

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.