7 remedii naturale împotriva păduchilor - Doza de Sănătate
 

7 remedii naturale împotriva păduchilor

Remediile naturiste împotriva păduchilor, cum ar fi cele pe care bunicile noastre le folosesc de zeci de ani, sunt la fel de utile ca tratamentele din comerț, dar nu conțin substanțe chimice agresive.
7 remedii naturale împotriva păduchilor

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Păduchii (Pediculus humanus capitis) sunt insecte mici ce se atașează de scalpul unei persoane pentru a se hrăni cu sângele acesteia. Infestarea cu păduchi a fost denumită pediculoză și poate afecta pe oricine, în special copiii. Prin urmare, este bine să cunoaștem câteva remedii naturale împotriva păduchilor.

Prezența păduchilor este foarte incomodă. Pe lângă faptul că se reproduc foarte repede, aceste insecte (a căror mărime nu depășește trei milimetri) secretă salivă ce provoacă o senzație de mâncărime. Astfel, dacă observăm că un copil se scarpină excesiv pe cap, este foarte probabil ca acesta să aibă păduchi.

Păduchii sunt transmiși prin contact direct. Mai mult, acești paraziți depun ouă numite lindini. În doar opt sau nouă zile, lindinile vor deveni păduchi maturi. Nu uita, pentru a îndepărta păduchii, este esențial să acționezi imediat, astfel încât scalpul tău să nu fie complet infestat.

Din fericire, avem la dispoziție numeroase trucuri pentru a îndepărta păduchii și lindinile. Deși putem achiziționa numeroase produse din comerț, este indicat să evităm chimicalele agresive. Astfel, în articolul de astăzi te invităm să descoperi 7 remedii naturale împotriva păduchilor foarte simple și eficiente!

7 remedii naturale împotriva păduchilor

1. Remediu cu oțet alb

Oțetul alb pe lista de remedii naturale împotriva păduchilor

Oțetul alb conține acizi naturali benefici pentru scalp, care combat problemele ce afectează această parte a corpului. Grație proprietăților sale, oțetul alb alungă păduchii și ucide lindinile ce pot compromite aspectul părului.

Instrucțiuni

  • Încălzește puțin oțet alb la o temperatură suportabilă, apoi aplică-l pe scalp și păr.
  • Dacă simți că oțetul te arde, îndepărtează-l imediat.
  • Utilizează oțet alb pur. Dacă ai pielea sensibilă, diluează oțetul în puțină apă.
  • Aplică acest remediu zilnic, până când păduchii dispar.

2. Remediu cu ulei de cocos

Uleiul de cocos are o mireasmă plăcută ce neutralizează mirosul lăsat de oțetul alb, amplificând efectele benefice ale remediului de mai sus. Grație proprietăților sale antibacteriene, uleiul de nucă de cocos poate alunga păduchii și facilitează îndepărtarea lindinilor ce se lipesc de păr.

Instrucțiuni

  • Freacă-ți scalpul cu puțin ulei de cocos și lasă acest produs să acționeze pentru 15 minute. După ce s-a scurs acest interval, piaptănă-ți părul cu un pieptene cu dinți rari.

3. Remediu cu ulei de arbore de ceai

Remedii naturale împotriva păduchilor precum uleiul de arbore de ceai

Datorită proprietăților sale antifungice și antimicrobiene, uleiul esențial de arbore de ceai este unul dintre cele mai bune remedii naturale împotriva păduchilor. 

Instrucțiuni

  • Întinde 15 picături de ulei de arbore de ceai pe tot scalpul. Nu te șterge pe cap, ci lasă uleiul să intre în scalp și să acționeze.
  • Pentru a obține cele mai bune rezultate posibile, aplică acest tratament în fiecare zi.

Te invităm să citești și:

6 remedii naturiste pentru păduchi 

4. Remediu cu ulei de măsline

Uleiul de măsline este foarte util pentru a facilita eliminarea lindinilor, având un efect mai puternic decât produsele din comerț.

Instrucțiuni

  • Udă-ți părul cu ulei de măsline. Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă uleiul să acționeze pentru o oră.
  • După ce s-a scurs acest interval, dă-ți jos casca de duș și piaptănă-ți părul pentru a îndepărta lindinile.

5. Remediu cu uleiuri esențiale

Remedii naturale împotriva păduchilor pe bază de uleiuri esențiale

Amestecând mai multe uleiuri esențiale, poți amplifica proprietățile benefice ale acestora, prevenind reapariția păduchilor. Cel mai indicat este să combini uleiuri cu proprietăți antimicrobiene, acestea creând o barieră protectoare pe scalp.

Ingrediente

  • 1 lingură (15 g) de ulei de nucă de cocos extravirgin
  • 5 picături de ulei esențial de eucalipt
  • 2 picături de ulei esențial de arbore de ceai

Instrucțiuni

  • Combină toate uleiurile enumerate într-un singur recipient și aplică amestecul obținut pe scalp, urmând linia părului.

6. Remediu cu infuzie de rută de grădină

Ruta de grădină sau virnanțul (Ruta graveolens) prezintă numeroase proprietăți benefice pentru păr. Pe lângă faptul că susține creșterea sănătoasă a podoabei capilare, acest ingredient este printre cele mai bune remedii naturale împotriva păduchilor.

Ingrediente

Instrucțiuni

  • Pune apa pe foc și adaugă ruta de grădină atunci când lichidul dă în clocot.
  • Acoperă infuzia și las-o să stea pentru 20 de minute.
  • Strecoară infuzia și aplic-o pe păr.
  • Acoperă-ți capul cu o cască de duș și lasă infuzia să acționeze pentru o oră și jumătate.
  • Clătește-ți părul bine și aplică acest remediu în fiecare zi.

7. Remediu cu usturoi

Usturoiul pe lista de remedii naturale împotriva păduchilor

Compușii sulfuroși din componența usturoiului și mirosul intens al acestuia sunt foarte utili pentru a alunga păduchii.

Ingrediente

  • 8 căței de usturoi
  • 3 linguri (42 g) de ulei de măsline

Instrucțiuni

  • Zdrobește cățeii de usturoi și amestecă-i cu uleiul de măsline până obții o pastă groasă.
  • Aplică această pastă pe scalp și las-o să acționeze timp de o oră.
  • Clătește-te bine pe cap, aplică balsam și piaptănă-ți părul.
  • Aplică acest remediu de mai multe ori pe zi, pe tot parcursul săptămânii.

Poți utiliza oricare dintre remediile naturale împotriva păduchilor pe care tocmai ți le-am prezentat. Evită produsele din comerț ce conțin substanțe chimice agresive. Nu uita însă că, dacă vrei să îndepărtezi păduchii și lindinile, trebuie să aplici frecvente tratamentele naturiste și să adopți măsuri foarte stricte de igienă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.