Cum se spală părul gras? Cum se reduce sebumul?
 

Cum se spală părul gras? Cum se reduce sebumul?

Uneori, glandele sebacee ale scalpului produc mai mult ulei decât în mod normal. În consecință, părul capătă un aspect murdar. Cum se spală părul gras?
Cum se spală părul gras? Cum se reduce sebumul?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Când spălați părul gras, este convenabil să țineți cont de câteva recomandări. Din cauza producției excesive de sebum la nivelul scalpului, trebuie să alegeți produsele potrivite pentru a evita acel aspect uleios și murdar. Cum se spală părul gras și cum se reduce sebumul?

În primul rând, trebuie să descoperiți de ce se acumulează atât de mult ulei în păr și ce factori pot agrava fenomenul. Apoi, puteți lua câteva măsuri simple pentru a-i oferi un aspect mai bun. Vă invităm să citiți în continuare pentru a descoperi cum se spală părul gras!

Care sunt cauzele apariției părului gras?

În condiții normale, părul sănătos secretă o anumită cantitate de substanțe uleioase pentru a asigura o bună hidratare a scalpului și a menține podoaba capilară sănătoasă. Acest ulei acționează ca mecanism de apărare pentru partea sensibilă a rădăcinilor.

Deși cantitatea produsă variază de la persoană la persoană, igiena necorespunzătoare, transpirația excesivă și alți factori pot juca un rol important în acumularea excesivă de sebum. Rezultatul? Un păr cu aspect uleios și murdar, care chiar devine greu de pieptănat și aranjat.

Femeie cu păr gras
Modificările hormonale, transpirația excesivă și alegerea greșită a produselor de îngrijire pot afecta părul gras.

De ce unii oameni au părul gras, iar alții nu? Ce determină creșterea producției de grăsime? Există mai multe cauze. În continuare, le trecem în revistă pe cele mai frecvente.

Modificări hormonale

Tulburările hormonale pot provoca hiperactivitatea glandelor sebacee ale scalpului. În consecință, părul capătă un aspect gras și murdar. Problema este frecventă în rândul femeilor însărcinate, adolescentelor sau femeilor care folosesc pilule contraceptive.

Spălare în exces

Spălarea excesivă poate fi contraproductivă. De ce? Ei bine, de fiecare dată când vă clătiți părul cu produse pentru păr, scalpul primește un semnal pentru a produce mai mult sebum.

Tip de păr

Producția mare de sebum poate afecta pe oricine. Cu toate acestea, cei care au părul fin și drept sunt mai expuși riscului de a acumula grăsime. Deoarece acest păr nu are bucle, uleiul alunecă mai ușor pe fir.

Folosirea greșită a produselor de păr

Pentru a spăla parul gras, este esențial să alegeți produsele potrivite. Spălarea numai cu apă nu va îndepărta grăsimea. Nici produsele fabricate din uleiuri. Este important să alegeți un șampon cu compuși care descompun sebumul.

De asemenea, nu abuzați de balsam. Aplicați-l doar de la mijlocul firelor până la vârfuri. Acesta trebuie să aibă o compoziție săracă în substanțe uleioase.

Alte cauze posibile

 • Exerciții fizice intense (din cauza transpirației în exces)
 • Utilizarea excesivă a tratamentelor pentru păr
 • Ieșitul în aer liber cu părul prea umed
 • Expunerea părului la soare sau la surse de căldură

Cum se spală părul gras?

Care sunt pașii pentru a spăla părul gras? De fapt, rutina este simplă. Cheia este echilibrul pH-ului scalpului și reglarea producției de sebum. Pentru a realiza acest lucru, trebuie să alegeți produsele potrivite și să le aplicați corect.

1. Alegerea produselor pentru păr

Majoritatea produselor sunt concepute pentru părul normal sau uscat. Pentru evitarea aspectului uleios, cel mai bine este găsiți formula potrivită.

Ce opțiuni există? Din fericire, în prezent există o gamă largă de produse concepute pentru a regla producția de sebum. Acestea variază de la produse ușoare, la produse micelare. Ingredientele pe bază de ceai verde, citrice sau aloe vera sunt opțiuni excelente.

2. Apă călduță sau rece

La spălarea părului gras, contează și temperatura apei. Mai exact, trebuie să evitați complet aplicarea apei fierbinți. Deși această apă îndepărtează murdăria și uleiul, crește ulterior producția de sebum.

Prin urmare, este ideal să folosiți apă călduță sau rece. O opțiune bună este să începeți spălarea cu apă caldă și să terminați clătirea cu apă rece pentru a sigila porii.

3. Produse pentru părul gras

Trebuie să luați în considerare cantitatea de șampon utilizată. Desigur, depinde de cât de lung și de gros este firul de păr. Folosiți echivalentul a una sau două linguri.

Distribuiți șamponul pe tot capul și masați scalpul cu vârfurile degetelor pentru a curăța reziduurile care se acumulează. Dacă este necesar, repetați aplicarea.

Persoană care știe cum se spală părul gras

4. Frecvența spălării

Contrar a ceea ce cred mulți, nu este necesar să spălați excesiv părul gras. După cum am menționat, acest lucru tinde să modifice pH-ul și poate produce efectul opus celui dorit. Așadar, ideal este să-l spălați o dată la două zile. Pentru a nu avea acea senzație de păr murdar, puteți încerca chiar și șampoanele uscate.

5. Rutina părului

Părul curat și sănătos are nevoie și de alte lucruri. De exemplu, aplicați măști cu ingrediente formulate pentru părul gras. Puteți încerca și un scrub pentru scalp, atât timp cât este fără ulei.

Cum se reduce sebumul din păr?

Spălarea corectă poate reduce aspectul uleios al părului. Chiar și așa, există și alte trucuri care pot fi aplicate pentru a oferi părului un aspect mai plăcut și pentru a evita supraproducția de grăsime. Puneți-le în practică!

Folosiți uleiuri esențiale

Aplicarea unor uleiuri esențiale pe păr este benefică în controlul producției excesive de sebum pe scalp. Proprietățile acestora descompun sebumul și facilitează curățarea foliculilor de păr. Cele mai recomandate opțiuni sunt următoarele:

 • Ulei esențial de arbore de ceai
 • Ulei esențial de mentă
 • Ulei esențial de mușețel

Se folosesc câteva picături, fie diluate în apă, fie în șamponul obișnuit. O altă opțiune este uleiul de rozmarin, care este, asociat cu creșterea sănătoasă a părului.

Aplicați oțet de mere

Până în prezent, nu există dovezi cu privire la beneficiile oțetului de mere pentru sănătatea părului. Chiar și așa, datele anecdotice sugerează că utilizarea sa moderată poate reduce grăsimea părului și poate preveni probleme precum mătreața.

 • Diluați câteva linguri de oțet de mere în doi litri de apă.
 • Apoi, clătiți părul cu acest amestec.
 • La final, folosiți șampon și balsam.
 • Tratamentul poate fi folosit de 2 sau 3 ori pe săptămână.

Utilizați o mască pe bază de aloe vera

Ca și în cazul altor remedii naturiste, nu există dovezi privind eficacitatea produsului în combaterea părului gras. Chiar și așa, remediul a fost folosit în cosmetica naturală ca adjuvant împotriva excesului de ulei, mătreții și deteriorării vârfurilor. Cum se aplică?

 • În primul rând, se extrage gelul proaspăt de aloe vera.
 • Se aplică apoi pe tot scalpul prin masaje circulare blânde.
 • Se lasă să acționeze aproximativ 20 de minute și se clătește.
 • Utilizarea se poate repeta de 2 sau 3 ori pe săptămână.
Remediu cu aloe vera pentru părul gras
În cosmetica naturală, gelul de aloe vera este unul dintre produsele preferate pentru a menține părul sănătos și curat.

Aplicați șampon uscat

După o rutină de antrenament sau o zi fierbinte, este o idee bună să aplicați un șampon uscat la rădăcinile părului pentru a absorbi uleiul. Acest produs poate fi achiziționat din magazinele de cosmetice în diferite prezentări. Cu toate acestea, utilizarea excesivă trebuie evitată.

Utilizați amidon de porumb sau pudră pentru bebeluși

Funcția amidonului de porumb sau a pudrei pentru copii este de a reduce gradul de îngrășare a părului din cauza transpirației sau căldurii. Este ca un șampon uscat, dar cu formulă naturală. Aplicați o cantitate mică pe și masați.

Evitați periajul între spălări

Periajul excesiv nu este recomandat persoanelor cu păr gras. Periajul trage sebumul și transpirația dinspre scalp spre vârfuri. Cel mai bine este să reduceți periajul pentru a menține uleiul sub control. Același lucru este valabil și pentru utilizarea plăcilor de păr.

Părul gras se spală și îngrijește simplu

Producția excesivă de grăsime depinde de mulți factori. Cu toate acestea, cu o spălare adecvată și aplicarea unor remedii casnice, această problemă poate fi ameliorată. Desigur, îngrijirea trebuie să fie constantă, ca parte a rutinei zilnice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Nayak BS, Ann CY, Azhar AB, Ling ECS, Yen WH, Aithal PA. A Study on Scalp Hair Health and Hair Care Practices among Malaysian Medical Students. Int J Trichology. 2017;9(2):58-62. doi:10.4103/ijt.ijt_76_16
 • Szöllősi AG, Oláh A, Bíró T, Tóth BI. Recent advances in the endocrinology of the sebaceous gland. Dermatoendocrinol. 2018;9(1):e1361576. Published 2018 Jan 23. doi:10.1080/19381980.2017.1361576
 • Draelos ZD. Essentials of Hair Care often Neglected: Hair Cleansing. Int J Trichology. 2010;2(1):24-29. doi:10.4103/0974-7753.66909
 • Hoover E, Aslam S, Krishnamurthy K. Physiology, Sebaceous Glands. [Updated 2020 Jun 8]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499819/
 • Bassino E, Gasparri F, Munaron L. Protective Role of Nutritional Plants Containing Flavonoids in Hair Follicle Disruption: A Review. Int J Mol Sci. 2020;21(2):523. Published 2020 Jan 14. doi:10.3390/ijms21020523
 • Vardy, D., Cohen, A., Tchetov, T., Medvedovsky, E., & Biton, A. (1999). A double-blind, placebo-controlled trial of anAloe vera (A. barbadensis)emulsion in the treatment of seborrheic dermatitis. Journal of Dermatological Treatment, 10(1), 7–11. https://doi.org/10.3109/09546639909055904
 • Lawrence R, Tripathi P, Jeyakumar E. Isolation, Purification and Evaluation of Antibacterial Agents from Aloe vera. Braz J Microbiol. 2009;40(4):906-915. doi:10.1590/S1517-838220090004000023
 • D’Souza P, Rathi SK. Shampoo and Conditioners: What a Dermatologist Should Know?. Indian J Dermatol. 2015;60(3):248-254. doi:10.4103/0019-5154.156355
 • Gavazzoni Dias MF. Hair cosmetics: an overview. Int J Trichology. 2015;7(1):2-15. doi:10.4103/0974-7753.153450

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.