Vânăta: 5 motive pentru a o consuma la cină

Vânăta este un aliment bogat în vitamine și în minerale. Fiind compusă din 92% apă, ea previne retenția de lichide și stimulează detoxifierea organismului. 

Avem o sugestie simplă și foarte benefică. Începând de azi, introdu vânăta în alimentația ta pentru a te bucura de un organism sănătos. 

Vânăta are un număr mic de calorii, dar acesta este chiar unul dintre motivele pentru care ar trebui să consumi această legumă la cină.

Seara, organismul nu are nevoie de o doză de energie , ci de alimente sărace în calorii care să stimuleze detoxifierea și să contribuie la îngrijirea ficatului. Nu uita că acest organ îndeplinește anumite funcții vitale în timpul nopții.

În cele ce urmează îți oferim 5 motive pentru a consuma vinete. Există numeroase modalități de a prepara această legumă sănătoasă și delicioasă. 

1. Vânăta reglează nivelul de colesterol

Atunci când suntem diagnosticați cu un nivel ridicat de colesterol, nici nu știm de unde să începem. Avem un tabel cu alimente permise și alimente interzise. Dar simțim întotdeauna că nu putem mânca niciodată ceea ce ne place cel mai mult.

Asta înseamnă că trebuie să ne dezvoltăm imaginația, să ne perfecționăm aptitudinile culinare și să alegem mâncărurile potrivite.

Dacă mănânci vinete la cină cel puțin de trei ori pe săptămână, nivelul de colesterol va scădea puțin câte puțin.

  • Cina nu trebuie să fie neapărat ușoară, ci sănătoasă și hrănitoare, dar fără să conțină multe calorii.
  • Alimentele hipercalorice cresc, de obicei, nivelul de colesterol LDL, care este și cel mai periculos.
  • Pentru a evita acest lucru, soluția este să mărești consumul de legume. Vânăta stimulează și pierderea în greutate, acesta fiind încă un alt avantaj de care poți profita.
  • Compușii fenolici și acidul clorogenic din vânătă ajută la reducerea nivelul de colesterol rău (LDL). 

Vânăta scade nivelul de colesterol

2. Vânăta la cină este sățioasă

Fibrele din vânătă contribuie la o digestie sănătoasă și la slăbit. Datorită acestor compuși, ne putem simți sătui chiar dacă mâncarea servită are puține calorii.

În plus, tot fibrele contribuie și la prevenirea constipației. Astfel, dacă mănânci vinete la cină, a doua zi poți să mergi la baie fără probleme.

3. Îți îngrijește inima

Vânăta este o minune naturală atunci când vine vorba de inimă. Fibrele, potasiul, vitamina C, vitamina B6 și fitonutrienții din conținutul acestei legume sunt aliați puternici în menținerea sănătății inimii.

  • Toate alimentele care conțin flavonoide previn bolile cardiace. Antioxidanții din vânătă ajută la scăderea tensiunii arteriale și te protejează împotriva radicalilor liberi. 
  • După o zi stresantă în care lipsa timpului te-a determinat să mănânci alimente nu tocmai sănătoase, un preparat pe bază de vinete la cină este alegerea ideală.

Vânăta este benefică pentru inimă

4. Vânăta este detoxifiantă

Cu toții ne simțim greoi și umflați în anumite zile. Nuanța pielii este palidă și ne simțim obosiți și lipsiți de vitalitate.

În general, aceste simptome corespund unei acumulări de toxine care trebuie eliminate din corp. Este necesar să ne optimizăm funcțiile hepatice, iar soluția constă în mărirea consumului de apă și de vinete.

  • Vânăta are proprietăți detoxifiante, curățând organismul și prevenind retenția de apă. 
  • Nu uita că această legumă conține 92% apă, prin urmare are un efect diuretic, îmbunătățind funcționarea rinichilor.

5. Îți îmbunătățește abilitățile cognitive

Vinetele conțin un compus numit nasunină. Acesta este un tip de antocianină care acționează ca un antioxidant puternic ce protejează membranele celulare ale creierului împotriva radicalilor liberi.

În plus, antioxidanții previn inflamațiile și stimulează circulația sanguină la nivelul creierului. Toate aceste efecte ajută la prevenirea bolilor degenerative asociate cu înaintarea în vârstă.

Vânăta este benefică pentru creier

În concluzie, nu ezita să mănânci vinete la cină. Combină-le cu alte alimente ușoare și sănătoase. Vinetele la cuptor cu puțină lămâie și usturoi reprezintă o alegere minunată, de exemplu.

Sucul de vinete este o altă opțiune interesantă care ajută la curățarea organismului. Alege rețeta care îți place cel mai mult și savurează cu plăcere ultima masă a zilei.

Merită. 

Te-ar mai putea interesa