Cum să treci peste pierderea unei persoane dragi - Doza de Sănătate
 

Cum să treci peste pierderea unei persoane dragi

Una dintre cele mai dureroase și mai greu de suportat pierderi este dispariția unei persoane dragi.

Ultima actualizare: 15 februarie, 2023

În viață trecem prin momente de fericire, îndoială, disperare, dar și tristețe cauzată de pierderea unei persoane dragi.Deși nu ne simțim niciodată pregătiți să îndurăm sau să depășim pierderea unei persoane dragi, este o situație pe care nu o putem evita. Este necesar să învățăm să renunțăm chiar și la cei mai importanți oameni din viața noastră.

Există mai multe tipuri de „pierdere”. Te confrunți cu ea atunci când te transferi la o altă școală, când părinții tăi se despart, când îți pierzi locul de muncă, când te muți departe de oamenii pe care îi iubești și altele.

Etapele suferinței

Una dintre cele mai dureroase și mai greu de suportat pierderi este dispariția unei persoane dragi. Ai auzit probabil de stadiile suferinței care descriu traseul emoțional pe care îl parcurgem cu toții atunci când o ființă apropiată se stinge din viață. Acestea sunt:

  • Negarea: când persoana care suferă o pierdere de acest gen refuză să creadă sau să accepte ceea ce s-a întâmplat.
  • Furia: când persoana respectivă simte o furie imensă în legătură cu întreaga situație.
  • Negocierea: când începe să înțeleagă ce s-a întâmplat și se chinuie să găsească o modalitate de a face față.
  • Tristețea: aceasta este etapa în care conștientizează cu adevărat că pierderea suferită este permanentă și irevocabilă – este unul dintre cele mai critice stadii ale durerii.
  • Depresia: etapa care se întinde pe perioada cea mai îndelungată, fiind și cea mai dificilă și mai greu de depășit.
  • Acceptarea: când depresia dispare treptat, iar persoana îndurerată începe să înțeleagă că viața merge mai departe, în ciuda pierderii suferite.

Chiar dacă aceste stadii nu reprezintă o ordine fixă, în general aceasta este evoluția naturală de depășire a suferinței. Bineînțeles, ne vom aminti întotdeauna de pierderea unei persoane dragi cu tristețe și nostalgie. Aceste sentimente devin, cu timpul, tot mai puțin dureroase.

Timpul este singurul remediu în situațiile de acest gen! Îți oferim și alte recomandări care te-ar putea ajuta să treci peste pierderea unei persoane dragi și să-ți îmbunătățești starea emoțională.

Exprimă-ți sentimentele în legătură cu pierderea unei persoane dragi

Nu te îngrijora dacă azi ești furios, mâine resemnat, iar poimâine nu te poți opri din plâns. Pierderea unei persoane dragi nu este un eveniment care are loc în fiecare zi.

Important e să îți exprimi sentimentele oricare ar fi acestea. Dacă le ții în tine, îți vor provoca durere, daune fizice și psihice, întrucât sănătatea mentală este strâns legată de cea a corpului.

Fă o listă cu toate lucrurile bune din viața ta

Lucrurile bune din viața ta te ajută să treci peste pierderea cuiva

Atunci când ești deprimat, simți că viața ta nu are sens sau că ți se întâmplă numai lucruri rele. Nu este așa! Ține un jurnal sau fă o listă cu toate lucrurile importante din viața ta.

Nu uita de vorba aceea cu paharul pe jumătate plin sau pe jumătate gol! Îți vei da seama că, deși ai pierdut pe cineva drag, au rămas atâtea lucruri în viața ta care îți aduc fericire.

Încearcă să nu te distanțezi de familie și de prieteni. Ei sunt cei care te iubesc și îți sunt alături în momentele grele. Vorbește-le despre ceea ce simți și dacă acest lucru nu este suficient, caută un psiholog bun care să te înțeleagă și să te ajute să treci peste această durere.

Nu te pune singur la pământ

Persoanele îndurerate duc uneori o luptă interioară de ani întregi. Ai grijă să nu cazi în această capcană, încearcă să te implici în activități care îți ridică moralul, te încurajează sau pur și simplu îți distrag atenția de la suferință și depresie.

Nu-ți neglija sănătatea

În perioadele depresive este normal să-ți pierzi dorința. Dar este foarte important să conștientizezi că ultimul lucru de care ai nevoie este să te îmbolnăvești. Ai grijă de tine, mănâncă bine, dormi, evită alcoolul și tutunul și nu lua antidepresive dacă nu ți-au fost prescrise de medic.

Ține minte…

Deși este greu, nu este imposibil! Acceptă sentimentele pe care le ai și ține cont de sugestiile noastre. Nu uita că scopul tău este de a depăși această durere, amintindu-ți că nu va dura pentru totdeauna.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.