Excesul de sare și zahăr: care este mai rău?
Medicii au corelat acum mulți ani excesul de sare și zahăr cu o mare varietate de boli cronice. De fapt, în zilele noastre, experții recomandă limitarea aportului de sare și zahăr pentru îmbunătățirea stării de sănătate. Însă unele persoane încă se întreabă care este mai rău, aportul excesiv de sare sau cel de zahăr.
Multă vreme, oamenii au considerat că alimentele sărate și grăsimile sunt responsabile de un număr mare de boli. Cu toate acestea, pe măsură ce au fost efectuate mai multe studii științifice, multe dintre aceste mituri au fost demontate.
Medicii ne vorbesc tot mai des de aportul excesiv de zahăr. Așadar, care este mai rău, zahărul sau sarea? Mai jos, vom detalia pe larg această problemă.
Excesul de sare și zahăr: care este mai rău?
Sarea
Sarea a fost multă vreme asociată cu ateroscleroza și tensiunea arterială crescută. Adevărul este că cele mai noi cercetări în domeniu, precum studiul publicat de Jurnalul American de Medicină, pun la îndoială această relație.
Sarea este un element necesar pentru sănătate și pentru transmiterea impulsurilor nervoase. Spre deosebire de zahăr, oamenii trebuie să consume o cantitate mică de sare, astfel încât organismul să își poată îndeplini funcțiile vitale în mod corespunzător.
Mai mult, corpul nu este pregătit să sintetizeze sarea endogen. Trebuie să incluzi sare în dieta ta. Un aport insuficient de sare poate fi asociat cu diverse complicații, unele dintre ele fiind legate de glanda tiroidă și bolile care pot apărea la nivelul acesteia.
Problemele care au fost legate anterior de aportul de sare sunt acum asociate cu un stil de viață nesănătos. Obezitatea, stilul de viață sedentar și dietele bogate în alimente cu multe calorii sunt factori de risc ai aterosclerozei. În plus, aceste elemente nesănătoase pot modifica valorile tensiunii arteriale.
Deși este important să eviți aportul excesiv de sare, trebuie să consumi o cantitate minimă pentru ca organismul tău să poată îndeplini anumite funcții vitale în mod corespunzător.
Zahărul
Zahărul este unul dintre ingredientele preferate ale industriei alimentare. Datorită aromei și texturii sale, majoritatea produselor procesate conțin zahăr. Deși Organizația Mondială a Sănătății nu a stabilit o cantitate minimă de zahăr care trebuie consumată zilnic, a fost stabilită o cantitate maximă recomandată.
Zahărul este format în cea mai mare parte din glucoză, care este o substanță necesară pentru metabolism și producția de energie. Cu toate acestea, glucoza este un nutrient pe care organismul îl poate sintetiza și singur din proteine și acizi grași, în funcție de nevoi. Prin urmare, nu este necesar să consumăm zahăr.
Chiar dacă suntem de părere că cerințele variază în funcție de activitățile sportive, aportul de zahăr al populației actuale este cu mult peste cantitatea recomandată.
Aportul crescut de zahăr este asociat cu un risc crescut de apariție a excesului de greutate și obezității. De asemenea, excesul de zahăr este un factor clar de risc pentru multe boli complexe, precum diabetul și anumite tipuri de cancer, după cum se menționează într-un studiu publicat în revista PLoS One.
Care crezi că este mai rău: excesul de sare sau zahăr?
Cu siguranță cel de zahăr. Zahărul nu este un nutrient esențial, iar aportul său este asociat cu mai multe boli. Zahărul este un nutrient necesar doar pentru anumiți sportivi, care au nevoie, de asemenea, și de un aport mai mare de sare.
Reducerea aportului de zahăr sau chiar eliminarea completă a acestuia din alimentație are multe beneficii pentru sănătate. În primul rând, dacă nu am consuma zahăr, diabetul nu ar mai fi o boală endemică.
Eliminarea zahărului din alimentația ar scădea rata obezității și, în consecință, multe boli ar dispărea (precum cele cardiace). Mai mult, acest lucru ar reduce incidența anumitor tipuri de cancer legate de sistemul digestiv.
Îți recomandăm:
Experții asociază aportul mărit de zahăr cu riscul crescut de apariție a bolilor cronice. Zahărul este mai rău decât sarea, deoarece nu este un nutrient esențial. Eliminarea zahărului din dietă îți poate aduce multe beneficii pentru sănătate și frumusețe.
Cum să reduci consumul de zahăr
Una dintre principalele probleme pe care le poți întâmpina atunci când încerci să-ți reduci aportul de zahăr este sevrajul. Corpul tău adoră gustul dulce al zahărului și niciun alt îndulcitor natural nu pare atât de bun. Cel mai bine este să începi prin a încerca să înlocuiești produsele procesate cu foarte mult zahăr cu versiunile lor care nu conțin zahăr.
Apoi, începe să gătești acasă, fără a folosi zahărul ca îndulcitor. Aceasta este o alegere excelentă. Folosirea fructelor este o modalitate minunată de a face ca preparatele să aibă un gust dulce delicios. Deși conțin fructoză (un tip de zahăr), aceasta se absoarbe treptat în organism, iar cantitatea de zahăr din fructe este mult mai mică decât cea din produsele procesate.
La început, îți va fi foarte greu din cauza faptului că ești dependent de alimentele procesate. Însă, în cele din urmă, „nevoia” de a consuma produse industriale va dispărea și vei fi mult mai sănătos.
În ceea ce privește excesul de sare și zahăr, adevărul este că niciun aliment nu trebuie consumat în exces. Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătate este să consumi orice aliment cu moderație. Prin urmare, o dietă echilibrată permite un aport responsabil de zahăr și sare. Aceste diete sunt cele mai bune alegeri pentru a combina sănătatea cu plăcerea când vine vorba de mâncare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Frisoli TM., Schmieder RE., Grodzicki T., Messerli FH., Salt and hypertension: is salt dietary reduction worth the effort? Am J Med, 2012. 125 (5): 433-9.
- Fuchs MA., Sato K., Niedzwiecki D., Ye X., Saltz LB., Mayer RJ., Mowat RB., Whittom R., Hantel A., Benson A., Atienza D., et al., Sugar-sweetened beverage intake and cáncer recurrence and survival in CALGB 89803 (Alliance). PLos One, 2014. 9 (6).
- Erickson J., Sadeghirad B., Lytvyn L., Slavin J., Johnston BC., The scientific basis of guideline recommendations on sugar intake: a systematic review. Ann Inter Med, 2017. 166 (4): 257-267.