Simptome care arată că mănânci prea mult zahăr - Doza de Sănătate
 

Simptome care arată că mănânci prea mult zahăr

Zahărul oferă energie, dar consumul prea mare poate avea efectul opus și poate duce la o senzație constantă de oboseală și slăbiciune.
Simptome care arată că mănânci prea mult zahăr

Ultima actualizare: 23 august, 2020

Există o modalitate de a ști dacă mănânci prea mult zahăr? Răspunsul este da. Corpul tău îți transmite constant semnale că dieta adoptată este dezechilibrată, chiar dacă tu nu știi să le recunoști.

Mulți oameni nu știu că problemele fizice sau psihologice cu care se confruntă pot apărea în urma consumului excesiv de zahăr și acumulării acestuia în corpul lor. Așadar, astăzi îți vom prezenta șapte semne care indică faptul că mănânci prea mult zahăr. Ești gata?

Simptome care arată că mănânci prea mult zahăr

Consumul excesiv de zahăr este un obicei care poate afecta semnificativ sănătatea în timp. Dar, în primul rând, trebuie să clarificăm la ce ne referim atunci când spunem „zahăr”. Ne referim la tipul rafinat, nu la cel conținut de fructe și legume, de exemplu. Acesta din urmă este cunoscut sub numele de „zahăr intrinsec” și, în conformitate cu Organizația Mondială a Sănătății (OMS), nu există nicio dovadă că acesta ar dăuna sănătății. De fapt, acest tip este o necesitate în dieta noastră.

Zahărul rafinat în cantități mari poate fi dăunător pentru sănătate. Citește mai departe pentru a afla ce semnale îți transmite organismul atunci când exagerezi cu consumul de zahăr și produse îndulcite.

1. Poftele constante

Femeie care știe cum este să mănânci prea mult zahăr

Potrivit unui studiu publicat în revista Nutrición Hospitalaria, zaharurile produc o senzație mai mare de sațietate decât carbohidrații. Totuși, această sațietate se menține doar pe termen scurt. Este foarte probabil să îți fie foame din nou la scurt timp după masă și să vrei să mănânci iar. Acest lucru, împreună cu un stil de viață sedentar și o dietă dezechilibrată, te poate face să devii supraponderal sau obez.

Așadar, dacă îți este foame tot timpul, chiar dacă mănânci, s-ar putea să consumi prea mult zahăr rafinat, care nu conține nutrienți reali.

2. Senzația de oboseală

Este adevărat că, în general, băuturile cu glucoză sunt create pentru a oferi energie și a contracara oboseala și slăbiciunea. Cele mai populare băuturi energizante conțin acest zahăr. Cu toate acestea, consecințele consumului pe termen lung nu sunt atât de clare. De fapt, un experiment realizat de cercetătorii de la Cardiff Metropolitan University a dezvăluit faptul că persoanele care și-au redus aportul de zaharuri rafinate și-au ameliorat nivelul de oboseală și și-au îmbunătățit starea de spirit.

Chiar dacă acest studiu a deschis ușa unor cercetări ulterioare pe această temă, este foarte interesant și edificator. După cum vezi, dacă te simți obosit în mod constant, fără niciun motiv aparent, s-ar putea să consumi prea multe calorii goale din zahăr.

3. Deteriorarea dinților

Carii care arată că mănânci prea mult zahăr

Cu siguranță mama ta ți-a spus că îți vor cădea dinții dacă mănânci prea multe bomboane. Ei bine, avea dreptate.

Mai multe studii arată faptul că excesul de zahăr, împreună cu o igienă dentară deficitară, slăbesc smalțul dinților. Cum? Gura este plină de bacterii – unele dintre ele sunt bune, iar unele dintre ele sunt rele. Zahărul este delicios pentru bacteriile dăunătoare și sfârșește astfel prin a eroda smalțul și a slăbi dinții. Mai mult, atunci când nu acorzi atenție situației, te trezești cu carii și dinții încep să se spargă atunci când mănânci ceva tare.

4. Îmbătrânirea pielii

Potrivit unui studiu publicat în revista Clinics in Dermatology, dacă mănânci prea mult de zahăr, pielea ta îmbătrânește mai repede. Metabolizarea zahărului creează molecule, cunoscute sub denumirea de AGES (produse finale de glicare avansate), care afectează colagenul și elastina din piele.

5. Durerile articulare

Fată care are o durere de genunchi

Acesta este un simptom rar, însă consumul prea mare de zahăr ar putea duce la apariția durerilor articulare. De fapt, unele cercetări asociază aportul excesiv de băuturi carbogazoase (bogate în zahăr rafinat) cu o probabilitate mai mare de a dezvolta artrită reumatoidă la femei.

Acest simptom este provocat tot de moleculele AGES pe care le-am menționat mai sus, deoarece acestea provoacă inflamații și, la rândul lor, inflamațiile duc la dureri articulare pe termen lung.

6. Creșterea în greutate

Probabil că nu vei fi surprins să citești acest lucru, dar, dacă mănânci prea mult zahăr, vei câștiga în greutate, mai ales dacă ai un stil de viață sedentar.

De fapt, am menționat deja faptul că zahărul creează o senzație temporară de sațietate, ceea ce te determină să mănânci mai mult și, prin urmare, să crești în greutate. De asemenea, am menționat și că acesta este direct legat de excesul de greutate și obezitate.

7. Problemele de concentrare

Oboaseala apare când mănânci prea mult zahăr

Efectele acumulării de zahăr în sânge afectează abilitățile cognitive și capacitatea de concentrare.

Atunci când consumi prea mult zahăr, ajungi să vrei și mai mult. Acest lucru poate îngreuna funcționarea creierului atunci când nivelul de zahăr în sânge scade. Creierul obișnuit cu un aport crescut de zahăr are nevoie de acesta pentru a-ți oferi energia necesară pentru a funcționa.

Astfel, pot exista perioade în care simți dintr-o dată că mintea ta este întunecată și că nu te poți concentra. De fapt, diverse studii asociază consumul excesiv de zahăr cu anumite disfuncții cognitive.

De ce să nu mai mănânci zahăr?

Ai identificat aceste semne în cazul tău? Crezi că mănânci prea mult zahăr? Dacă da, ar fi bine să începi să iei măsuri. Este ușor să treci cu vederea la început, dar lipsa de control poate duce la dezvoltarea unor boli mai grave decât cele pe care le-am menționat aici, cum ar fi problemele cardiovasculare.

Așadar, trebuie să acorzi atenție acestui aspect și să începi să reduci consumul de zaharuri rafinate. De asemenea, ține cont de faptul că zahărul provoacă dependență. Cu cât consumi mai mult, cu atât vrei mai mult.

Conform ultimelor studii în domeniu, zahărul eliberează dopamină, un hormon legat de bunăstare și plăcere, care creează dependență. Așadar, ia măsuri imediate dacă prezinți oricare dintre simptomele consumului excesiv de zahăr prezentate mai sus.


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.