Există îndulcitori artificiali contra obezității? - Doza de Sănătate
 

Există îndulcitori artificiali contra obezității?

În mod tradițional, îndulcitorii artificiali au fost considerați dintotdeauna o opțiune benefică în gestionarea obezității. Este acest lucru adevărat? Descoperă răspunsul în acest articol!
Există îndulcitori artificiali contra obezității?
Daniel Baldó Vela

Scris și verificat de asistentul medical Daniel Baldó Vela.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Cuvântul „îndulcitor” se referă la orice substanță capabilă să ofere un gust dulce. În acest articol, ne vom concentra pe îndulcitori artificiali contra obezității, fără calorii și vom răspunde la o întrebare comună: pot aceștia să combată obezitatea?

Nevoia de dulce

De-a lungul istoriei, oamenii au avut tendința să aleagă alimentele dulci. Cu toate acestea, încă din secolul al XVIII-lea, s-a descoperit că zahărul este dăunător. Cam în același timp, stereotipurile de frumusețe feminină s-au modificat drastic: silueta suplă a început să fie din ce în ce mai apreciată.

Ambele circumstanțe au dus la crearea primului îndulcitor non-caloric în secolul al XIX-lea. Consumatorii au fost ușurați. Aceasta părea a fi soluția care le poate permite să mănânce alimente zaharoase, fără a avea probleme cu sănătatea. Însă este acest lucru adevărat?

Îndulcitori artificiali contra obezității: siguri pentru consumul uman?

Îndulcitorii s-au dovedit a fi siguri și potriviți pentru consumul uman. Cu toate acestea, este esențial să respectăm nivelul maxim de consum stabilit de agențiile guvernamentale.

În general, oamenii de știință au dovedit beneficiile îndulcitorilor artificiali în ceea ce privește prevenirea, tratamentul și controlul excesului de greutate. Mai exact, specialiștii au studiat acțiunea îndulcitorilor artificiali non-calorici asupra insulinei, apetitului, senzației de sațietate, sistemului de inducere a plăcerii în urma consumului alimentelor, microbiotei intestinale și adipocitelor, printre altele. Toate acestea joacă un rol important în apariția obezității.
Dacă respecți doza recomandată de către specialiștii în domeniu, poți consuma fără probleme îndulcitori artificiali non-calorici.

Îndulcitori artificiali contra obezității

În general, dovezile științifice nu susțin utilizarea îndulcitorilor artificiali pentru a ajuta la combaterea obezității. Iată câteva dintre motivele pentru care aceștia sunt ineficienți:

Influența îndulcitorilor artificiali asupra secreției de insulină

Insulina este un hormon pe care îl eliberează pancreasul. Aceasta elimină excesul de glucoză din sânge. Pentru a face acest lucru, insulina transportă glucoza în depozitele de glicogen și în grăsimea corporală.

Până acum, oamenii de știință credeau că îndulcitorii cu zero calorii nu sunt capabili să stimuleze secreția de insulină. Deși acest lucru este adevărat, există anumite nuanțe ascunse. Îndulcitorii nu sunt în măsură să stimuleze direct producția de insulină. Însă pot face acest lucru în mod indirect. Acest efect apare ca urmare a capacității lor de a accelera golirea gastrică și de a crește absorbția intestinală. Deoarece sunt substanțe non-calorice, aceasta nu ar trebui să fie o problemă.

Însă adăugarea îndulcitorilor artificiali non-calorici în alimentele care conțin calorii (sucuri, fursecuri, biscuiți și produse lactate, printre altele) poate duce la acumularea de cantități excesive de glucoză în sânge. Prin urmare, consumul de îndulcitori artificiali non-calorici poate duce la apariția unui „vârf de insulină”.

Microbiomul uman

Îndulcitorii artificiali non-calorici pot stimula în mod indirect secreția de insulină.

Nivelurile instabile de glucoză reprezintă o stimulare repetată a pancreasului pentru a produce insulină. Acest lucru poate duce la ceea ce experții numesc „rezistență la insulină”. La rândul său, rezistența la insulină crește riscul apariției de diabet zaharat, kilograme în plus și obezitate.

Îndulcitori artificiali contra obezității și nivelul de energie

Conceptul de echilibru energetic se referă la relația dintre caloriile pe care le consumi și cele pe care le arzi. Dacă ai un echilibru energetic pozitiv, consumi mai multe calorii decât arzi . Și varianta inversă este valabilă.

Îndulcitorii artificiali nu conțin calorii. Cu toate acestea, ei predispun oamenii la un echilibru energetic pozitiv. Asta pentru ca:

  •  Stimulează pofta de mâncare și oferă mai puțin sațietate.
  • Aroma lor dulce este contraproductivă. Expunerea repetată la îndulcitori artificiali creează dependență. Dacă luăm în considerare faptul că dulceața lor nu poate fi obținută cu ajutorul alimentelor naturale, este cert că persoanele care îi consumă preferă alimentele artificiale. Acestea conțin, în general, multe calorii goale.
  • Ideea că nu se îngrașă îi determină pe oameni să consume cantități mari de îndulcitori artificiali non-calorici. Rezultatul poate fi un aport mult prea mare de asemenea substanțe.
  • Reduc efectul termic al alimentelor. Acest concept se referă la numărul de calorii arse. Procesul are loc în timpul digestiei, absorbției și eliminării alimentelor ingerate. Scăderea efectului termic reprezintă o scădere a consumului de energie. Acesta este motivul pentru care riscul unui echilibru energetic pozitiv este atât de mare.
  • Nu pot activa sistemele de inducere a plăcerii în urma consumului de alimente. Acesta este motivul pentru care cei care consumă îndulcitori artificiali trebuie să mănânce continuu pentru a simți plăcerea gustului.

Efecte ale îndulcitorilor artificiali asupra microbiotei intestinale

Microbiota intestinală (sau flora intestinală) se referă la bacteriile care trăiesc în tractul digestiv. Aceasta este complet dezvoltată la oameni după vârsta de doi ani. Cu toate acestea, structura microbiotei se poate schimba de-a lungul vieții din cauza mai multor factori. Dieta este una dintre aceștia.

Persoanele obeze au o microbiotă caracteristică care, la rândul său, susține creșterea în greutate. S-a demonstrat că îndulcitorii artificiali contribuie la modificarea bacteriilor sănătoase.

Sistemul digestiv uman
Îndulcitorii artificiali non-calorici au capacitatea de a genera o microbiotă intestinală specifică persoanelor obeze.

Mecanismul prin care îndulcitorii artificiali acționează asupra celulelor adipoase

Efectele îndulcitorilor artificiali asupra mărimii și numărului de adipocite (celule grase) variază.

În general, totul depinde de caracteristicile îndulcitorului artificial, precum și de cele ale consumatorului. Acesta este motivul pentru care dovezile științifice fac imposibilă ajungerea la o concluzie. Cu toate acestea, ținând cont de tot ceea ce am menționat mai sus, îndulcitorii artificiali nu sunt aliați de nădejde împotriva excesului de greutate și obezității.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Tey SL., Salleh NB., Henry J., Forde CG., Effects of aspartame, monk fruit, stevia, and sucrose sweetened beverages on postpandrial glucose, insulina and energy intake. Int J Obes, 2017.
  • Pearlman M., Obert J., Casey L., The association between artificial sweeteners and obesity. Curr Gastroenterol Rep, 2017.
  • Clercq NC., Groen AK., Romijn JA., NIeuwdorp M., Gut microbiota in obesity and undernutrition. Adv Nutr, 2016.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.