7 remedii naturiste pentru păduchi și lindini - Doza de Sănătate
 

7 remedii naturiste pentru păduchi și lindini

Uleiul de nucă de cocos este foarte util pentru a ucide acești dăunători. Proprietățile antibiotice și antifungice ale acestui produs previn dezvoltarea infecțiilor și a ciupercilor.
7 remedii naturiste pentru păduchi și lindini
Maricela Jiménez López

Verificat și aprobat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Păduchii și lindinii sunt paraziți ce se hrănesc cu sângele persoanei care le găzduiește. Pe lângă faptul că este stânjenitor să avem părul infestat cu acești dăunători, păduchii și lindinii pot cauza disconfort, senzații de mâncărime și chiar leziuni la nivelul scalpului. Descoperă cele mai bune remedii naturiste pentru păduchi și lindini!

Copiii sunt cei mai vulnerabili în fața infestării cu acești dăunători deoarece păduchii și lindinii se transmit foarte ușor în spații precum grădinițele și școlile. Din acest motiv, este esențial ca părinții să poată detecta prezența păduchilor și a lindinilor din timp, înainte ca aceștia să afecteze și alți membri ai familiei.

În zilele noastre, magazinele sunt pline de produse destinate uciderii păduchilor și a lindinilor. Din păcate, de cele mai multe ori aceste produse conțin chimicale periculoase ce pot irita pielea sau care sunt prea agresive pentru a fi aplicate pe copii.

Vestea bună este că avem la dispoziție diverse remedii naturiste pentru păduchi și lindini, benefice și pentru alte probleme ale scalpului. Vrei să afli care sunt acestea?

7 remedii naturiste pentru păduchi și lindini

Frunzele de eucalipt

Eucalipt în remedii naturiste pentru păduchi

Mirosul înțepător al frunzelor de eucalipt creează un mediu neprielnic dăunătorilor, fiind foarte util pentru a elimina rapid păduchii și lindinii.

Cum se aplică acest remediu?

 • Pune câteva frunze de eucalipt într-o oală cu apă fierbinte. Lasă amestecul să dea în clocot timp de cinci minute, apoi ia oala de pe foc.
 • După ce s-a răcit puțin, clătește-ți părul cu infuzia obținută, începând de la rădăcini.

Rozmarinul

Grație abilității sale de a fortifica părul, încetini căderea acestuia și elimina paraziți ca păduchii și lindinii, rozmarinul este celebru ca fiind una dintre cele mai bune remedii naturiste pentru păduchi.

Cum se aplică acest remediu?

 • Pune câțiva lăstari de rozmarin într-o oală de apă fierbinte și lasă amestecul să dea în clocot timp de câteva minute.
 • Lasă lichidul să se răcească, apoi clătește-ți părul de la rădăcini spre vârfuri.

Oțetul de mere

Oțet de mere în remedii naturiste pentru păduchi

Acidul din compoziția oțetului de mere ajută la eliminarea păduchilor și deshidratează ouăle acestora. Însă, în numeroase cazuri, este puțin probabil ca acest produs să-ți ofere rezultatele dorite dacă nu îl asociezi cu un alt tratament naturist.

Cum se aplică acest remediu?

 • Amestecă cantități egale de oțet de mere și apă și aplică lichidul pe păr. Asigură-te că ai acoperit tot părul, apoi lasă soluția să se usuce.

Uleiul de levănțică

Deși mireasma uleiului de levănțică este foarte plăcută pentru noi, ea este foarte deranjantă pentru păduchi. Acest miros puternic, combinat cu toate proprietățile medicinale ale uleiului de levănțică, reprezintă un remediu excelent pentru alunga definitiv păduchii și lindinii.

Cum se aplică acest remediu?

 • Achiziționează ulei de levănțică din orice plafar și aplică-ți o cantitate mică din acest produs pe tot scalpul.

Uleiul de nucă de cocos

Ulei de cocos în remedii naturiste pentru păduchi

Un alt ulei util pentru a ucide păduchii și lindinii și a-i oferi părului tău toți nutrienții de care are nevoie este cel de nucă de cocos. Acest produs popular are proprietăți antibiotice și antivirale ce previn infecțiile fungice și susțin sănătatea părului.

Cum se aplică acest remediu?

 • Masează-ți ușor câteva picături de ulei de nucă de cocos pe scalp.
 • Poți utiliza acest produs ca înlocuitor al balsamului, deoarece are abilitatea de a face părul mai moale și mai strălucitor.

Uleiul de arbore de ceai

Acest ulei esențial este cunoscut pentru proprietățile sale antibiotice, antivirale și antifungice. El poate reduce iritația scalpului și ameliorează senzația de mâncărime produsă de ciupiturile păduchilor.

La fel ca în cazul remediilor prezentate anterior, utilizarea regulată a uleiului de arbore de ceai îți poate curăța părul de păduchi și lindini. Mai mult, acest ulei poate remedia și alte probleme, cum ar fi mătreața.

Cum se aplică acest remediu?

 • O variantă este să torni 15-20 de picături de ulei de arbore de ceai în șamponul tău obișnuit.
 • Îți poți masa ușor câteva picături de ulei de arbore de ceai pe scalp.
 • Indiferent de varianta aleasă, dozajul trebuie să fie mic deoarece, în cantități excesive, uleiul de arbore de ceai este nociv pentru păr și scalp.

Usturoiul

Usturoiul are un efect antibiotic și antifungic foarte puternic, fiind util împotriva insectelor. Conținutul ridicat de compuși de sulf al acestei plante creează un mediu neprielnic proliferării și supraviețuirii păduchilor, ajutându-ne să îi evităm în viitor.

Cum se aplică acest remediu?

 • Zdrobește o căpățână de usturoi și pune-o într-o jumătate de litru de apă fierbinte.
 • Lasă amestecul să infuzeze timp de cel puțin câteva ore, apoi strecoară-l și aplică-l pe scalp înainte de culcare. Acoperă-ți capul cu o cască de duș sau cu o pungă de plastic și lasă amestecul să acționeze pe timp de noapte.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Padilla-Santamaría, F. (2016). Pediculosis. Revista Cadena de Cerebros.

 • Carreño. (2017). La higiene personal. Scielo.

 • Hernández Contreras, N., Chang Camero, Y., Santana Suárez, Y., & Machado Martínez, E. (2010). Usodeliberado de diversos productos para el control de Pediculus capitis ( De Geer , 1778 ), por padres o tutores de niños de escuelas primarias. Rev Cubana Med Trop.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.