Când te simți pierdut, răspunde la aceste 5 întrebări - Doza de Sănătate
 

Când te simți pierdut, răspunde la aceste 5 întrebări

Te simți pierdut în labirintul vieții? Este esențial să știi când este cazul să renunți și să stabilești de ce ai nevoie pentru a-ți urma calea aleasă. Ca să îți îndeplinești visurile, trebuie să fii dispus să faci anumite sacrificii.
Când te simți pierdut, răspunde la aceste 5 întrebări
Bernardo Peña

Verificat și aprobat de psihologul Bernardo Peña.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Cum ai spune că te simți astăzi? Dacă citești acest articol, sunt șanse mari să fii confuz sau să te fi simțit așa recent. În primul rând, nu trebuie să îți faci griji. Asemenea emoții sunt mult mai răspândite decât bănuiești și nu este neobișnuit să te simți pierdut.

Fiecare dintre noi trece prin momente în care îi este greu să aleagă drumul în viață. Această problemă poate surveni chiar dacă avem o familie minunată, prieteni buni sau slujba la care am visat mereu.

Dacă treci printr-o asemenea experiență, primul lucru pe care trebuie să îl realizezi este faptul că nu este rău că te simți astfel.

S-ar putea ca acum să fie timpul cel mai prielnic pentru a lua o pauză și a te relaxa. Ia în considerare faptul că poate ai început să început s-o neglijezi pe una dintre cele mai importante persoane din viața ta: tu însuți.

Când te simți pierdut, te sfătuim să răspunzi la întrebările de mai jos. Cu ajutorul lor, vei descoperi cum să avansezi din nou.

5 întrebări la care trebuie să răspunzi atunci când te simți pierdut

1. „Cum pot să-mi fac viața mai fericită și mă distrez mai mult începând de azi?”

Când te simți pierdut, încearcă să-ți îmbunătățești dispoziția

Câteodată te simți pierdut pentru că te lași copleșit de toate obligațiile tale și de așteptările celorlalți. Nu este rău să fii o persoană responsabilă, dar nu trebuie să uiți că, din când în când, ai nevoie și de puțină distracție.

Ai dreptul să te preocupi de toate lucrurile pe care îți stă în putere să le schimbi. Însă, înainte să faci asta, asigură-te că există suficientă fericire și distracție în viața ta de zi cu zi. O să fii surprins de cât de bine te vei simți!

Nu duci lipsă de opțiuni dacă te simți pierdut și trist. Dar să nu uiți că, pentru a-ți îmbunătăți dispoziția, cel mai mult contează lucrurile minore. Lucruri simple, cum ar fi să-ți rezervi puțin timp pentru hobbyurile tale, să asculți muzică sau să glumești puțin, îți vor face viața mai frumoasă.

2. „Cât sunt dispus să sacrific pentru a-mi împlini visurile?”

Dacă te simți pierdut, trebuie să fii dispus să face anumite sacrificii

Dacă te simți pierdut, poate te-ai suprasolicitat încercând să termini un proiect sau să-ți împlinești un vis. Nu este exclus nici să fi luat în considerarea varianta de a renunța. Înaintă să faci asta însă, gândește-te bine la posibilele consecințe ale acestei decizii.

Câteodată este cazul să renunți la anumite obiective. Această acțiune nu este deloc negativă. Din contră, este bine să iei măsuri când realizezi că nu mai vrei să faci ceva. Dar trebuie să iei în considerare și ce înseamnă cu adevărat să renunți la visul în cauză.

Gândește-te bine la toate lucrurile pe care trebuie să le sacrifici pentru a-ți împlini visul. Poate fi vorba doar de a experimenta puțin stres, dar nu este exclus ca, încercând să atingem un obiectiv, relațiile și serviciul nostru să fie afectate.

Chiar merită să faci acest sacrificiu? Doar tu poți să răspunzi la această întrebare. Stabilește care sunt toate consecințele posibile și decide dacă într-adevăr merită să renunți la obiectivul respectiv sau nu.

3. „Cât sunt dispus să sacrific pentru a continua să-mi urmez visurile?”

Această întrebare este strâns legată de cea precedentă. De fiecare dată când te simți pierdut, aceasta ar trebui să fie una din primele întrebări pe care ți le pui. Câteodată să urmezi un vis presupune să îți crești nivelul de stres și de oboseală sau să iei decizii dificile pe care ai prefera să le eviți.

În aceste situații, pune în balanță avantajele și dezavantajele renunțării și ale continuării. Încearcă să îți menții obiectivitatea și stabilește dacă decizia ta îți va afecta prietenii și familia.

Nu în ultimul rând, nu uita faptul că decizia îți aparține. Dar nu lua nicio măsură fără a fi conștient de consecințele ei. În acest scop, va trebui să reflectezi adânc. Fii răbdător și nu te grăbi.

4. „Ce pot face pentru a fi o persoană mai bună?”

Poate motivul pentru care te simți pierdut este faptul că acțiunile tale recente nu sunt compatibile cu sistemul tău de valori. Poate te-ai indus în eroare pentru a lua niște decizii sau te-ai forțat să treci cu vederea peste consecințele anumitor acțiuni.

De asemenea, poate te-ai concentrat atât de mult asupra obiectivelor tale încât ai uitat de toate celelalte lucruri care contează. Cert este că acum te simți pierdut.

Dacă te regăsești în această situație, fă o pauză și gândește-te ce ai putea să faci pentru a deveni o persoană mai bună. Cum poți să profiți de punctele forte și pasiunea ta pentru a face lumea să fie un loc mai bun? O să fii surprins de cât de satisfăcător este să le oferi celorlalți o mână de ajutor.

5. „Cum mă simt cu privire la mine însumi?”

Când te simți pierdut, fii mai sincer cu tine însuți

În cazul în care te simți pierdut, confuz sau pur și simplu nu știi încotro să te îndrepți, această întrebare te poate încuia. Însă răspunsul pe care îl vei oferi te va ajuta să alegi drumul pe care trebuie să îl urmezi.

Uită pentru un moment cum te simți, ce trebuie să faci și opiniile celorlalți. Când îți pui întrebarea de mai sus, concentrează-te exclusiv asupra ta. Ești mândru de ceea ce faci? Simți că îi ajuți pe cei dragi ție?

Uneori ceva dinlăuntrul nostru ne spune că am apucat-o pe un drum greșit în viață. Dacă ni se întâmplă asta, vom ajunge să simțim consecințele negative pe propria piele. În general, principala cauză a acestei probleme este faptul că ne păcălim pe noi înșine.

Ținând cont de cele 5 întrebări prezentate în acest articol, îți va fi mult mai ușor să stabilești care este drumul pe care trebuie să îl urmezi. Chiar dacă acestea par a fi simple, ele te obligă să te analizezi în detaliu. Nu vei putea să răspunzi sincer la ele imediat.

În cazul în care te simți pierdut, cel mai important aspect este să fii sincer cu tine însuți și să nu te judeci prea aspru. Ascultă-te și descoperă ce vrei cu adevărat.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.