8 remedii naturiste împotriva puricilor - Doza de Sănătate
 

8 remedii naturiste împotriva puricilor

Ca să elimini puricii, apelează la următoarele produse naturale care pot fi aplicate fie direct pe blana animalului de companie, fie în locuință.
8 remedii naturiste împotriva puricilor

Ultima actualizare: 27 mai, 2022

Avem la dispoziție numeroase remedii naturiste împotriva puricilor, care pot fi aplicate fie direct pe blana animalului de companie, fie în locuință. În articolul de azi îți prezentăm câteva produse utile în acest scop. Nu ezita să le încerci!

Oțetul

Multe remedii naturiste împotriva puricilor conțin oțet

Unul dintre cele mai celebre remedii naturiste împotriva puricilor este oțetul. Poți apela la acest produs când îi faci baie cățelului tău. Nu are importanță ce fel de oțet folosești (de mere, de vin, etc.).

 • Mai întâi, spală cățelul cu șampon.
 • Apoi, fără a-l scoate din cadă, toarnă o cană de oțet peste blana sa umedă.
 • Evită să aplici acest produs pe ochii și botul cățelului.

Lasă oțetul să acționeze timp de cel puțin 5 minute înainte de a-l clăti. La final, piaptănă blana animalului tău de companie cu un pieptăn cu dinții deși și las-o să se usuce ca de obicei.

Pieptănul cu dinți deși

Remedii naturiste împotriva puricilor pentru cățelul tău

Adoptând obiceiul de a pieptăna blana cățelului tău cu un pieptăn cu dinții deși de 2 ori pe zi, îți va fi mai ușor să surprinzi paraziții la timp. Dacă descoperi purici, îi vei putea îndepărta cu pieptănul.

Aplicând puțin oțet, puricii se vor mișca mai încet, ceea ce va facilita prinderea lor cu dinții pieptănului. Apoi, aruncă aceste insecte mici în vasul de toaletă sau pune-le într-o pungă cu fermoar, pentru a le împiedica să îți infesteze locuința.

Un alt truc cu oțet

O altă modalitate de a folosi oțetul pentru a-ți proteja cățelul împotriva puricilor este să adaugi acest produs în apa pe care animalul o bea în fiecare zi.

Pentru un câine obișnuit, o linguriță (5 ml) de oțet de mere sau de vin este suficientă. Dacă acesta cântărește peste 20 de kilograme (44 de livre), poți adăuga 2 linguri de oțet în vasul său de apă.

Remediu pe bază de lămâie

Și mireasma lămâii intră în categoria de remedii naturiste împotriva puricilor.

Ingrediente

 • 1 lămâie
 • 1 l de apă

Instrucțiuni

 • Toarnă apa într-un recipient adecvat și încălzește-o până atinge punctul de fierbere. De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă toată lămâia (feliată).
 • Ia recipientul de pe foc și lasă infuzia să stea peste noapte.
 • Dimineața următoare, toarnă infuzia peste blana cățelului. Nu este nevoie să îl clătești cu apă.
 • Asemenea remediului cu oțet prezentat anterior, evită să aplici această infuzie pe ochii și botul cățelului.

Pentru a-ți ajuta animalul de companie să scape de purici, aplică tratamentul de mai sus o dată sau de două ori pe săptămână.

Acest remediu naturist pe bază de lămâie este util și pentru a dezinfecta locuința. Folosind o sticlă cu pulverizator, pulverizează infuzia în locurile unde bănuiești că se află purici, cum ar fi crevasele canapelei, pătuțul cățelului sau podeaua.

Pelinul, unul dintre cele mai eficiente remedii naturiste împotriva puricilor

Plante folosite ca remedii naturiste împotriva puricilor

Pelinul este o plantă medicinală și are numeroase proprietăți interesante. Printre beneficiile sale se numără și abilitatea de a elimina puricii. Poți folosi pelinul în 2 moduri:

 • Prima variantă presupune să plantezi pelin în grădină. Mireasma acestei plante va ține la distanță puricii și alte insecte.
 • O altă variantă este să pui săculeți cu pelin uscat prin toată locuința ta, în special în locurile infestate cu purici.

Așchiile de cedru

Cedrul este un arbore care face parte din familia coniferelor, iar puricii nu îi pot suporta mireasma. Așadar, o modalitate bună de a ține aceste insecte la distanță este să presari așchii de cedru în locurile în care cățelul tău obișnuiește să se odihnească.

Deși această reacție este rară, este posibil ca animalul tău de companie să fie alergic la cedru. În acest caz, îndepărtează imediat așchiile de cedru din locuință și optează pentru un alt remediu împotriva puricilor.

Sarea

S-a demonstrat că puricii își depun ouăle în pământ, covoare și crăpături. Ouăle și larvele de purici sunt foarte sensibile la lipsa de umiditate. Astfel, atunci când sarea se lipsește de acestea, ele se deshidratează și mor.

 • Ca să aplici acest remediu, nu trebuie decât să presari sare (nu în exces) pe covoarele din locuința ta.
 • Lasă acest produs să acționeze timp de mai multe ore (sau peste noapte).

Poți repeta acest truc pe parcursul mai multor săptămâni, până când puricii dispar complet.

Uleiurile esențiale

Uleiurile esențiale obținute din plante ca levănțica, cimbrul, cedrul, citronella, arborele de ceai și geraniul constituie, de asemenea, remedii naturiste împotriva puricilor. Reține însă că aceste produse pot avea un efect toxic asupra pisicilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Bayzabay, Ricardo. “Determinación de la prevalencia de Pulicosis en el Hospital Veterinario para Pequeñas Especies (HVPE) y tipificación de pulgas.” (2014).
 • Casasbuenas, Pilar. “Infección por Dipydilium caninum.” Revista Colombiana de Gastroenterologia 20.2 (2005): 86-88.
 • Lafore, E. “Control de pulgas en perros y gatos.” Rev. Cien. Vet19.4 (2003): 15-16.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.