Tratarea vezicii urinare hiperactive cu 6 trucuri - Doza de Sănătate
 

Tratarea vezicii urinare hiperactive cu 6 trucuri

Deși este indicat să bei 1-2 litri de apă în fiecare zi, cel mai bine este să-ți reduci aportul de lichide dacă ai o vezică urinară hiperactivă, astfel încât să eviți neplăcerile.
Tratarea vezicii urinare hiperactive cu 6 trucuri

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Tratarea vezicii urinare hiperactive este un obiectiv pentru tine? Un pacient care suferă de această problemă riscă să elimine involuntar urină, deoarece mușchii din jurul acestui organ se pot contracta subit.

Uneori este vorba doar de câteva picături de urină, dar în anumite cazuri vezica poate elimina un volum mare de lichid.

Hiperactivitatea vezicii urinare indică un risc crescut de incontinență. De fapt, un număr ridicat de pacienți ajunge să sufere de această afecțiune din cauza faptului că nu ia măsuri în fazele inițiale.

Cel mai îngrijorător aspect este faptul că multe persoane trec cu vederea peste simptomele experimentate și încep să-și facă griji abia când problema s-a agravat. Această tendință afectează eficiența tratamentelor și reduce calitatea vieții pacienților.

Din acest motiv, este important să nu ignori nicio schimbare a activității vezicii tale urinare și să adopți anumite rutine pentru a remedia neplăcerile.

Deoarece multe persoane se confruntă cu această problemă, în articolul de azi îți propunem 6 trucuri pentru tratarea vezicii urinare hiperactive.

1. Evită anumite alimente

Alimente ce inhibă tratarea vezicii urinare hiperactive

Una din cele mai importante măsuri pentru tratarea vezicii urinare hiperactive este reprezentată de adoptarea unei diete sănătoase și echilibrate.

Deși este ușor să trecem cu vederea peste acest aspect, anumite alimente stimulează vezica urinară și pot crește severitatea simptomelor experimentate. Așadar, pe lângă a-ți ține sub control aportul de grăsimi și calorii, te sfătuim să eviți produse precum:

 • Băuturile alcoolice
 • Alimentele picante
 • Fructele citrice
 • Băuturile și alimentele cofeinizate
 • Băuturile carbogazoase
 • Laptele și derivații săi
 • Zahărul și făina rafinată
 • Prăjelile și mezelurile

2. Include exerciții Kegel în rutina ta zilnică

Popularele exerciții Kegel antrenează podeaua pelvină, adică regiunea unde este localizată vezica urinară. Acest tip de activitate fizică fortifică mușchii care înconjoară vezica și te ajută să controlezi mai ușor procesul de urinare.

Totodată, exercițiile Kegel reduc riscul de incontinență urinară și pot îmbunătăți viața sexuală. Principalul lor avantaj este faptul că nu răpesc mult timp și pot fi incluse în orice rutină de antrenament.

3. Fă-ți un program de toaletă

Program de toaletă ce facilitează tratarea vezicii urinare hiperactive

Stabilirea unui program de toaletă poate fi o problemă pentru persoanele cu o vezică urinară hiperactivă, deoarece acestea simt nevoia să urineze frecvent. Însă adoptarea unei rutine stabile poate avea un efect terapeutic, ajutându-te să ții sub control problema.

Nu trebuie decât să stabilești niște momente exacte în care să mergi la toaletă, astfel încât vezica ta să înceapă să se sincronizeze cu programul. Frecvența spasmelor se va reduce și nu va mai trebui să urinezi la fel de des.

 • Desigur, nu te sfătuim să eviți să urinezi pentru perioade lungi de timp, până când simți că vezica ta este pe cale să explodeze.
 • Începe prin a aștepta câte 3-5 minute înainte de a merge la toaletă, de fiecare dată când simți nevoia să urinezi. Treptat, îți va fi mai ușor să-ți controlezi vezica.

4. Ține-ți sub control aportul de lichide

Cu toții știm că, pentru a fi sănătoși și plini de energie, trebuie să bem suficientă apă în fiecare zi. Însă persoanele care au o vezică urinară hiperactivă ar trebui să aibă grijă. Un consum excesiv de apă poate afecta tratamentul urmat.

Deși nu trebuie sub nicio formă să excluzi apa din dieta ta zilnică, redu-ți aportul în perioada în care încerci să-ți fortifici vezica urinară.

5. Monitorizează-ți atent greutatea corporală

Tratarea vezicii urinare hiperactive în funcție de greutate

Ai mare grijă, deoarece greutatea corporală poate fi o cauză a vezicii urinare hiperactive și a incontinenței. Grăsimea acumulată în corp slăbește mușchii care susțin vezica urinară, reducând abilitatea de a controla procesul urinării puțin câte puțin.

Așadar, monitorizează-ți atent greutatea corporală și adoptă obiceiuri sănătoase care să te ajute să arzi kilogramele în plus.

6. Renunțarea la țigări, una dintre cele mai recomandate măsuri pentru tratarea vezicii urinare hiperactive

Fumatul este unul dintre cele mai nocive obiceiuri pe care pacienții cu probleme urinare le pot avea. Țigările sunt pline de toxine și agenți chimici care, în timp, cauzează inflamații și slăbesc mușchii.

Efectele nocive ale fumatului nu vizează doar sănătatea respiratorie. Acest obicei are un impact negativ și asupra sistemului urinar și cardiovascular.

Ești copleșit de o nevoie incontrolabilă de a urina? Suferi de incontinență? Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, consultă un medic pentru a afla dacă vezica ta urinară este hiperactivă. De îndată ce ai obținut un diagnostic corect, pune în aplicare cele 6 sfaturi pentru tratarea vezicii urinare hiperactive prezentate în acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Eduardo Martínez, A., José, L., Ruiz, C., Luis Gómez, P., Miguel Ramírez, B., Francisco Delgado, O., … de Estudio Cooperativo, G. (2009). Prevalencia de incontinencia urinaria y vejiga hiperactiva en la población española: Resultados del estudio EPICC. Actas Urológicas Españolas. https://doi.org/10.1016/S0210-4806(09)74117-8
 • Perales Cabanas, L., & Jiménez Cidre, M. (2002). Vejiga hiperactiva. Archivos Espanoles de Urologia.
 • Chapple, C. R. (2006). Avances en el diagn??stico y tratamiento del paciente con vejiga hiperactiva/incontinencia. Revista Cubana de Farmacia.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.