Oțetul ca remediu naturist pentru mătreață - Doza de Sănătate
 

Oțetul ca remediu naturist pentru mătreață

Mătreața este o problemă cutanată ce duce la cojirea scalpului. Deși nu este gravă, poate fi foarte deranjantă pentru persoanele afectate. Descoperă cum poți folosi oțetul ca remediu naturist pentru mătreață.
Oțetul ca remediu naturist pentru mătreață
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Oțetul are o mare varietate de utilizări în locuință și cel mai probabil îl cunoaștem datorită faptului că poate fi folosit ca dressing pentru salată. Însă unele persoane susțin că, datorită anumitor proprietăți, acesta poate fi un remediu naturist pentru mătreață.

Acest lichid cu gust acrișor, ce rezultă din fermentarea acetică a alcoolului, a fost prescris de-a lungul istoriei pentru a trata diferite boli și simptome. În articolul de azi, îți vom spune mai multe despre beneficiile sale, inclusiv cum te poate ajuta să elimini mătreața.

Citește în continuare și ia aminte!

Oțetul de mere, un remediu naturist pentru mătreață eficient?

Ai observat vreodată mici pete albe pe hainele tale închise la culoare?

Mătreața, cunoscută și ca pitiriazis, reprezintă o problemă răspândită care afectează scalpul și determină cojirea acestuia. Deși nu este o problemă gravă, poate fi stânjenitoare, cauzând mâncărimi și fiind greu de tratat.

Conform unui articol publicat de Clinica Mayo, stresul poate intensifica simptomele mătreții. Mai mult, acestea tind să fie mai frecvente în timpul sezoanelor uscate și reci. În ce privește cauzele, articolul menționează următoarele:

 • Pielea iritată, uleioasă sau uscată
 • Spălarea insuficientă a părului
 • Prezența unei ciuperci numite Malassezia, care se hrănește cu uleiul prezent pe scalpul majorității adulților
 • Dermatita de contact (apare din cauza folosirii anumitor produse pentru îngrijirea părului)
 • Alte probleme cutanate, cum ar fi psoriazisul sau eczemele

Din fericire, se pare că următorul remediu pentru mătreață cu oțet de mere te poate ajuta să ții sub control această problemă. Dovezile anecdotice sugerează că utilizarea sa poate reduce cojirea și ameliora simptomele asociate mătreții.

Deși nu există dovezi științifice care să susțină efectele sale ca remediu pentru mătreață, un articol din Natural Product Research scoate în evidență potențialul antimicrobian al acestui produs. Așadar, ar putea limita dezvoltarea anumitor bacterii și ciuperci.

Bărbat purtând un sacou acoperit cu mătreață
Cojile de mătreață cad de pe scalp din cauza unei ciuperci colonizatoare.

Cum să folosești acest remediu naturist cu oțet pentru mătreață

Așa cum am menționat anterior, nu există studii care să dovedească eficiența oțetului în această situație. Însă poți verifica eficiența acestui remediu pe cont propriu, deoarece specialiștii îl consideră a fi sigur. Pentru a te bucura de beneficiile sale, ia în considerare următorii pași:

 • Mai întâi, diluează o jumătate de cană de oțet de mere într-o cană și jumătate de apă caldă.
 • Spală-te pe cap cu șampon și clătește-te ca de obicei.
 • Aplică oțetul pe întreg scalpul cu ajutorul unui tampon de vată și masează blând timp de 3-5 minute.
 • Lasă părul să se usuce în mod natural.
 • Dacă este nevoie, folosește balsam.

Poți repeta acest proces în fiecare zi până când observi o ameliorare a simptomelor.

Alte remedii alternative pentru mătreață

Mâncărimea și cojirea specifice mătreții pot fi ținute sub control în majoritatea cazurilor. Din fericire, există numeroase șampoane anti-mătreață pe piață, care pot reduce acumularea de ulei și de celule cutanate. Însă s-ar putea să trebuiască să încerci mai multe opțiuni până o găsești pe cea potrivită pentru tine.

Totodată, și alte măsuri pot reduce simptomele acestei probleme. Așadar, dacă suferi de mătreață, poți încerca următoarele:

 • Gestionează stresul: Pe cât posibil, este important să înveți cum să gestionezi emoțiile negative, acestea putând să-ți afecteze starea generală de sănătate. Deși pare ciudat, stresul poate să agraveze simptomele mătreții.
 • Urmează o dietă echilibrată: Include suficient zinc, complexul vitaminelor B și anumite tipuri de grăsimi în dietă. Acestea ar putea contribui la prevenirea mătreții.
 • Spală-ți părul cu șampon în mod frecvent: Dacă ai scalpul uleios, poți facilita desprinderea cojilor prin spălarea zilnică. În acest scop, masează ușor regiunea vizată și clătește-o cu grijă.
 • Limitează utilizarea produselor pentru îngrijirea părului: Produsele de styling se pot acumula pe păr și scalp, făcându-le mai uleioase.

În plus, utilizarea uleiului de arbore de ceai poate fi un remediu naturist eficient pentru mătreață. Acest beneficiu se datorează proprietăților sale antiseptice, antibiotice și antifungice. Însă această alternativă va irita scapul persoanelor cu pielea sensibilă.

Femeie purtând o geacă acoperită cu mătreață
Nu există soluții magice pentru mătreață, dar poți combina diverse abordări cu diferite remedii naturiste.

Posibile reacții adverse

Nu uita că este important să acorzi atenție rezultatelor utilizării oțetului de mere și oricărui alt remediu pentru mătreață. Unele produse pot agrava simptomele experimentate.

În ce privește oțetul, deoarece este o substanță foarte acidă, poate produce arsuri când este aplicat pe piele. În acest caz, este indicat să nu-l mai folosești și să consulți un medic ca să găsești tratamentul adecvat.

Nu în ultimul rând, merită să menționăm că, deseori, mătreața trebuie atacată pe mai multe fronturi. Așadar, trebuie să înțelegi că oțetul nu este o soluție magică pentru această problemă, ci o opțiune printre multe altele.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Clínica Mayo. Caspas. (2019). Recuperado el 12 de agosto de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/dandruff/symptoms-causes/syc-20353850
 • Gopal J, Anthonydhason V, Muthu M, et al. Authenticating apple cider vinegar’s home remedy claims: antibacterial, antifungal, antiviral properties and cytotoxicity aspect. Nat Prod Res. 2019;33(6):906-910. doi:10.1080/14786419.2017.1413567
 • Bonifaz, Alexandro, et al. “Estudio comparativo de dos esquemas de tratamiento para dermatitis seborreica capitis con champú de ciclopiroxolamina/piritionato de zinc/keluamida (CPO/PZ/K).” Dermatología cosmética, médica y quirúrgica 13.3 (2015): 188-193.
 • Torres, E., R. Arenas, and C. Atoche-Diéguez. “Infecciones causadas por el género Malassezia.” Med Cutan Iber Lat Am 36.6 (2008): 265-284.
 • Laborda, P., P. Zaballos, and A. Garrido. “Semiologia de la dermatosis de cuero cabelludo.” Revista de Medicina integral (2011).
 • Chunata Sánchez, Lidia Mariela. Tratamiento de la Pityriasis Capitis del Cuero Cabelludo Producida por Malassezia globosa con Sampoo de Romero (Rosmarinus officinalis). BS thesis. 2012.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.