Zahărul Muscovado: tot ce trebuie să știi - Doza de Sănătate
 

Zahărul Muscovado: tot ce trebuie să știi

Demerara, glasé, candi, turbinado, panela. Crezi că tot zahărul este la fel? Cele mai multe sortimente sunt diferite și au caracteristici distincte. Astăzi, vom vorbi despre zahărul Muscovado.
Zahărul Muscovado: tot ce trebuie să știi
Anna Vilarrasa

Scris și verificat de nutriționistul Anna Vilarrasa.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Alături de panela, zahărul Muscovado este unul dintre cele mai puțin rafinate tipuri de zahăr pe care le putem găsi în magazinele alimentare. Având o textură ușor umedă și o aromă puternică, reputația sa de alternativă sănătoasă a dezvoltat producția și consumul.

Astăzi, îți vom spune 8 lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre zahărul Muscovado.

1. Zahărul Muscovado este un tip de zahăr integral din trestie

Există numeroase produse pe care le putem obține din trestia de zahăr, care iau diferite forme: zahăr brut, zahăr rafinat, sirop sau melasă. Diferența dintre ele provine din nivelul de umiditate, dimensiunea cristalelor și proporția de zaharoză.

Administrația pentru alimente și medicamente (FDA) face distincția între zahărul din trestie și siropul de trestie. Celelalte tipuri de zahăr, cum ar fi Muscovado, sunt recunoscute ca „alte tipuri de zahăr de trestie cu denumiri comune”.

Toate tipurile de zahăr brun se caracterizează prin culoarea maro, cu nuanțe pornind de la galben, la cel mai închis maro. Acesta este cazul produsului pe care îl analizăm în articolul de față.

2. Există mai multe tipuri de zahăr integral

Toate sunt diferite: demerara, turbinado, panela, rapadura, jaggery. Deși pot părea la fel, au anumite caracteristici care le diferențiază.

Toate aceste tipuri de zahăr provin din evaporarea trestiei și păstrează o parte din melasă, care nu se evaporă complet. Dar cantitatea finală de melasă este diferită în cazul fiecărui tip de zahăr. De aceea, există texturi și arome diferite.

Tipurile de zahăr demerara și turbinado sunt mai ușoare și au cristale mai uscate. Zahărul rapadura arată ca nisipul fin, deoarece este trecut printr-o sită în timpul procesului de producție. Panela se găsește sub formă de cuburi solide de dimensiuni medii.

Cuburi de zahăr panela
Zahărul panela poate fi găsit pe piață sub formă de cuburi solide de dimensiuni medii.

3. Procesul de producție are faze diferite

Zahărul Muscovado nu poate fi creat rapid și nici nu este un deșeu. Producția trebuie să parcurgă anumite etape, inclusiv următoarele:

  • Obținerea sucului din trestia de zahăr.
  • Clarificarea fluidului și evaporarea pentru a obține prima concentrație a părților solide.
  • Răcirea care duce la obținerea cristalelor de zahăr.
  • Menținerea melasei care apare în timpul procesării pentru a ajunge la produsul final, care nu este rafinat.

4. Provine doar din trestia de zahăr

În general, producătorii pot obține zahăr doar din două materii prime: sfeclă de zahăr sau trestie de zahăr. Procesul derulat înainte de a obține produsul final este întotdeauna același, indiferent de planta din care provine zahărul.

Regiunea geografică este decisivă, mai ales datorită climatului. Locurile mai reci, precum Europa, cultivă în mare parte sfeclă de zahăr. În schimb, în climatul tropical, se cultivă trestie de zahăr.

În cazul zahărului Muscovado, acesta poate proveni doar din trestie de zahăr. Indiferent în ce regiune se află producătorul, nu există nicio modalitate de a-l obține din sfeclă de zahăr.

5. Zaharul Muscovado are un gust pronunțat

Zahărul Muscovado are un gust diferit de zahărul alb, mierea sau îndulcitorii naturali. Tinde să aibă o aromă mai pronunțată, determinată de prezența melasei, care rămâne în produsul final.

S-ar putea să-ți amintească de lemn dulce sau caramel, cu un ton ușor amar. Textura sa este, de asemenea, diferită, fiind un tip de zahăr mai umed.

6. Îl poți folosi ca îndulcitor și la gătit

Poți utiliza zahărul Muscovado ca înlocuitor al zahărului alb în ceaiuri, cafele și iaurturi. Dar acesta te ajută și să gătești. De fapt, este foarte apreciat în arta cofetăriei, deoarece conferă produselor o aromă mai puternică și o culoare mai atractivă.

Deși face minuni în rețetele de prăjituri, torturi sau budinci, nu este util doar în preparatele dulci. Poți să-l folosești și în sosuri, cum ar fi vinegreta, sau pentru marinarea cărnii.

Funcționează diferit atunci când îl gătești și ar trebui să ai în vedere acest lucru dacă vrei să înlocuiești zahărul clasic cu acesta. La final, zahărul Muscovado conferă un gust mai fructat și dulce și o textură mai moale.

7. Are aceeași compoziție nutritivă ca zahărul rafinat

Deși unii oameni consideră că este mai sănătos decât zahărul alb, zahărul Muscovado are practic aceeași compoziție nutrițională. Ambele tipuri de zahăr furnizează 4 calorii per gram și reprezintă aproape 100% carbohidrați.

Deși este adevărat că, atunci când conservăm o parte din sucul de trestie, zahărul Muscovado păstrează urme ale unor minerale precum magneziul, potasiul sau calciul, nu îl putem considera o sursă importantă a acestor substanțe nutritive. Pentru a consuma minerale, alege alimente mai sănătoase, cum ar fi legumele, nucile și cereale integrale.

Din același motiv, deși este un zahăr mai puțin procesat, este totuși un carbohidrat simplu. Așadar, ar trebui să-ți moderezi aportul și să nu depășești 25 g zi, conform recomandărilor nutriționiștilor.

Cuburi din zahărul Muscovado
Ar trebui să-ți limitezi aportul de zahăr la mai puțin de 25 g pe zi.

8. Piața sa este în creștere

Astăzi, interesul pentru mâncarea sănătoasă și ecologică este din ce în ce mai pregnant, mai ales în rândul persoanelor mai tinere, care dedică mai mult timp și efort pentru a găsi și cumpăra produse locale mai puțin prelucrate și cu impact ecologic mai redus.

Acest lucru se traduce și printr-o creștere a consumului de zaharuri din trestie nerafinate, printre care se numără și zahărul Muscovado. India, Columbia și Pakistan sunt astăzi principalii producători ai acestor produse.

Zahărul Muscovado este natural, dar este și un aditiv

Spre deosebire de zahărul alb, zahărul Muscovado nu este rafinat. Procesul său de producție păstrează în mod natural melasa. De aceea, conține unele minerale și fitonutrienți și are un gust și o textură caracteristice.

Deși poate fi o alegere mai bună decât zahărul rafinat, nu ar trebui să îl folosești în exces, deoarece este tot un zahăr care poate ajunge să provoace probleme de sănătate. Este important să cunoști recomandările zilnice de consum și să le implementezi în dieta pe care o urmezi.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Eggleston G. Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition. Journal of Agricultural and Food chemistry. Abril 2018. 25;66(16):4007-4012.
  • EU Science HUB. Sugars and Sweeteners. Marzo 2020.
  • FDA (Food and Drug Administration). Ingredients Declared as Evaporated Cane Juice: Guidance for Industry. Mayo 2016.
  • Gobierno de España. Real Decreto 1261/1987, de 11 de septiembre, por el que se aprueba la Reglamentación Técnico-Sanitaria para la elaboración, almacenamiento, transporte y comercialización de los azúcares destinados al consumo humano. Agencia Estatal Boletín Oficial del Estado. Octubre 1987. Pp 30640-30647.
  • McGee H. La cocina y los alimentos. Enciclopedia de la ciencia y la cultura de la comida. Random House Mondadori. Enero 2008. Pp 714-715.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.