Beneficiile și cum să folosești șamponul uscat - Doza de Sănătate
 

Beneficiile și cum să folosești șamponul uscat

Șamponul uscat este unul dintre cele mai populare produse cosmetice din lume, deoarece este ușor de utilizat și oferă rezultate imediate uimitoare. În ciuda acestui fapt, ar trebui să-l utilizezi cu moderație pentru a evita problemele.
Beneficiile și cum să folosești șamponul uscat

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Șamponul uscat este un produs care curăță părul fără apă. Îl poți folosi pentru a-ți curăța părul atunci când nu ai acces la o baie convențională sau pur și simplu nu vrei să te speli pe cap din orice motiv. Cum trebuie să folosești șamponul uscat?

Ingredientele din șamponul uscat elimină sebumul, impuritățile și mirosul urât care se acumulează pe scalp. Unii oameni susțin că acest produs facilitează coafarea. Șamponarea uscată ar putea pune capăt nevoii spălării dese a părului. Îți va oferi un păr curat, strălucitor și viguros.

Beneficiile utilizării șamponului uscat

Acest produs are multe avantaje, motiv pentru care a devenit foarte popular în ultimii ani. Primul beneficiu este faptul că îți curăță părul rapid ori de câte ori ai nevoie. Alt avantaj al utilizării șamponului uscat este faptul că te poate ajuta să eviți spălarea părului prea des, deoarece acest lucru îl poate usca excesiv.

În ceea ce privește părul în sine, îl face să pară mai voluminos și mai frumos. În mod similar, îl face mai ușor de gestionat prin facilitarea coafării, fără a deteriora foliculii de păr dacă îl utilizezi cu moderație. Acest lucru se datorează faptului că absoarbe excesul de ulei care se acumulează pe scalp.

Șampoanele uscate sunt făcute aproape întotdeauna din ingrediente ecologice. De fapt, poți chiar să îți faci propriul șampon uscat acasă cu ingrediente ușor de procurat. Există formule speciale pentru părul vopsit care accentuează culoarea dorită dacă acesta este obiectivul tău.

Șampon uscat sub formă de pudră
Avantajele șamponului uscat sunt ușurința de utilizare și faptul că este ecologic.

Tipuri de șampon uscat

Înainte de a-ți oferi câteva sfaturi despre cum să cum să folosești șamponul uscat, trebuie să știi că poți găsi multe tipuri pe piață. Cele mai frecvente sunt următoarele:

  • Pulbere. Este similar cu pudra de talc. Pur și simplu îl aplici pe rădăcini pentru a elimina excesul de sebum.
  • Cremă. Trebuie să-l aplici pe întregul scalp. Produce un rezultat mai natural, care facilitează și coafarea. Cu toate acestea, nu este o opțiune bună pentru părul gras.
  • Aerosol. Se aplică la rădăcini. Flaconul cu pulverizator facilitează distribuția uniformă.
  • Pentru părul vopsit. Conține puțină vopsea pentru a acoperi orice imperfecțiuni sau decolorări.
  • Ecologic. Are ingrediente naturale care te ajută să-ți protejezi atât părul, cât și mediul.

Cum să folosești șamponul uscat?

Procedura adecvată pentru aplicarea acestui tip de șampon constă în trei faze: aplicare, fixare și periere. Întregul proces durează între 15 și 25 de minute. Iată pașii pe care trebuie să îi urmezi:

  • Dacă intenționezi să folosești șampon pudră sau cu aerosoli, aplică-l numai pe scalp și pe zonele care par foarte grase sau murdare. Dacă vrei să folosești o cremă, aplic-o pe scalp și apoi întinde-o pe tot părul.
  • Pulverizează șampon uscat cu aerosoli de la o distanță de aproximativ 6 cm de scalp.
  • Dacă vrei să-ți faci părul să pară mai voluminos, aplică mai mult produs la rădăcini.
  • Este o idee bună să freci ușor părul cu degetele pe măsură ce aplici șamponul uscat.
  • Lasă produsul să acționeze timp de 5 până la 15 minute, cu excepția cazului în care instrucțiunile indică altceva.
  • După acest interval de timp, masează-ți ușor scalpul și apoi periază-ți părul pentru a îndepărta orice reziduu. Poți utiliza un uscător de păr cu temperatură rece pentru acest ultim pas.

Cel mai bun moment pentru aplicarea șamponului uscat este înainte de culcare. Pe de o parte, ajută la absorbția mai bună a transpirației care va fi produsă noaptea. Pe de altă parte, dimineața, va trebui doar să-ți perii părul ca de obicei.

Poate șamponul uscat să-l înlocuiască pe cel clasic?

Șampoanele uscate nu funcționează ca înlocuitor pentru spălarea părului. Da, te ajută să ascunzi murdăria și fac părul să arate curat și frumos. Cu toate acestea, nu asigură o igienă bună.

Acest produs oferă o soluție estetică temporară, dar nu curăță părul. Spălarea tradițională a părului îndepărtează bacteriile și echilibrează pH-ul natural al scalpului, deci este de neînlocuit. Cel mai bine este să utilizezi acest produs între spălările obișnuite ale părului.

Când poți să folosești șampon uscat?

Am putea spune că șamponul uscat este o opțiune excelentă ori de câte ori te grăbești sau nu ai suficient timp pentru a-ți aranja părul. Este o soluție de urgență care este utilă în aceste cazuri.

De exemplu, este excelent atunci când pleci într-o călătorie lungă care nu-ți permite să te speli pe cap așa cum faci în mod normal. În plus, poți să-l folosești după ce ai avut un antrenament în sala de sport dacă te grăbești să ajungi la o întâlnire.

Acest tip de șampon este o alternativă pentru cei care au părul gras sau uscat. Îți permite să previi aspectul murdar și deteriorat fără a fi nevoie să îți speli prea des părul. De asemenea, îl ajută să arate mai voluminos și facilitează coafarea.

Fată care știe cum să folosești șamponul uscat
Fiecare tip de păr necesită un anumit tip de șampon uscat.

Principalele dezavantaje ale acestui produs de păr

Nu totul este pozitiv când vine vorba de șamponul uscat. În primul rând, trebuie să știi că nu este un șampon real. Prin urmare, nu îți curăță părul.

De asemenea, este important să reții faptul că acest produs, în special sub formă de aerosoli, poate conține ingrediente care afectează foliculii de păr. Unele șampoane uscate conțin alcool.

Dacă îl folosești prea des sau nu te speli pe cap o lungă perioadă de timp, foliculii de păr se pot înfunda. Acest lucru poate duce la o infecție numită foliculită. De asemenea, șamponul uscat poate provoca mătreață sau o inflamație, cum ar fi dermatita seboreică.

Atenție!

Trebuie să te asiguri că șamponul pe care îl utilizezi nu conține azbest. Aceasta este o componentă pe care o conțin multe produse sub formă de pulbere, cum ar fi pudra de talc. Expunerea pe termen lung la azbest a fost legată de unele forme de cancer.

Există dovezi că utilizarea acestor tipuri de produse împreună cu uscătorul de păr dăunează scalpului, deoarece îl usucă. Astfel, pentru a evita orice probleme, cel mai bine este să folosești șamponul uscat cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Soler, M. R., Díaz, A. S., Ramos, F., & Recasens, M. M. (2003, January). Estudio de la proteína FMRP en la raíz de cabello: aplicación al diagnóstico del síndrome del cromosoma X frágil. In Anales de Pediatría (Vol. 59, No. 5, pp. 431-435). Elsevier Doyma.
  • Ruiz, I. M. P., París, M. J. M., & Galdeano, A. P. (2002). Deficit total o parcial de autocuidados en la higiene. Enfermeria Clinica, 12(3), 127-132.
  • Jackson, L. (2020, 9 abril). Mercado global Champu seco (Nueva investigacion en PDF por MarketResearch.Biz) | The Unilever Group, Procter & Gamble Hygiene and Health Care Limited (P&G), Kao Corporation. hoyciclismo. https://hoyciclismo.com/mercado-global-champu-seco-nueva-investigacion-en-pdf-por-marketresearch-biz-the-unilever-group-procter-gamble-hygiene-and-health-care-limited-pg-kao-corporation/
  • Domínguez-Auñón, José D., et al. “Foliculitis/seudofoliculitis abscesiforme del cuero cabelludo. Presentación de dos casos y breve revisión de la literatura.” Actas Dermo-Sifiliográficas 95.4 (2004): 231-234.
  • Agudo, Antonio, and C. A. González. “Exposición al amianto y sus efectos sobre la salud.” Archivos de prevención de riesgos laborales 4.2 (2001): 55-57.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.