Veninul de păianjen și leziunile cerebrale
Un grup de cercetători de la Universitatea Queensland și Universitatea Monash a descoperit întâmplător o proteină care ar putea reduce leziunile provocate de accidentul vascular cerebral. Sursa fascinantă a acestei substanțe s-a dovedit a fi păianjenul cu pâlnie. Ce legătură există între veninul de păianjen și leziunile cerebrale?
Grupul, condus de profesorul Glenn King de la Institutul pentru Știință Biomoleculară (IMB) al Universității din Queensland, a publicat rezultatele studiilor în Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), revista Academiei Naționale de Științe a Statelor Unite.
Conform celor afirmate, o singură doză din această proteină ar fi suficientă pentru a reduce semnificativ daunele provocate de un accident vascular cerebral. Substanța funcționează chiar și la opt ore după apariția evenimentului.
Citește și:
Descoperirea
Această descoperire interesantă a fost complet întâmplătoare. Oamenii de știință secvențiau ADN-ul veninului de păianjen. Dintr-o dată, au detectat molecula Hi1a și au văzut că se aseamănă extraordinar de mult cu un compus chimic folosit pentru a proteja celulele creierului.
Acest lucru i-a intrigat atât de mult, încât au decis să sintetizeze compusul și să-l testeze. Astfel, cercetătorii au colectat păianjeni de pe Insula Fraser, de pe coasta de sud a zonei Queensland (Australia) și i-au dus în laborator. Acolo, au avansat procedurile pentru a elibera veninul păianjenilor.
După aceea, au filtrat proteina pe care o găsiseră anterior pentru a crea o versiune a acesteia în laborator. Apoi, au injectat un grup de șoareci care au avut un accident vascular cerebral cu două ore înainte. Compusul a redus leziunile cerebrale cu 80%.
Ei au repetat aceeași procedură cu un alt grup de șoareci care au avut un accident vascular cerebral cu opt ore înainte. Afectarea creierului a fost redusă cu 65% comparativ cu un alt grup de șoareci care nu a primit substanța.
Veninul de păianjen și leziunile cerebrale
Denumirea tehnică pentru păianjenul cu pâlnie este Atrax robustus. Cu toate acestea, este cunoscut și sub numele de păianjenul din Sidney sau tarantula din Sidney.
Este considerat unul dintre cei mai mortali păianjeni de pe întreaga planetă. Masculii măsoară între 4.5 și 7 cm, în timp ce femelele au între 5.8 și 7 cm. Păianjenii locuiesc pe coasta de est a Australiei și au saci mari cu otravă pe corp. Sunt negru-albăstrui sau maro strălucitor și au fire de păr mătăsoase pe abdomen. În plus, picioarele lor sunt strălucitoare și au șiruri de dinți la bază.
Acest păianjen țese pânze lungi între 18 și 58 m, care arată ca un „Y” sau un „T”. Acesta este motivul pentru care se numește păianjenul cu pâlnie. Este responsabil de 13 decese în Australia, care au fost documentate în secolul al XX-lea.
Proteina
Oamenii de știință au denumit proteina descoperită Hi1A. Aceasta are o proprietate unică utilă împotriva accidentului vascular cerebral: blochează canalele ionice care sunt sensibile la acidul din creier. Aceste structuri sunt decisive în caz de AVC.
Trebuie să menționăm că, atunci când apare un accident vascular cerebral, persoana în cauză este afectată de o lipsă de oxigenare a creierului. Acest lucru face ca organismul să înceapă să consume glucoză într-un mod foarte diferit decât ar face-o în mod normal. Acest lucru îl ajută să obțină combustibilul necesar pentru a menține creierul în funcțiune.
Totuși, acest proces are și alte efecte. Principalul este producerea de acid, care ar putea provoca moartea celulelor creierului. Proteina Hi1A acționează ca un fel de scut care previne apariția acestor daune.
Citește mai mult:
Perspectivele de reducere a leziunilor cerebrale
Experții estimează faptul că aproximativ șase milioane de oameni mor în fiecare an din cauza unui accident vascular cerebral. Alte cinci milioane de pacienți afectați suferă consecințe permanente din același motiv. După cum poți vedea, acest nou tratament pentru AVC are un potențial uimitor.
Oamenii de știință efectuează în prezent teste pentru a stabili dacă substanța este sigură pentru a fi folosită la om. Dacă da, ar putea deveni primul tratament care trebuie aplicat imediat după accidentul vascular cerebral. Poate fi administrat în ambulanță sau imediat ce pacientul ajunge la spital.
Cercetătorii se așteaptă să injecteze primul om în anul următor. În prezent, aceștia strâng fondurile necesare pentru finalizarea procesului. Dacă totul merge bine, este posibil ca produsul să fie comercializat masiv în următorii ani.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Rodríguez Lucci, F., Pujol Lereis, V., Ameriso, S., Povedano, G., Díaz, M. F., Hlavnicka, A., … & Ameriso, S. F. (2013). MORTALIDAD INTRAHOSPITALARIA POR ACCIDENTE CEREBROVASCULAR. MEDICINA (Buenos Aires), 73(4).