Cum să transformi o sticlă într-o tavă pentru gustări
În zilele noastre stoparea poluării este foarte importantă, motiv pentru care nu trebuie să ratăm nicio ocazie de a recicla. Din acest motiv, în articolul de azite invităm să descoperi cum poți transforma o sticlă obișnuită într-o tavă pentru gustări. Citește în continuare și ia aminte!
Sticla este utilizată pentru a confecționa ochelari, geamuri, diverse recipiente și numeroase alte obiecte pe care le utilizăm zilnic. Acest material este popular nu numai datorită faptului că este foarte practic, ci și pentru că este 100% reutilizabil.
Spre deosebire de alte materiale reciclabile, sticla poate fi complet reutilizată deoarece rămâne nealterată în cadrul procesului de fabricație. Practic, pentru fiecare uncie de sticlă reciclată, obții o cantitate egală de material în perfectă stare.
Pași pentru a transforma o sticlă într-o tavă pentru gustări
Următoarea metodă de a confecționa o tavă pentru gustări cu ajutorul unei sticle este foarte simplă, dar vei avea nevoie de timp și de puțină răbdare. Obiectul pe care îl vei obține va fi foarte interesant și îl vei putea decora în diferite moduri astfel încât să-l poți utiliza la petreceri.
Te-ar putea interesa și:
Materialele necesare
- O sticlă goală
- Săpun sau detergent natural
- Cuptor electric
- Burete din sârmă
- Sârmă și clește
- Hârtie cerată sau hârtie din fibră ceramică
Pasul 1
Mai întâi, va trebui să cureți bine sticla. Îndepărtează orice etichete, astfel încât tava pentru gustări obținută să aibă o culoare uniformă. (Unele persoane preferă totuși să lase etichetele intacte.)
Dacă poți îndepărta eticheta cu mâna, este foarte bine. În caz contrar, te sfătuim să umpli un castron cu apă caldă și detergent. Acest amestec te va ajuta să înmoi lipiciul și să îndepărtezi eticheta mai ușor cu ajutorul unui burete din sârmă. Ai însă grijă să nu fii prea agresiv pentru a nu zgâria sticla.
Pasul 2
Clătește sticla atât în interior, cât și pe exterior cu multă apă rece, pentru a îndepărta orice reziduuri și mirosuri. Lasă sticla să se usuce complet.
Pasul 3
O variantă este să utilizezi sârmă și un clește pentru a confecționa o agățătoare pentru viitoarea ta tavă pentru gustări. Acest pas trebuie urmat doar dacă vrei să atârni tava de cuier în bucătărie. Curbează sârma și insereaz-o în gâtul sticlei, astfel încât aceasta să fie fermă și plată.
Pasul 4
Următorul pas presupune să aplatizezi sticla și necesită foarte multă atenție. Pune hârtia din fibră ceramică sau hârtia cerată pe o hârtie de copt. Așază sticla pe orizontală pe hârtie.
Pornește apoi cuptorul și coace sticla timp de o oră. După ce s-a scurs acest interval, crește temperatura astfel încât cuptorul să producă aproximativ jumătate din căldura de care este capabil și lasă sticla să se coacă pentru încă 20 de minute.
Te-ar putea interesa și:
Crește apoi temperatura la maxim (650-800 °C), lasă să se coacă încă o jumătate de oră și oprește focul. Nu deschide încă cuptorul, ci lasă sticla să stea acolo pentru 24 de ore.
Pasul 5
După ce s-au scurs cele 24 de ore, sticla va fi complet răcită și o vei putea scoate din cuptor. Acum o poți utiliza ca tavă pentru gustări.
Pasul 6
Dă frâu liber creativității și decorează noua ta tavă pentru gustări așa cum vrei. Poți utiliza panglici sau vopsele pentru a o personaliza. Dacă vrei să ai o tavă pentru gustări mai elegantă, pune un dop în partea de sus și înfășoară sticla cu o panglică.
Design-urile minimaliste sunt ideale dacă vrei o tavă pentru gustări potrivită pentru nunți, zile de naștere sau întâlniri de familie. Desigur, vei avea nevoie și de diverse gustări: fursecuri, biscuiți, pâine, etc.
Nu ezita să-ți confecționezi propria tavă pentru gustări!
După cum bine vezi, nu este deloc greu să-ți confecționezi propria tavă pentru gustări. Reciclarea sticlelor este simplă și poate fi efectuată la tine acasă. Confecționarea acestor obiecte este distractivă și îți permite să-ți exersezi îndemânarea și imaginația.
Cel mai important avantaj al acestui hobby este faptul că îți permite să protejezi mediu înconjurător. Deși nu pare a fi o acțiune semnificativă, vei contribui la reducerea impactului negativ al utilizării produselor din sticlă.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Oßmann, B. E., Sarau, G., Holtmannspötter, H., Pischetsrieder, M., Christiansen, S. H., & Dicke, W. (2018). Small-sized microplastics and pigmented particles in bottled mineral water. Water Research. https://doi.org/10.1016/j.watres.2018.05.027
- Vivian W.Y., T. (2011). Rate of Reusable and Recyclable Waste in Construction. The Open Waste Management Journal. https://doi.org/10.2174/1876400201104010028
- Guo, F., Xie, Y., Li, S., Lata, J., Ren, L., Mao, Z., … Huang, T. J. (2015). Reusable acoustic tweezers for disposable devices. Lab on a Chip. https://doi.org/10.1039/c5lc01049g