Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul - Doza de Sănătate
 

Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul

În acest articol foarte interesant, vei descoperi șase îndulcitori naturali pentru a-ți limita aportul de zahăr. Citește mai departe pentru a afla informații utile!
Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul
Eliana Delgado Villanueva

Scris și verificat de nutriționistul Eliana Delgado Villanueva.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Numeroase studii privind zahărul și efectele sale asupra sănătății au dus la căutarea unor noi modalități de îndulcire a alimentelor fără a recurge la zahărul alb. Mai jos, vom vorbi despre cei mai buni îndulcitori naturali care pot ajuta la scăderea aportului de zahăr.

Pentru a reduce consumul de zahăr, poate fi o idee bună să apelăm la unele dintre alternativele dulci pe care le putem găsi pe piață. De la miere la stevia, există nenumărate opțiuni de înlocuire a zahărului!

De ce oamenilor le plac atât de mult aromele dulci?

OMS recomandă adulților și copiilor să-și reducă aportul zilnic de zaharuri simplu la mai puțin de 10% din totalul de energie, deoarece consumul excesiv de zahăr poate fi dăunător sănătății. De asemenea, zahărul oferă organismului calorii goale care favorizează creșterea în greutate și acumularea de grăsime corporală și cresc riscul de diabet și boli cardiovasculare.

Dar de ce mâncăm atât de mult zahăr? Ne place gustul dulce al zahărului, deoarece ne dă o senzație de plăcere. Consumul său stimulează producția de dopamină, ceea ce ne face să ne simțim bine. Această plăcere ne face să mâncăm din ce în ce mai mult zahăr, deoarece creierul nostru devine mai puțin sensibil la acest hormon.

Prin urmare, zahărul este o substanță care creează dependență. De asemenea, zahărul activează centrul de recompensare al creierului, motiv pentru care este foarte atrăgător.

Cuburi de zahăr
Zahărul are un efect direct asupra sistemului de recompensă al organismului, oferind plăcere și promovând consumul abuziv al acestuia.

Luând în considerare toate cele de mai sus, primul lucru pe care trebuie să-l faci este să-ți reeduci gustul și să te orientezi către aromele dulci prezente în natură. Cel mai bine este să reduci cantitatea de zahăr de care ai nevoie pentru a-ți îndulci ceaiul, iaurtul sau deserturile. Pentru a atinge acest obiectiv, poți opta pentru soluțiile naturale pe care le vom descrie mai jos.

Cei mai buni îndulcitori naturali pentru a înlocui zahărul

1. Stevia

Această plantă dulce din America de Sud, care este foarte renumită în Japonia, este unul dintre cei mai puternici îndulcitori naturali. Spre deosebire de zahărul alb, stevia nu conține calorii. După cum arată unele studii, este potrivită pentru diabetici, deoarece nu generează valori ridicate ale glicemiei.

Când vine vorba de alegerea steviei, îți recomandăm să alegi stevia pură și nu îndulcitorii pe bază de stevia, deoarece anumite mărci din supermarketuri sunt un amestec de îndulcitori artificiali și extract de stevia purificat.

2. Miere

Borcan cu miere
Pe lângă capacitatea sa de îndulcire, mierea oferă și lăptișor de matcă, care are efecte pozitive asupra sistemului imunitar și ajută la prevenirea bolilor infecțioase.

Dacă ceea ce te îngrijorează în ceea ce privește zahărul nu este faptul că te face să te îngrași, ci că nu îți oferă decât calorii goale, atunci mierea este cel mai bun îndulcitor natural pentru tine.

Mierea, pe lângă îndulcire, este considerată un aliment funcțional, deoarece conține vitamine, minerale și aminoacizi și are proprietăți antibiotice și bactericide, după cum arată acest studiu al Universității din Insulele Baleare.

Consumând miere, vei adăuga nutrienți esențiali în dietă, cu mai puține calorii. Desigur, pentru a te asigura că mierea își păstrează proprietățile, alege sortimente ecologice care nu sunt rafinate.

3. Xilitol, unul dintre cei mai buni îndulcitori naturali

Avantajul xilitolului este faptul că nu produce vârfuri de insulină, așadar va menține glicemia stabilă. Acest lucru îl face îndulcitorul natural ideal pentru diabetici și pentru controlul greutății, deoarece va preveni senzația de foame care apare atunci când se modifică nivelul insulinei.

De asemenea, dacă ai carii dentare, este recomandat să optezi pentru acest tip de îndulcitor, deoarece xilitolul ajută la menținerea bacteriilor la distanță, astfel încât acestea să nu-ți afecteze dinții.

4. Sirop de agave

Sirop de agave pe lista cu cei mai buni îndulcitori naturali
Acest îndulcitor natural are o consistență și o aromă asemănătoare cu cea a mierii.

Acesta provine din sucul unei plante mexicane. Acest îndulcitor are gust de miere, dar are o consistență mai ușoară. Spre deosebire de zahărul normal, siropul de agave conține substanțe nutritive esențiale, precum vitamine și minerale.

Acest înlocuitor al zahărului este mai lichid decât mierea. Prin urmare, se dizolvă mai bine în alimente și băuturi.

5. Zahăr brut din trestie

Acest produs este preparat din sirop de trestie de zahăr. Este înmuiat, fiert, mulat și uscat. Apoi, este purificat și vândut ca zahăr brun. În plus, nu suferă niciun proces de rafinare chimică.

Spre deosebire de zahărul alb (care este în principal zaharoză), zahărul brun conține glucoză, fructoză, proteine, minerale (calciu, fier și fosfor) și vitamine (vitamine A, C, D, E și B), după cum arată acest studiu al Universității FASTA . Prin urmare, experții îl consideră o opțiune mai bună decât zahărul alb, deoarece conține mai puține calorii.

Printre beneficiile sale, zahărul brun poate ajuta la stimularea sistemului imunitar și a sistemului osos și ajută la reglarea ritmului cardiac și la transmiterea impulsurilor nervoase și musculare.

6. Zahăr de cocos

În ciuda numelui său, acest zahăr nu este extras din fruct, ci din seva florilor, care este încălzită până se evaporă toată apa. Din cauza acestui proces, este posibil ca unele dintre proprietățile sale să dispară.

Deși nu există dovezi științifice în acest sens, experții consideră faptul că zahărul din nucă de cocos ne oferă minerale, precum fierul, potasiul și zincul, polifenoli, antioxidanți și cantități mici de aminoacizi. De asemenea, deoarece are un indice glicemic relativ scăzut, nu produce creșteri bruște ale zahărului din sânge.

Pe scurt, acești îndulcitori sunt mai sănătoși și mai naturali decât zahărul. Cu toate acestea, îți recomandăm să-i utilizezi cu moderație.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Nicole M. Avena, Pedro Rada, Bartley G. Hoebel. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2007.04.019.
  • Bray GA, Nielsen SJ, Popkin BM. Consumption of high-fructose corn syrup in beverages may play a role in the epidemic of obesity. Am J Clin Nutr. 2004 Apr;79(4):537-43. Review. Erratum in: Am J Clin Nutr. 2004 Oct;80(4):1090. PubMed PMID: 15051594.
  • Salvador-Reyes, Rebeca, Sotelo-Herrera, Medali, & Paucar-Menacho, Luz. (2014). Estudio de la Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) como edulcorante natural y su uso en beneficio de la salud. Scientia Agropecuaria, 5(3), 157-163.
  • Organización Mundial de la Salud. 1Nota informativa sobre la ingesta de azúcares recomendada en la directriz de la OMS para adultos y niños. https://www.who.int/nutrition/publications/guidelines/sugar_intake_information_note_es.pdf?ua=1
  • Neurosci Biobehav Rev. 2008; 32(1): 20–39. Published online 2007 May 18. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. doi: 10.1016/j.neubiorev.2007.04.019
  • Neuroscience & Biobehavioral Reviews. Volume 32, Issue 1, 2008, Pages 20-39. Evidence for sugar addiction: Behavioral and neurochemical effects of intermittent, excessive sugar intake. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0149763407000589
  • Scientia Agropecuaria vol.5 no.3 Trujillo 2014. Estudio de la Stevia (Stevia rebaudiana Bertoni) como edulcorante natural y su uso en beneficio de la salud. http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2077-99172014000300006&script=sci_arttext&tlng=en
  • Universitat de les Illes Balears. La miel: Beneficios nutricionales y efectos terapéuticos en pacientes con heridas crónicas. https://dspace.uib.es/xmlui/bitstream/handle/11201/146070/tfm_2015-16_MNAH_ijg524_58.pdf?sequence=1&isAllowed=y
  • Revista Brasileira de Ciências FarmacêuticasBrazilian Journal of Pharmaceutical Sciencesvol. 38, n. 4, out./dez., 2002. https://www.scielo.br/pdf/rbcf/v38n4/v38n4a03
  • Clin Cosmet Investig Dent. 2014; 6: 89–94. Published online 2014 Nov 10.
    The effect of xylitol on dental caries and oral flora. doi: 10.2147/CCIDE.S55761
  • Med Food. 2014 Sep;17(9):1017-21. Effects of agave nectar versus sucrose on weight gain, adiposity, blood glucose, insulin, and lipid responses in mice. doi: 10.1089/jmf.2013.0162. Epub 2014 Jul 10.
  • Universidad Fasta. PANELA: Propiedades, información y aceptación. http://redi.ufasta.edu.ar:8080/xmlui/bitstream/handle/123456789/771/2014_N_020.pdf?sequence=1
  • Jaffé, Walter. (2012). Health Effects of Non-Centrifugal Sugar (NCS): A Review. Sugar Tech. 14. 10.1007/s12355-012-0145-1.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.