Argila multani mitti: ce beneficii are pentru piele?
 

Argila multani mitti: ce beneficii are pentru piele?

Mulți cred că argila multani mitti elimină celulele moarte, reduce excesul de sebum și combate acneea. Este adevărat? Cum se folosește?
Argila multani mitti: ce beneficii are pentru piele?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 14 mai, 2023

Argila multani mitti este folosită în țări precum India, Pakistan și Nepal, având beneficii pentru păr și piele. Conform unui studiu publicat de Journal of Pakistan Association of Dermatologists, este un produs compus în mare parte din minerale, printre care se remarcă silicații de aluminiu și clorura de magneziu. De fapt, are o compoziție asemănătoare cu cea a bentonitei. Cunoașteți principalele sale utilizări?

Argila multani mitti: ce beneficii are pentru piele?

Multani mitti este un produs cu o textură mai fină decât argila clasică și cu un conținut mai mare de apă. Este o argilă originară din Pakistan, dar este folosită și în alte țări din Asia de Sud. Mai exact, este folosită la prepararea măștilor și tratamentelor faciale datorită proprietăților sale benefice.

Deși există dovezi limitate ale efectelor sale asupra pielii, datele anecdotice sugerează că este utilă în rutinele de înfrumusețare a pielii și a părului. Multani mitti reduce prezența imperfecțiunilor și contribuie și la prevenirea ridurilor premature. Să vedem în detaliu posibilele sale utilizări!

Controlul producției de sebum

Hiperactivitatea glandelor sebacee duce la o producție excesivă de sebum. În consecință, tenul pare murdar și porii sunt înfundați. Multani mitti are calități astringente care ajută la controlul excesului de sebum.

Un studiu distribuit de The Open Dermatology Journal afirmă faptul că acest ingredient „absoarbe” reziduurile uleioase, curăță porii și oferă pielii un aspect mai proaspăt și mai sănătos.

Persoană cu dermatită seboreică
Excesul de sebum provoacă dermatită la baza scalpului și în pliurile pielii.

Tratarea acneei

Tratamentele cu acest ingredient nu sunt o soluție definitivă pentru acnee. De fapt, este indicat să consultați mai întâi un dermatolog. Se crede că efectul său astringent ajută la tratarea acneei, dar nu există dovezi concludente în acest sens.

Atât clorura de magneziu, cât și silicații de aluminiu sunt asociați cu acest beneficiu. Aplicarea acestei argile facilitează absorbția altor produse în piele, elimină celulele moarte și impuritățile reținute în pori și reglează producția de sebum.

Exfoliere si tonifiere

Multani mitti acționează ca un exfoliant prin slăbirea pielii moarte, ceea ce facilitează procesul de reînnoire.

Așa cum arată un studiu publicat de World Journal of Pharmacy and Pharmaceutical Sciences, această argilă este utilă și pentru tonifiere. Acest lucru se explică prin capacitatea sa de a reține umiditatea și de a promova absorbția optimă a nutrienților. Utilizarea sa regulată este asociată cu o circulație mai bună și un efect de strângere.

Reducerea petelor de pe piele

Aplicarea regulată a acestui produs este ideală pentru unificarea nuanței pielii, mai ales în prezența petelor. Literatura populară leagă argila multani mitti de reducerea cearcănelor, protecția împotriva daunelor solare și reducerea hiperpigmentării. Cu toate acestea, nu există studii care să demonstreze acest beneficiu.

Care sunt riscurile folosirii  argilei multani mitti?

În general, argila multani mitti este considerată sigură pentru majoritatea oamenilor. Este potrivită pentru toate tipurile de piele.

Nu există rapoarte legate de efectele secundare. În orice caz, este necesar să evitați inhalarea, deoarece argila poate duce la iritarea gâtului și a tractului respirator. De asemenea, argila nu trebuie să intre în contact cu ochii sau cu rănile deschise. La persoanele cu piele sensibilă, poate declanșa iritații. Este indicat să aplicați o cantitate mică pentru o zonă restrânsă a pielii pentru a testa toleranța la produs.

Cum se folosește argila multani mitti pentru a profita de beneficiile sale?

În țări precum India, acest ingredient este inclus într-o mare varietate de produse cosmetice, cum ar fi măștile, scruburile și tratamentele dermatologice. Se poate folosi și acasă.

1. Mască pentru a tonificare

Se spune că aplicarea regulată a acestei măști poate reduce aspectul ridurilor și al liniilor de expresie.

Ingrediente

  • 20 grame de gelatină fără aromă
  • 20 mililitri de apă caldă
  • 5 grame de multani mitti

Instrucțiuni

  1. Amestecați gelatina cu apa caldă și argila multani mitti.
  2. După ce obțineți o pastă lipicioasă, întindeți-o pe piele și lăsați-o să acționeze 20 de minute.
  3. Clătiți-vă cu multă apă rece.
  4. Repetați utilizarea de 2 sau 3 ori pe săptămână.
Argila multani mitti are beneficii pentru ten
Aplicarea sub formă de mască este tradițională. Argila poate fi combinat și cu alte substanțe.

2. Mască de curățare

Dacă scopul este curățarea în profunzime a pielii cu acest ingredient, atunci formula se schimbă. În acest caz, este completată de proprietățile apei de trandafiri.

Ingrediente

  • 20 grame de multani mitti
  • 15 mililitri de apă de trandafiri

Instrucțiuni

  1. Amestecați argila cu apa de trandafiri până se formează o pastă groasă.
  2. Aplicați tratamentul pe piele prin masaj circular ușor.
  3. Lăsați-l să acționeze 5 până la 8 minute și clătiți-vă bine.
  4. Folosiți masca o dată pe săptămână.

3. Mască împotriva acneei

Pentru a reduce prezența coșurilor, puteți încerca acest tratament interesant. Multani mitti absoarbe excesul de sebum și reduce prezența reziduurilor în pori. În plus, celelalte ingrediente hidratează și ajută la prevenirea cicatricilor.

Ingrediente

  • 15 grame de făină de migdale
  • 15 grame de multani mitti
  • 5 picături de ulei esențial de arbore de ceai
  • 15 mililitri de lapte sau apă

Instrucțiuni

  1. Turnați toate ingredientele într-un bol adânc și amestecați-le până formează o pastă.
  2. Aplicați masca pe zonele dorite și lăsați-o să acționeze timp de 15 minute.
  3. Clătiți și terminați cu hidratarea pielii.
  4. Repetați utilizarea de 3 ori pe săptămână pentru a obține rezultate optime.

Concluzie: multani mitti are beneficii pentru piele

Multani mitti este un ingredient cu caracteristici asemănătoare argilei. Calitățile sale astringente permit curățarea pielii pentru a evita prezența sebumului, a porilor înfundați, a punctelor negre și a acneei, printre alte imperfecțiuni.

Deocamdată, nu există studii științifice care să confirme eficacitatea acestui produs.

Remediile bazate pe acest ingredient provin din literatura populară. Deși este bine tolerat, este indicat să efectuați mai întâi un test. Îndrăzniți să încercați acest ingredient atât de iubit în Asia?


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Kumar, Pramod. (2019). Short Communication Multani Mitti -Is it more than a placebo?. Journal of Pakistan Association of Dermatologists. 29. 345-348.
  • Roul A, Le CA, Gustin MP, Clavaud E, Verrier B, Pirot F, Falson F. Comparison of four different fuller’s earth formulations in skin decontamination. J Appl Toxicol. 2017 Dec;37(12):1527-1536. doi: 10.1002/jat.3506. Epub 2017 Jul 26. PMID: 28745436.
  • Saxena Pal, Rashmi & Pal, Yogendra & Wal, Pranay. (2017). In-House Preparation and Standardization of Herbal Face Pack. The Open Dermatology Journal. 11. 72-80. 10.2174/1874372201711010072.
  • Somwanshi, Sachin & Kudale, Kiran & Dolas, Ramdas & Kotade, Kiran. (2017). FORMULATION AND EVALUATION OF COSMETIC HERBAL FACE PACK FOR GLOWING SKIN. International Journal of Research in Ayurveda & Pharmacy. 8. 199-203. 10.7897/2277-4343.083199.
  • Kondej D, Sosnowski TR. Effect of clay nanoparticles on model lung surfactant: a potential marker of hazard from nanoaerosol inhalation. Environ Sci Pollut Res Int. 2016 Mar;23(5):4660-9. doi: 10.1007/s11356-015-5610-4. Epub 2015 Nov 3. PMID: 26527341; PMCID: PMC4766208.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.