5 beneficii ale rozmarinului pentru păr - Doza de Sănătate
 

5 beneficii ale rozmarinului pentru păr

Știai că, pe lângă faptul că ameliorează producția de ulei a scalpului, rozmarinul este foarte eficient în ceea ce privește eliminarea mătreții și susține creșterea părului?
5 beneficii ale rozmarinului pentru păr
Karla Henríquez

Verificat și aprobat de doctorul Karla Henríquez.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Ai idee care sunt principalele beneficii ale rozmarinului pentru păr? Avantajele oferite de această plantă sunt numeroase. Încă din Antichitate, rozmarinul a fost inclus în diverse produse pentru înfrumusețare folosite de către toate femeile.

Rozmarinul este celebru datorită conținutului său ridicat de nutrienți esențiali. În plus, acesta conține antioxidanți care oferă beneficii semnificative atât pentru piele, cât și pentru păr.

În ceea ce privește sănătatea podoabei capilare, rozmarinul previne căderea părului și îl revitalizează. Din acest motiv, rozmarinul este ideal pentru a trata problemele care fac părul să pară lipsit de viață.

Deși este inclus în multe produse disponibile în comerț, rozmarinul poate fi folosit în stare naturală ca tratament alternativ.

În articolul de azi îți prezentăm 5 beneficii ale rozmarinului pentru păr. De asemenea, îți arătăm cum poți să-l folosești. Nu ezita să profiți de beneficiile acestei plante aromatice!

1. Stimularea creșterii părului

Frumusețea protejată cu beneficii ale rozmarinului pentru păr

Când vine vorba de îngrijirea podoabei capilare, una dintre principalele proprietăți ale rozmarinului este abilitatea sa de a preveni căderea părului și de a stimula creșterea sănătoasă a acestuia.

Rozmarinul conține cantități semnificative de vitamina B și C. Totodată, acesta conține nutrienți esențiali. De îndată ce sunt absorbite de către scalp, aceste substanțe fac părul să pară mai voluminos.

 • Extractele de rozmarin activează irigarea capilară și stimulează circulația sanguină în regiunea vizată. Astfel, foliculii de păr vor fi hrăniți în mod corect.
 • Rozmarinul susține eliminarea toxinelor care se acumulează la nivelul scalpului.
 • Aplicarea regulată de rozmarin face părul să pară mai des și mătăsos.

2. Reducerea apariției firelor albe

Deși nu este la fel de eficient ca vopselele din comerț, extractul de rozmarin poate reduce apariția firelor albe.

Având un nivel ridicat de acid cafeic și acid rozmarinic, rozmarinul acționează asemenea unei vopsele naturale. Cu alte cuvinte, el poate reduce apariția firelor albe și grizonate.

 • Aplicarea directă de rozmarin stimulează activitatea melanocitelor. Aceste celule sunt responsabile de pigmentarea părului.
 • În plus, antioxidanții rozmarinului previn impactul negativ al radicalilor liberi—particule care accelerează procesul de îmbătrânire a părului.

3. Combaterea mătreții, pe lista de beneficii ale rozmarinului pentru păr

Beneficii ale rozmarinului pentru păr ce elimină mătreața

Dezechilibrarea pH-ului părului cauzată de dezvoltarea anumitor ciuperci stă la baza apariției mătreții. Acest simptom este însoțit de o senzație incomodă de mâncărime și de formarea unor coji albe. Dacă nu te tratezi, aceste probleme pot persista luni întregi.

Vestea bună este că, datorită efectului său astringent și antifungic, extractul de rozmarin constituie o soluție naturală împotriva mătreții.

 • Componentele rozmarinului pot penetra cu ușurință rădăcinile părului, eliminând cojile albe cauzate de mătreață.
 • Acțiunea antiinflamatoare a rozmarinului calmează iritațiile și ține sub control mâncărimile și roșeața.

4. Eliminarea uleiului în exces

Modificarea activității glandelor sebacee poate cauza probleme grave dacă sebumul este reținut de scalp.

Fiind un ingredient astringent, rozmarinul reduce producția de ulei, astfel încât părul să fie revigorat și hidratat.

 • Aceste efecte tratează obstrucționarea foliculilor de păr și permit oxigenarea adecvată.
 • În plus, rozmarinul poate curăța rădăcinile părului în profunzime, ajutând podoaba capilară să fie curată.

5. Utilizarea ca balsam natural

Femeie profitând de beneficii ale rozmarinului pentru păr

Nutrienții acestei plante incredibile sunt utili atunci când părul este deteriorat sau are un aspect uscat și lipsit de viață. Asemenea balsamurilor din comerț, extractul de rozmarin regenerează firele de păr și le oferă un aspect mătăsos și hidratat.

 • Aplicarea de loțiune de rozmarin pe păr stopează ruperea firelor și deshidratarea.
 • Pentru a-i amplifica efectele, combină acest produs cu alte ingrediente.

Cum se prepară o loțiune de rozmarin pentru păr?

Beneficii ale rozmarinului pentru păr

Ca să profiți de principalele beneficii ale rozmarinului pentru păr, poți încerca numeroase rețete. Mai jos îți propunem o loțiune simplă, pe care o poți include cu ușurință în rutina ta de înfrumusețare.

Ingrediente

 • 2 căni (500 ml) de apă
 • 3 linguri (45 g) de rozmarin

Mod de preparare

 • Toarnă apa într-o oală și pune-o la fiert.
 • De îndată ce începe să dea în clocot, adaugă rozmarinul, redu focul și lasă să fiarbă timp de 5 minute.
 • Oprește focul, acoperă oala și, înainte de a o folosi, lasă loțiunea să se răcească.

Mod de aplicare

 • Strecoară infuzia, toarn-o într-o sticlă cu pulverizator și aplic-o pe păr și pe scalp.
 • Pentru a facilita aplicarea, împarte-ți părul în mai multe secțiuni.

Ai încercat vreodată să-ți îmbunătățești aspectul părului cu rozmarin? Acum că știi care sunt principalele beneficii ale rozmarinului pentru păr, nu ezita să-l incluzi în tratamente naturiste și să-l folosești ca alternativă la produsele scumpe din comerț.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Hosking A. M, Juhasz M, et al. Complementary and alternative treatments for alopecia: a comprehensive review. Skin Appendage Disorders. Febrero 2019. 5 (2): 72-89.
 • López Luengo Mª T. El romero, planta aromática con efectos antioxidantes. Offarm. Julio-Agosto 2008. 27 (7).
 • Mount Sinai. Rosemary. School of Medicine at Mount Sinai.
 • Murata K, Noguchi K, et al. Promotion of hair growth by Rosmarinus officinalis leaf extract. Phytotherapy Research. Febrero 2013. 27 (7): 212-7.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.