Utilizări ale vaselinei cosmetice și medicinale - Doza de Sănătate
 

Utilizări ale vaselinei cosmetice și medicinale

Utilizări ale vaselinei cosmetice și medicinale

Ultima actualizare: 25 mai, 2022

Vaselina este derivată din procesul de rafinare a petrolului și este folosită în industria cosmetică la fel de mult ca în cea farmaceutică. Compoziția vaselinei depinde de procesul de fabricație, dar tipul cel mai cunoscut este foarte rafinat și folosit pentru loțiuni, lubrifianți și ca ingredient într-o mare varietate de produse cosmetice. Descoperă principalele utilizări ale vaselinei!

În acest articol îți arătăm cum poți să folosești vaselina pentru a fi mai frumoasă și sănătoasă. Citește în continuare și nu vei regreta!

Ce caracteristici are vaselina?

Vaselina are numeroase beneficii pentru frumusețea și sănătatea noastră, dar mulți dintre noi știm foarte puține lucruri despre originea și procesul de fabricație a acestui produs.

Vaselina este un derivat din petrol, creat prin „amestecarea” petrolului cu vapori de aer și filtrarea acestui amestec la temperaturi ridicate—mai exact, vaselina este un amestec semisolid de hidrocarbonați.

Deși poate părea ciudat să folosești un produs pe bază de petrol pe pielea ta, vaselina este supusă unui proces de rafinare foarte elaborat. Putem profita de calitățile acesteia fără să ne facem griji în privința efectelor negative asupra sănătății noastre.

Utilizări ale vaselinei în medicină

Grație consistenței sale, vaselina este foarte utilă pentru protejarea pielii, precum cea a buzelor. Acest produs este folosit foarte des ca ingredient în diferite creme. Vaselina creează o „barieră” de protecție împotriva căldurii, frigului și vântului.

Vaselina este considerată a fi un produs de înfrumusețare indispensabil oricărei femei. Există numeroase utilizări ale vaselinei, fiind mult mai ieftină decât majoritatea cremelor și loțiunilor cosmetice.

Utilizări ale vaselinei brute

Care sunt principalele utilizări ale vaselinei?

  • Vaselina poate fi folosită ca balsam de buze: Poți să-ți aplici puțină vaselină pe buze în orice perioadă a anului. În plus, vaselina face buzele mai lucioase.
  • Vaselina este o cremă foarte bună pentru mâini și picioare: O poți folosi pentru a hidrata călcâie crăpate, mâini aspre și picioare uscate. Aplică puțină vaselină pe mâini sau picioare folosind mișcări circulare. Apoi pune-ți mănuși sau șosete. Lasă vaselina să acționeze timp de 15 minute. Pielea ta va fi mult mai moale!
  • Vaselina este o alternativă la demachiantele tradiționale: Pe lângă faptul că va ameliora iritațiile, vaselina poate îndepărta rimelul rezistent la apă.
  • Vaselina poate fi folosită pe post de cremă hidratantă: Aplică-ți puțină vaselină pe corp după ce faci baie, iar pielea ta va fi mult mai moale și hidratată.
  • Vaselina poate fi folosită pe post de exfoliant: Dacă amesteci puțină vaselină cu două linuri de zahăr sau sare, îți vei crea propriul exfoliant pe care îl poți folosi pentru a îndepărta celulele moarte (inclusiv de pe buze). Aplică acest exfoliant cu mișcări circulare și lasă-l să acționeze timp de câteva minute. Apoi șterge-te cu o mănușă exfoliantă iar pielea ta va deveni și mai moale!
Utilizări ale vaselinei multifuncționale în gospodărie

Alte utilizări ale vaselinei

  • Vaselina poate hidrata pielea după epilare: Aplică un strat subțire de vaselină pe locurile epilate. Vei evita astfel iritațiile.
  • Vaselina poate fi folosită ca fard de obraz: Amestecă vaselină cu puțin ruj și vei obține un fard de obraz foarte rezistent.
  • Vaselina poate ajuta parfumurile să reziste mai mult: Înainte să-ți parfumezi încheieturile, aplică-ți un strat subțire de vaselină, iar mireasma parfumului va rezista mai mult.
  • Vaselina poate proteja pielea capului împotriva vopselurilor: Aplică puțină vaselină de-a lungul liniei părului. Nu numai că nu-ți vei vopsi pielea, dar vei evita posibilele reacții alergice.
  • Vaselina poate fi folosită ca balsam pentru păr: Imediat ce te-ai spălat pe cap cu șamponul tău obișnuit, aplică-ți puțină vaselină. Las-o să acționeze pentru câteva minute înainte să te clătești.
Utilizări ale vaselinei sub formă de balsam

Cele mai neobișnuite utilizări ale vaselinei

  • Vaselina poate masca vârfurile despicate: Dacă aplici puțină vaselină pe firele de păr despicate, această problemă va deveni invizibilă.
  • Vaselina poate întări efectul cremelor autobronzante: Aplică-ți puțină vaselină înainte să te dai cu crema ta autobronzantă obișnuită.
  • Vaselina este bună pentru gene și sprâncene: Aceasta îți va hidrata sprâncenele și îți va ajuta genele să crească mai lungi și mai stufoase.
  • Vaselina este bună pentru cuticule: Te sfătuim să aplici puțină vaselină de mai multe ori pe zi pe această zonă.
  • Vaselina poate fi folosită pentru masaj: Masează-te cu mișcări circulare cu vaselină, iar corpul tău se va relaxa și hidrata.
  • Vaselina poate întări efectul fardurilor de pleoape: Înaintă să te dai cu fardul tău obișnuit, aplică puțină vaselină pe pleoapele. Efectele fardului vor fi amplificate și de durată.
  • Vaselina te poate ajuta să-ți scoți inelele: Aplică vaselină pe deget, iar inelul va aluneca imediat.
  • Vaselina poate ameliora aspectul cicatricilor: Vaselina îți poate proteja pielea după un tatuaj sau o rană.
Utilizări ale vaselinei în gospodărie

Sursa fotografiilor: Ishikawa Ken, Istolethev, Sung Sock, WePhotographer și Christina Xu


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Jayakumar KL, Micheletti RG. Robert Chesebrough and the dermatologic wonder of petroleum jelly. JAMA Dermatology. 2017.
  • Gooch JW. Petroleum Jelly. In: Encyclopedic Dictionary of Polymers. 2011.
  • Bekker M, Louw NR, Jansen Van Rensburg VJ, Potgieter J. The benefits of Fischer-Tropsch waxes in synthetic petroleum jelly. Int J Cosmet Sci. 2013;
  • Sethi A, Kaur T, Malhotra SK, Gambhir ML. Moisturizers: The slippery road. Indian Journal of Dermatology. 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.