5 pași de urmat pentru a obține adevărata bogăție - Doza de Sănătate
 

5 pași de urmat pentru a obține adevărata bogăție

Încetează să mai tânjești după ceea ce nu ai și concentrează-te asupra altor dimensiuni mai importante, cum ar fi recunoștința pentru tot ce ai deja.
5 pași de urmat pentru a obține adevărata bogăție

Ultima actualizare: 12 februarie, 2019

Adevărata bogăție ține de abilitatea extraordinară de a pune pe primul loc lucrurile pozitive în detrimentul celor negative. 

A fi „bogat” înseamnă a fi recunoscător pentru tot ce ai și a fi mai deschis la noile oportunități, lucruri care îți permit să obții și prosperitate. La prima vedere, această idee poate părea simplă, însă, în realitate, merită să reflectăm puțin asupra ei.

În societatea contemporană, acumularea de lucruri și bani este sinonimă cu bunăstarea. Totodată, „perfecțiunea” fizică este atribuită succesului în plan social. Cum am ajuns aici? De ce un adolescent care nu are cel mai nou model de telefon se simte frustrat? De ce ne urâm corpul dacă nu se încadrează în măsurile „ideale?”

Poate că ne concentrăm pe ceea ce nu trebuie. Trebuie să ne reformulăm gândirea pentru a ne îngădui să fim mai liberi și mai atenți la ceea ce contează cu adevărat.

Te invităm să reflectezi și tu asupra acestor aspecte și să descoperi 5 dimensiuni care sigur te vor ajuta să duci o viață împlinită și fericită.

1. Controlează-ți nevoia de bogăție artificială

Adevărata bogăție stă în lucruri mici

Cu toții încercăm să acoperim toate treptele nevoilor umane prezente în ierarhia lui Maslow.

 • Siguranța unei locuințe, mâncarea, îmbrăcămintea și resursele necesare pentru a crește și a fi sănătos sunt, cu adevărat, priorități fundamentale.
 • În prezent, apare însă un alt element: societatea de consum.
 • În realitatea zilelor noastre, neglijăm de multe ori ceea ce avem și ne concentrăm asupra lucrurilor care ne lipsesc. Și, nu de puține ori, ceea ce ne lipsește este un telefon de ultimă generație, o mașină luxoasă, haine scumpe, etc.
 • Toate acestea duc la ceea ce am menționat anterior: obținerea succesului sau a unui statut superior.
 • Vrem ceea ce au alții pentru a ne simți integrați în acea homeostază artificială, atât de comună în lumea contemporană.

Gândește-te și tu dacă nevoile tale actuale sunt artificiale sau autentice. 

2. Învață să fii recunoscător

O modalitate de a câștiga adevărata bogăție este să fii recunoscător pentru tot ce ai deja. Din păcate, nu ne gândim prea mult la acest aspect și nu îi acordăm importanța cuvenită.

 • În primul rând, fii recunoscător pentru integritatea ta. Fii recunoscător pentru propria ta existență. A trăi în această lume este un lucru minunat. Dacă ești conștient de acest fapt, îți vor apărea mereu în cale noi oportunități. Cu această mentalitate, nu ai cum să nu fii fericit.
 • Fii recunoscător pentru tot ce ai în jurul tău: prietenii și familia ta, adevărate comori care îți oferă o viață frumoasă și îmbelșugată.

3. Adevărata bogăție ți-o oferă lucrurile cele mai simple

Femeie care deține adevărata bogăție

Adevărata bogăție nu se referă la numărul de zerouri din contul bancar. Nu înseamnă nici să aduni prieteni pe rețelele de socializare sau să colectezi haine în dulap, bijuterii în sertare sau mașini în garaj.

 • Secretul fericirii constă în aprecierea lucrurilor simple, fundamentale din viața de zi cu zi: un moment frumos petrecut alături de cel mai bun prieten, un lucru bun pe care l-ai făcut și de care ești mândru sau chiar o plimbare în natură.
 • Acesta este spațiul în care trăim o viață autentică, bogată.

4. Nu te mai concentra asupra lucrurilor care îți lipsesc

Știm că este greu să adopți o astfel de mentalitate. Până la urmă, există multe lipsuri în viețile noastre.

 • Există puține locuri de muncă pe măsura așteptărilor noastre și inegalitatea socială este prezentă în multe orașe ale lumii.
 • A avea propria ta locuință este, de multe ori, un privilegiu sau un obiectiv care necesită sacrificii și investiții majore.
 • Poate că nu ai un corp perfect, o relație fericită sau un serviciu care să îți permită să îți pui în valoare aptitudinile și abilitățile.
 • Însă un lucru este clar: nu îți poți concentra întreaga viață NUMAI asupra lucrurilor care îți lipsesc. Dacă faci asta, vei trăi într-o stare permanentă de nemulțumire.

Prețuiește ceea ce ai deja, fii recunoscător pentru tot și privește realitatea într-o lumină nouă, mai plină de speranță. Viața este plină de oportunități, dar nu le poți vedea decât dacă te simți meritoriu, calm și ai încredere în tine.

5. Creează-ți o nouă perspectivă asupra prosperității

Tânără care a descoperit adevărata bogăție

La ce ne referim prin prosperitate? Prosperitatea înseamnă o nouă perioadă a vieții, una pozitivă, în care îți îndeplinești visele, dorințele și speranțele pentru viitor.

Numai bogăția sufletească îți poate oferi prosperitate. Poate că va dura ceva timp, dar cu puțină practică, poți ajunge să îți schimbi mentalitatea.

Numai atunci când te simți sigur pe tine, te iubești și te respecți pe tine însuți, vei reuși să mergi înainte și să îți atingi toate obiectivele. Urmează și tu acest sfat: învață să îți dezvolți adevărata bogăție, cea care se află deja în inima ta. 

Sursa imaginii reprezentative: ©wikiHow.com


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.