Cum se previne hiperpigmentarea în această vară?
 

Cum se previne hiperpigmentarea în această vară?

Pentru a evita apariția petelor pe piele în timpul verii este esențial să vă protejați de soare. Ce ar trebui să faceți pentru a preveni hiperpigmentarea?
Cum se previne hiperpigmentarea în această vară?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Hiperpigmentarea tinde să apară mai frecvent în timpul verii. Această problemă implică închiderea la culoare a unei părți a pielii. Tinde să apară la persoanele cu pielea deschisă atunci când unele celule produc mai multă melanină decât altele ca răspuns la lumina soarelui. Rezultatul este ceea ce cunoaștem ca pistrui sau pete. Cum se previne hiperpigmentarea în această vară?

Lumina soarelui nu este singura cauza, dar este una dintre cele mai frecvente. Din acest motiv, în timpul sezonului estival este necesar să luați măsuri de precauție extreme pentru a vă proteja pielea de radiații. Ce ar trebui să faceți? Aflați mai jos!

Ce este hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este un proces caracterizat prin apariția de pete de culoare mai închisă pe piele. De obicei, acestea sunt maro, însă pot fi și negre sau gri. Adesea, se manifestă în trei moduri:

  • Pistrui axilari. Sunt leziuni mici, pigmentate, care apar aproape întotdeauna pe obraji, buza superioară și frunte. Sunt prezenți, de obicei, din copilărie, dar soarele îi face să arate mai rău.
  • Lentigine actinice sau solare. Sunt pete mai mari decât pistruii. Tind să apară pe obraji, tâmple, frunte, spatele mâinilor și decolteu. Sunt un răspuns la lumina soarelui.
  • Melasmă. Sunt pete difuze de un ton maroniu care apar pe față. Pot fi un răspuns la soare, dar mai des sunt un efect al sarcinii sau al utilizării contraceptivelor.
Pată hiperpigmentată pe față
Expunerea la soare este unul dintre principalii factori de risc pentru pete și semne premature de îmbătrânire a pielii.

De ce apare hiperpigmentarea?

Hiperpigmentarea este mai frecventă în perioade precum vara din cauza expunerii constante la soare. Această situație crește riscul de arsuri și face ca pielea să își activeze apărarea naturală. Aceasta din urmă constă într-o creștere a producției de melanină, o substanță care închide la culoare suprafața pielii.

Într-o anumită măsură, acest mecanism împiedică razele soarelui să pătrundă în zonele cele mai vulnerabile. Chiar și așa, dacă melanina este produsă în exces sau inadecvat apar leziuni precum pistruii, lentiginile sau melasma.

Aceste procese sunt mai frecvente și mai vizibile la persoanele care au acnee, psoriazis sau eczeme. Modificările hormonale activează și producția de melanină. Din acest motiv, hiperpigmentarea apare și din cauza sarcinii sau utilizării contraceptivelor.

Cum se previne hiperpigmentarea vara?

Există unele măsuri care servesc la prevenirea apariției hiperpigmentării în timpul verii sau în orice alt anotimp. Cel mai important este să le aplicați în mod constant pentru ca acestea să aibă efect.

Exfolierea

Utilizarea unui exfoliant o dată sau de două ori pe săptămână este ideală pentru îndepărtarea celulelor moarte. De altfel, acest lucru ajută la reducerea semnificativă a prezenței celulelor hiperpigmentate. Cu toate acestea, nu este indicat să o faceți prea des sau cu metode foarte agresive, deoarece acest lucru slăbește pielea.

Cel mai bine este să folosiți exfolianți chimici cu ingrediente acide. Produsele cu acid glicolic, acid lactic sau acid salicilic sunt ideale pentru gestionarea hiperpigmentării. În plus, ele curăță, întineresc și luminează pielea.

Protecția contra inflamației

Este important să evitați cremele și produsele cosmetice care provoacă inflamații ale pielii. După ce ați stat la soare, este indicat sa folosiți o cremă antiinflamatoare. Cele mai recomandate sunt cele care conțin vitamina E, resveratrol și Centella asiatica.

Protecția solară

Purtarea de protecție solară în fiecare zi este esențială pentru a preveni hiperpigmentarea. Acest lucru trebuie făcut permanent, chiar dacă zilele sunt înnorate. Aplicați produsul la fiecare două-trei ore, chiar dacă există expunere la soare doar printr-o fereastră.

Acest produs adaugă un strat suplimentar pielii. Ajută la prevenirea răspândirii hiperpigmentării. Există mai multe prezentări și cel mai bine este să consultați un dermatolog pentru a afla ce vi se potrivește.

O cantitate mai mare trebuie aplicată pete, pistrui sau semne, cum ar fi cicatricile. Factorul de protecție solară (SPF) trebuie să fie mai mare de 30.

Femeie care previne hiperpigmentarea

Evitarea bronzului artificial

Paturile de bronzat sunt un mijloc de a avea o piele mai închisă la culoare, fără a vă expune la soare. Cu toate acestea, trebuie să aveți grijă atunci când le utilizați, deoarece au capacitatea de a provoca pete hiperpigmentare. Ele pot fi un factor de risc pentru cancerul de piele. În acest sens, trebuie să consultați un medic dermatolog. Bronzul artificial nu previne hiperpigmentarea!

Cum se reduce hiperpigmentarea pielii?

Dacă hiperpigmentarea este deja prezentă, există modalități de a o reduce sau elimina. Este foarte important să discutați problema cu medicul dermatolog, astfel încât acesta să vă poată ghida. Medicul trebuie să determine cauza problemei înainte de a începe tratamentul.

Nu vă expuneți la soare în timpul tratamentului. Există mai multe produse pentru combaterea hiperpigmentării. Acestea acționează prin reducerea sau blocarea producției de melanină sau prin accelerarea reînnoirii celulelor pielii.

Tratamentul cu creme este de lungă durată și este nevoie de perseverență. Uneori nu este recomandat ca aceste tipuri de măsuri să fie aplicate în timpul verii. Alte opțiuni sunt procedurile estetice, cum ar fi următoarele:

  • Peelinguri profesionale
  • Tratamente de fototerapie cu laser sau cu lumină pulsată
  • Tratamente cu microdermabraziune

Cum se previne hiperpigmentarea: ce ar trebui să vă amintiți?

În mod ideal, atât prevenirea, cât și tratamentul hiperpigmentării ar trebui să fie însoțite de o dietă adecvată. Ceea ce este indicat este să consumați alimente bogate în polifenoli și antioxidanți, deoarece hrănesc și repară pielea.

Este foarte important să nu ignorați aplicarea de protecție solară zilnic. Deoarece aceste produse sunt foarte variate, cel mai bine este să consultați un profesionist pentru a-l identifica pe cel care se potrivește cel mai bine pielii voastre.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cestari TF, Dantas LP, Boza JC. Acquired hyperpigmentations. An Bras Dermatol. 2014;89(1):11-25. doi:10.1590/abd1806-4841.20142353
  • Vashi, N. A., & Kundu, R. V. (2013). Facial hyperpigmentation: causes and treatment. British Journal of Dermatology, 169, 41–56. https://doi.org/10.1111/bjd.12536
  • Arif T. Salicylic acid as a peeling agent: a comprehensive review. Clin Cosmet Investig Dermatol. 2015;8:455-461. Published 2015 Aug 26. doi:10.2147/CCID.S84765
  • Fatima S, Braunberger T, Mohammad TF, Kohli I, Hamzavi IH. The Role of Sunscreen in Melasma and Postinflammatory Hyperpigmentation. Indian J Dermatol. 2020 Jan-Feb;65(1):5-10. doi: 10.4103/ijd.IJD_295_18. PMID: 32029932; PMCID: PMC6986132.
  • Schulman JM, Fisher DE. Indoor ultraviolet tanning and skin cancer: health risks and opportunities. Curr Opin Oncol. 2009;21(2):144-149. doi:10.1097/CCO.0b013e3283252fc5

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.