Uleiurile esențiale – 7 utilizări în gospodărie

Vrei să descoperi cum poți să facilitezi diverse treburi casnice cu ajutorul uleiurilor esențiale? În articolul de azi îți prezentăm toate informațiile relevante.

Uleiurile esențiale sunt produse naturale și terapeutice cu miresme incredibile. Le poți utiliza în mai multe moduri, inclusiv:

  • Pentru a crea spații relaxante și plăcute
  • Pentru a-ți stimula creativitatea și fericirea
  • Pentru a curăța și purifica încăperile

În cele ce urmează îți prezentăm cele mai simple moduri de a profita de aceste beneficii oferite de uleiurile esențiale. Nu ezita să le încerci!

7 utilizări casnice pentru uleiurile esențiale

1. Difuzoare aromatice

Uleiurile esențiale prezintă numeroase utilizări interesante

Cea mai simplă și populară metodă de a folosi uleiurile esențiale în gospodărie este să le pui într-un difuzor aromatic. Design-urile și prețurile acestor dispozitive variază. Unele dintre ele presupun încălzirea apei, pe când altele produc vibrații ultrasonice ce creează aburi în jurul difuzorului.

Dacă lași ușile încăperilor deschise, un singurul difuzor poate împrospăta aerul din întreaga locuință.

  • Nu ai nevoie decât de 4-5 picături de ulei esențial, plus puțină apă.
  • Apoi, pornește difuzorul. De obicei, acest dispozitiv poate fi setat să se pornească și să se oprească automat.

2. Sprayuri instant

Aceasta este o modalitate simplă și ieftină de a împrăștia miresmele uleiurilor esențiale într-o încăpere. Pur și simplu ia o sticlă cu pulverizator veche și umple-o cu ulei esențial amestecat cu apă. Apoi, agită sticla și pulverizează mixtura pe regiunile vizate.

Sprayurile instant îți permit să umpli locuința cu miresme de durată. Când ai musafiri sau dai o petrecere, poți să folosești sprayurile pentru a intensifica miresmele deja prezente.

3. Difuzoare cu bețe de bambus sau rattan

Uleiurile esențiale prezintă niște miresme incredibile

Unele dintre cele mai populare difuzoare de parfum sunt cele cu bețe de rattan sau bambus. Pe lângă faptul că împrăștie miresmele încet, ele au un aspect plăcut și pot fi folosite și ca elemente decorative.

Principalul avantaj al difuzoarelor cu bețe de bambus sau rattan este reprezentat de faptul că nu necesită curent electric. În plus, poți înlocui bețele foarte ușor după ce nu mai pot fi folosite.

Te sfătuim să eviți aromele sintetice gata preparate deoarece, în general, nu ai cum să știi ce ingrediente conțin. Optează doar pentru uleiurile esențiale diluate cu alte uleiuri (de pildă, cu ulei de migdale).

4. Aplică uleiuri esențiale pe pernă

Îți este greu să adormi? Obișnuiești să te trezești în toiul nopții? Uleiurile esențiale au proprietăți terapeutice, drept pentru care sunt foarte utile pentru a trata probleme ca insomnia. În acest scop, te sfătuim să optezi pentru uleiuri esențiale precum cel de levănțică, portocală, mușețel sau iasomie.

  • Aplică câteva picături de ulei esențial pe o batistă înainte de culcare.
  • Apoi, pune batista lângă perna ta. Astfel, vei inhala aroma plăcută a uleiului pe tot parcursul nopții.

Acest truc simplu te ajută să eviți remediile mai puțin naturale și să dormi mai bine.

5. Becuri parfumate

Acest truc pentru a împrospăta aerul din încăpere este foarte simplu, ieftin și surprinzător. Nu trebuie decât să aplici câteva picături de ulei esențial pe un bec oprit. De îndată ce îl aprinzi, acesta va începe să împrăștie mireasma uleiului respectiv pe măsură ce se încălzește.

Becurile parfumate sunt ideale pentru încăperi mici și ocazii speciale, având o rază de acțiune scurtă. Poți însă să utilizezi acest truc cu încredere, chiar dacă trebuie să pleci de acasă.

6. Produse de curățat locuința parfumate

Uleiurile esențiale sunt ideale pentru încăperile în care miroase urât

O altă modalitate de a împrăștia aromele uleiurilor esențiale în locuință este să le incluzi (în cantități mici) în produsele tale de curățat obișnuite. Cele care vizează podelelele și alte suprafețe asemănătoare sunt ideale.

Poți opta pentru uleiuri esențiale cu proprietăți de curățare și antiseptice, cum ar fi uleiul esențial de lămâie, mentă și levănțică. Cu ajutorul acestor produse, locuința ta va părea mai „pură” și vei combate microbii.

7. Balsamuri de rufe

Acest ultim truc te va ajuta să fii înconjurat de o mireasmă plăcută permanent, chiar și când ieși în oraș. Înainte să speli rufele, adaugă câteva picături de ulei esențial balsamului tău obișnuit.

Ai la dispoziție numeroase uleiuri esențiale numai bune pentru haine. Cele preparate cu fructe citrice (de portocală, de grepfrut, de mandarină) și cu flori (de trandafir, de levănțică, de iasomie) sunt recomandate. Rufele tale vor mirosi incredibil pentru mult timp!

Sursa imaginii principale: wikiHow.com

Te-ar mai putea interesa