9 plante ce pot ameliora anxietatea - Doza de Sănătate
 

9 plante ce pot ameliora anxietatea

Floarea pasiunii este recomandată pentru a trata durerile cervicale. În plus, această plantă poate fi folosită și pentru ameliorarea durerilor de cap și a crampelor menstruale. Pe de altă parte, ginsengul te ajută să echilibrezi Yin-ul și Yang-ul din corpul tău.
9 plante ce pot ameliora anxietatea
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 24 octombrie, 2022

În lumea agitată în care trăim, nu este deloc greu să ne dezechilibrăm psihic. Problemele de la locul de muncă, obligațiile pe care le avem, stresul, toate intră în categoria surselor posibile de anxietate. În acest articol îți vom arăta care sunt cele mai bune plante pentru a ameliora și trata anxietatea.

Poate că soluția ideală pentru a ne relaxa este să petrecem un weekend la țară din când în când. Însă, din păcate, majoritatea dintre noi nu avem la dispoziție această opțiune.

Vestea bună este că există numeroase plante care pot ameliora anxietatea și nu este deloc greu să profităm de beneficiile pe care acestea ni le oferă.

Plante care pot ameliora anxietatea

În zilele noastre, nu ducem lipsă de motive care să ne facă să ne simțim agitați sau anxioși, iar efectele negative provocate de acest tip de emoții ne pot afecta cu ușurință întreg corpul.

Poate că tocmai ți-ai schimbat locul de muncă, urmează să te căsătorești, se aproprie o întâlnire cu o persoană pe care o placi foarte mult, colegii de serviciu îți fac probleme, plănuiești să-ți deschizi propria afacere sau trebuie să dai un examen foarte dificil.

În toate aceste situații (și nu numai), natura te poate ajuta să faci față emoțiilor negative ce provoacă anxietatea.

Iată câteva plante utile pentru a ameliora anxietatea pe care o resimți:

Floarea pasiunii

Floarea pasiunii acționează direct asupra sistemului nervos central, în același timp relaxând musculatura corpului. Imediat ce o consumi, această plantă ameliorează durerile legate de sistemul nervos (cum ar fi, de pildă, durerile de spate provocate de menținerea unei poziții corporale incorecte).

Floare pasiunii este recomandată și celor care suferă de dureri de cap sau crampe menstruale. Extractul de floarea pasiunii poate fi achiziționat din orice magazin cu produse naturiste sau dietetice.

Pur și simplu pune câteva picături din acest extract într-un pahar de apă, ceai sau suc proaspăt de portocale.

Ginsengul

Potrivit medicinei tradiționale chinezești, ginsengul poate fi folosit pentru a echilibra Yin-ul și Yang-ul în corpul tău. Contrar ideilor preconcepute, această plantă nu produce nervozitate sau agitație; din contră, ginsengul îi poate anima pe cei care suferă de depresie, supărare sau oboseală cronică.

Dacă anxietatea îți dă de furcă sau suferi de depresie, această plantă poate avea un efect sedativ asupra ta. Te sfătuim să consumi extract de ginseng preparat cu alcool și apă—pur și simplu diluează câteva picături din acest extract într-o cană de ceai sau într-un pahar de apă sau de suc.

Ameliorează anxietatea cu ginseng

Verbina

Floarea de verbină are numeroase proprietăți benefice pentru organismul nostru. Pe lângă faptul că au un efect relaxant, aceste flori sunt utile pentru a trata problemele legate de nervi, stresul, anxietatea și insomnia.

Unii oameni aleg să consume flori de verbină datorită beneficiilor pentru digestie pe care acestea le oferă. Printre ele se numără abilitatea de a reduce gazele intestinale și de a ameliora colicile (aceste flori au un efect antispasmodic).

Poți adăuga flori și frunze proaspete de verbină în mâncarea pe care o gătești, dar le poți folosi și ca mirodenii pentru limonadă sau diverse sucuri.

Combină o mână de flori uscate de verbină cu o ceașcă de apă fierbinte și prepară-ți un ceai. În plus, poți asocia verbina cu valeriană, mușețel sau mentă.

Sunătoarea

Sunătoarea are un conținut bogat de nutrienți, cum ar fi flavonoidele. Însă cea mai importantă componentă a acesteia este hipericina, o substanță activă ce poate inhiba acțiunile unei enzime numită dopamină.

Sunătoarea este un remediu foarte util pentru îmbunătățirea dispoziției. În plus, această plantă poate scădea producția de adrenalină a organismului. Din acest motiv este o soluție ideală pentru a ameliora anxietatea, agitația și depresia.

Sunătoarea poate fi achiziționată sub formă de ulei esențial; nu trebuie decât să combini acest produs cu puțin ulei de migdale sau de măsline, apoi să aplici amestecul obținut pe piele.

O altă variantă pentru a profita de beneficiile oferite de sunătoare este să apelezi la aromaterapie. Pune câteva picături de ulei esențial de sunătoare într-un recipient adecvat, apoi încălzește acest recipient pe aragaz. Pe măsură ce uleiul începe să fiarbă, pur și simplu inhalează vaporii rezultați.

Alte persoane aleg să-și prepare un ceai de hipericină. Pentru fiecare ceașcă de apă pe care o folosești, ai nevoie de câteva frunze de sunătoare. Bea acest ceai în fiecare zi, dar evită să consumi mai mult de trei cești într-un interval de 24 de ore.

Valeriana

Valeriana este una dintre cele mai cunoscute plante folosite pentru a trata anxietatea și stările de agitație. Grație efectului calmant al acestora, florile de valeriană pot fi folosite pentru a ameliora stresul și a induce somnul odihnitor. În plus, valeriana este recomandată și femeilor care suferă de crampe menstruale.

Pentru a profita de toate beneficiile oferite de valeriană, prepară-ți un ceai din această plantă. Pentru un litru de apă clocotită ai nevoie de o mână de rădăcini uscate de valeriană. Poți să bei acest ceai în fiecare zi, dar ai grijă să nu consumi mai mult de trei cești.

Florile de valeriană alungă anxietatea

Busuiocul

Busuiocul este cel mai adesea folosit pentru a da un gust special mâncării pe care o gătim. Însă puține persoane știu că această plantă are și puteri calmante extraordinare, fiind un remediu eficient pentru a ameliora anxietatea.

În plus, grație beneficiilor pe care busuiocul le oferă, o ceașcă de ceai preparat din această plantă este un remediu eficient pentru a îmbunătăți digestia, în special dacă tocmai ai servit un prânz sau o cină copioasă.

Busuiocul poate relaxa sistemul nervos, te ajută să te odihnești și este un remediu ideal pentru a ameliora anxietatea și simptomele provocate de „nervii la stomac”.

Iarba de lămâie

Dacă anxietatea, agitația și stresul te chinuie, iarba de lămâie este unul din cele mai bune remedii naturiste pe care poți să le încerci. Această iarbă are un efect relaxant și te poate ajuta să eviți insomnia și să te odihnești mult mai bine.

Dacă nu-ți place gustul ei, îți poți prepara un ceai folosind o lingură de iarbă de lămâie uscată și alta de una din următoarele trei plante: mușețel, rădăcină de valeriană sau verbină.

Îți recomandam și:

Relaxează sistemul nervos

Păducelul alb

Păducelul alb are numeroase proprietăți benefice pentru organismul uman, cea mai interesantă dintre acestea fiind cu siguranță abilitatea sa de a preveni și ameliora problemele cardiovasculare.

Grație faptului că ajută inima să pompeze sânge cu mai multă forță, această plantă poate reduce hipertensiunea arterială și îmbunătăți circulația sanguină.

În plus, păducelul alb are un efect sedativ asupra sistemului nervos, motiv pentru care este deseori administrat pacienților care suferă de forme ușoare de anxietate sau agitație. Poți consuma extract de păducel împreună cu sucuri, apă sau ceai.

Roinița

Menta poate ameliora anxietatea

Cunoscută și sub numele de „melisă”, această plantă are un conținut bogat de polen. De fapt, de aici i se trage și numele alternativ—roinițele atrag foarte multe albine, iar cuvântul „melisa” înseamnă „albină” în limba greacă.

Roinițele au proprietăți relaxante foarte puternice și sunt utile dacă vrei să combați stresul, anxietatea și insomnia. În plus, această plantă are și un efect antispasmodic, motiv pentru care este recomandată celor care practică foarte mult sport sau activități fizice intense. Mai mult, roinițele pot ameliora crampele!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Accame, M. E. C. Plantas medicinales para alteraciones del sueño, ansiedad y depresión (IV). https://botplusweb.portalfarma.com/Documentos/2013/3/27/56614.pdf
  • Asociación Americana de Ansiedad y Depresión. Anxiety Disorders – Facts & Statistics.
  • Can O. D, Ozkay U. D, et al. Effects of hawthorn seed and pulp extracts on the central nervous system. Pharmaceutical Biology. Agosto 2010. 48 (8): 924-31.
  • Cohen M. M. Tulsi – Occinum sanctum: a herb for all reasons. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine. Diciembre 2014. 5 (4): 251-259.
  • Franco L, Sánchez C, et al. The sedative effects of hops (Humulus lupulus), a component of beer, on the activity/rest rhythm. Acta Physsiologica Hungarica. Junio 2012. 99 (2): 133-9.
  • Grau, J. (1990). Eleuterococo, últimos datos clínicos. Natura Medicatrix: Revista médica para el estudio y difusión de las medicinas alternativas, (24), 42-43.
  • Gutiérrez, S. L. G., Chilpa, R. R., & Jaime, H. B. (2014). Medicinal plants for the treatment of “nervios”, anxiety, and depression in Mexican Traditional Medicine. Brazilian Journal of Pharmacognosy. http://doi.org/10.1016/j.bjp.2014.10.007
  • Hou W, Wang Y, et al. Effects of ginseng on neurological disorders. Frontiers in Cellular Neuroscience. Marzo 2020.
  • Lee S, Rhee D-K. Effects of ginseng on stress-related depression, anxiety and the hypothalamic-pituitary-adrenal axis. Journal of Ginseng Research. Octubre 2017. 41 (4): 589-594.
  • Mayo Clinic. Hierba de San Juan. Julio 2021.
  • Mayo Clinic. Trastornos de ansiedad. Noviembre 2021.
  • Miraj S, Kopaei R, et al. Melissa officinalis L: a review studie with an antioxidant prospective. Journal of Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Julio 2017. 22 (3): 385-394.
  • Miyasaka, L. S., Atallah, A. N., & Soares, B. G. O. (2007). Passiflora for anxiety disorder. Cochrane Database of Systematic Reviews. http://doi.org/10.1002/14651858.CD004518.pub2
  • Mount Sinaï. Valerian inforamtion.
  • Moreno, A. M. Beneficios de la rhodiola. https://farmaciaribera.es/blog/beneficios-de-la-rhodiola/
  • National Institute of Mental Health. Trastorno de ansiedad generalizada: cuando no se puede controlar la preocupación. U.S. Department of Health and Human Services.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.