Cheia reușitei în viață e încrederea în tine

11 ianuarie 2019
Indiferent dacă eșuezi de mii de ori, trebuie să ai încredere în tine pentru a-ți putea atinge obiectivele. Nu te compara cu ceilalți, ci încearcă să devii o persoană mai bună.

La un moment dat fiecare dintre noi întâmpină eșecuri și înfrângeri în viața sa. Asta nu înseamnă că nu ai încrederea în tine necesară, dar poate însemna că ai neglijat anumite aspecte importante.

Pentru a obține ceea ce vrei de la viață, încrederea în tine este un ingredient esențial. Numai tu știi care sunt calitățile și defectele tale, așa că de ce n-ai încerca să-ți acorzi o șansă? În articolul de azi te invităm să reflectezi puțin asupra acestui subiect.

Ca să-ți împlinești visele, dezvoltă-ți încrederea în tine!

Fără îndoială te vei regăsi în situații în care lucrurile nu decurg așa cum îți dorești. Ca orice alt om, ai și tu limite. Dacă chiar vrei să faci un lucru anume, cine sau ce te oprește să acționezi? Cel mai probabil, te confrunți cu diverși factori care îți afectează încrederea în tine.

Trebuie să îți dezvolți încrederea în tine

Însă, dacă vrei într-adevăr ceva, îl poți obținedar trebuie să-ți stabilești niște obiective clare. Nu te lăsa intimidat de mărimea viselor tale. Câteodată te vei simți neputincios, dar acest lucru nu este decât un simptom al nesiguranței. Când vrei ceva cu adevărat, nu îl poți decât dacă depui un efort în acest scop.

Învață din greșeli

Este foarte ușor să privești un eșec ca fiind ceva umilitor, ceva care te obligă să regresezi și care este o sursă de rușine. Multe persoane se gândesc la proiecte minunate, dar nu reușesc niciodată să le ducă până la capăt din cauza faptului că întâmpină un eșec la un moment dat.

Te-ar putea interesa și:

Maturitatea emoțională: a ști că viața nu este perfectă

Eșecurile constituie o ocazie de învățare. Ele ne ajută să vedem mai clar realitatea și să ne putem reorganiza planurile. Nu este nicio problemă dacă întâmpini un eșec. Însă cea mai mare greșeală pe care o poți comite este să nu încerci deloc.

Nu renunța niciodată din cauza unui eșec—din contră, mergi mai departe și străduiește-te să obții cele mai bune rezultate posibile.

Nu te compara niciodată cu ceilalți

Comparațiile nu te vor ajuta niciodată să-ți îmbunătățești încrederea în tine. Nu există doi indivizi identici în lume, așadar nu are rost să te compari cu ceilalți. În fond, fiecare are propriile sale calități și defecte. Ceea ce contează este să încerci să te îmbunătățești ca individ și să nu faci rău altora.

A avea încredere în tine înseamnă să nu simți nevoia să „copiezi” pe nimeni. Ești unic, iar comparațiile nu vor face decât să-ți sporească nesiguranța. Evită această capcană deoarece riști să pierzi mereu. Ai încredere în forțele tale!

Nu te compara cu alții dacă vrei să păstrezi încrederea în tine

Concentrează-te asupra realizărilor tale

Este greu să avem încredere în noi înșine atunci când întâmpinăm obstacole succesive. Chiar dacă suntem conștienți de faptul că eșecurile reprezintă experiențe importante care ne ajută să mergem mai departe, acestea ne pot zdruncina încrederea, făcându-ne să simțim că nu are rost să mai încercăm.

Arunci când te vei confrunta cu asemenea situații (deși cu siguranță ești deja familiarizat cu ele), nu te îngrijora. Gândește-te la toate lucrurile pe care ai reușit să le realizezi până acum și nu te critica prea aspru. Trece în revistă chiar și cele mai mici succese, pentru că și acestea te vor ajuta să-ți recapeți încrederea în tine.

Te-ar putea interesa și: 

Cum să gândești mai pozitiv

Atunci când te simți din nou puternic, emoțiile negative care te copleșeau dispar. Acest tip de impas nu este doar o consecință a dificultăților pe care le întâmpinăm.

Deseori chiar modul în care privim viața ne poate face să eșuăm. Așadar, concentrează-te asupra realizărilor tale pentru a-ți recăpăta încrederea în tine și apoi mergi mai departe.

Stabilește-ți obiective realiste

Dacă toate obiectivele tale în viață sunt fanteziste, încrederea în tine nu îți va fi de niciun folos. În acest caz, indiferent cât de mult te străduiești, nu vei reuși niciodată să ai succes deoarece alergi după himere.

Stabiliește-ți obiective realiste pentru a-ți păstra încrederea în tine

Cel mai bine este să-ți stabilești obiective mai modeste, pe care știi că îți stă în putere să le atingi. Evită fanteziile grandioase—pe lângă faptul că te vor conduce spre eșec, drumul pe care îl vei străbate va fi plin de frustrări.

Pariază pe tine însuți

Un ultim sfat pe care vrem să ți-l împărtășim este să pariezi mereu pe tine însuți. Încrederea în tine trebuie dezvoltată în mod conștient. Dacă vrei ceva, spune-ți: „Da, pot!”

Este perfect normal să ai îndoieli sau în anumite zile să întâmpini impasuri, iar încrederea în tine să-ți fie zdruncinată. Cu toate acestea, trebuie să rămâi ferm pe poziție și să-ți permiți să riști.

Chiar dacă este posibil să eșuezi, riști ca visurile tale să fie zdrobite sau ai în față numai obstacole, merită să pariezi pe tine însuți—numai așa vei reuși să câștigi în viață.

Trebuie să ai încrederea în tine și să-ți acorzi o șansă

Ți-ai pierdut vreodată încrederea în tine? Cât de des îți permiți să-ți asumi un risc? Dacă ai nevoie de puțină încredere, sperăm că sfaturile prezentate în acest articol îți vor fi de folos. De ce nu începi să pariezi pe tine însuți chiar de azi?

  • Pritchard, S. (2000). Keeping the faith. International Water Power and Dam Construction. https://doi.org/10.1126/science.357.6356.1088
  • Likierman, A. (2009). The five traps of performance measurement. Harvard Business Review. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Uslaner, E. M. (2009). Trust, Diversity, and Segregation. SSRN. https://doi.org/10.2139/ssrn.1523721