Zahărul brun sau zahărul alb: care este mai bun? - Doza de Sănătate
 

Zahărul brun sau zahărul alb: care este mai bun?

În acest articol, îți vom arăta faptul că zahărul brun și zahărul alb sunt practic aceleași. Vom discuta și despre impactul lor asupra sănătății umane.
Zahărul brun sau zahărul alb: care este mai bun?
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

În ultimii ani, zahărul alb de masă a fost înlocuit tot mai des cu alte substanțe aparent mai sănătoase. Un exemplu este zahărul brun. Dar este cu adevărat zahărul brun mai bun și mai sănătos decât zahărul alb? Tu ce alegi să consumi: zahărul brun sau zahărul alb?

Zaharul brun este, de fapt, foarte asemănător cu zahărul de masă obișnuit; pur și simplu este procesat mult mai puțin. Are aproape toate proprietățile zahărului de masă obișnuit și impactul său asupra sănătății este aproape identic. Prin urmare, nu este cu adevărat mai sănătos decât zahărul alb.

Per total, zahărul brun conține ceva mai multe fibre, dar acest lucru nu înseamnă neapărat că este mai bun decât zahărul alb. Dacă îl compari cu alte alimente, conține foarte puține fibre. Mai mult, indicele glicemic și răspunsul pancreatic după ingestia sa sunt asemănătoare cu cele ale zahărului alb.

Zahărul în industria alimentară

Zahărul este unul dintre produsele cel mai des utilizate în industria alimentară. Are proprietăți antimicrobiene, ceea ce înseamnă că ajută la conservarea alimentelor. De asemenea, poate îmbunătăți proprietățile organoleptice, făcând unele alimente să fie mai atractive pentru consumator.

Cu toate acestea, zahărul este legat de manifestarea multor boli complexe, precum diabetul și cancerul. În ultimii ani, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a recomandat limitarea utilizării sale în încercarea de a reduce rata obezității.

Una dintre problemele legate de adăugarea sistematică a oricărui tip de zahăr în produsele alimentare este dependența pe care acesta o generează. Deși poate fi consumat ocazional atunci când ai un stil de viață activ, zahărul a devenit una dintre cele mai consumate substanțe în rândul populației generale.

Zahărul brun sau zahărul alb

Zahărul brun sau zahărul alb: care este mai bun?

În zilele noastre și după campania de conștientizare care a fost promovată cu privire la aportul de zahăr, au apărut pe piață variante cu nume diferite. Însă, de fapt, toate sunt la fel. Zahărul este ingredientul principal al tuturor produselor, cum ar fi zahărul brun, zahărul brut din trestie, mierea și zahărul din nucă de cocos. Deși efectul sistemic al tuturor acestor produse este similar, marketingul încearcă să arate o realitate diferită. Prin urmare, este o idee bună să-ți reduci aportul de asemenea tipuri de alimente.

În schimb, este indicat să crești consumul de carbohidrați cu indice glicemic scăzut și alimente bogate în fibre pentru a-ți îmbunătăți sănătatea intestinală. De asemenea, o idee minunată este să-ți crești aportul de grăsimi esențiale în cadrul unei diete calorice normale.

O modalitate de a reduce consumul de zahăr este utilizarea de îndulcitori naturali. Cu toate acestea, nu ar trebui să faci abuz. De obicei, aceste produse sunt testate în laboratoare. Însă experții nu cunosc încă efectele secundare pe termen lung ale acestora.

Consumi prea mult zahar? Încearcă postul intermitent

Postul intermitent este o tendință alimentară care a devenit foarte populară în ceea ce privește pierderea în greutate și prevenirea apariției diabetului. Unii oameni cred că, prin post, vor putea inversa rezistența la insulină cauzată de aportul ridicat de zahăr.

În prezent, cea mai frecvent utilizată metodă de post intermitent este 16:8, datorită caracterului său practic. Aceasta constă în postirea timp de 16 ore pe zi. În această perioadă de timp, se activează calea metabolică AMPK, care este responsabilă de procesele catabolice și de producerea de energie din arderea grăsimilor.

Prin urmare, postul poate fi o modalitate excelentă de a pierde în greutate în cazul anumitor persoane. De asemenea, postul intermitent reduce semnificativ numărul de calorii pe care le consumi pe săptămână. Cu toate acestea, este foarte important să fii bine informat cu privire la această formă de dietă și riscurile asociate și să primești sfaturi de la medicul de familie și de la un nutriționist.

Cuburi de zahăr brun
Industria alimentară folosește zahărul în multe preparate. Este un aditiv pe care îl includ în nenumărate produse… adesea fără ca tu să-ți dai seama.

Concluzie: Este mai bun zahărul brun decât zahărul alb?

Numeroasele denumiri pe care industria alimentară încearcă să le acorde aceluiași produs vândut sub diferite forme de prezentare nu schimbă calitatea acestuia. Zahărul brun este foarte asemănător cu zahărul alb. Prin urmare, este un aliment pe care nu ar trebui să îl consumi în exces. În acest fel, vei preveni problemele asociate cu obezitatea sau apariția bolilor complexe.

O strategie interesantă poate fi aceea de a opta pentru îndulcitori naturali, dar întotdeauna cu măsură. O altă opțiune este adoptarea postului intermitent. Cu toate acestea, toți experții sunt de acord că este crucial să ne limităm aportul zilnic de zahăr.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Patterson RE., Sears DD., Metabolic effects of intermittent fasting. Annu Rev Nutr, 2017. 37: 371-393.

  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.