Zahărul crește performanța mintală? Adevăr sau mit?

20 februarie 2020
Deși glucoza este principala sursă de combustibil pentru creier, consumul de zahăr nu este necesar pentru a asigura funcționarea adecvată a acestui organ și îmbunătățirea performanței mintale. Află mai multe informații interesante în acest articol!

Până de curând, multe persoane credeau în mod greșit faptul că zahărul crește performanța mintală. Însă cele mai noi studii în domeniu nu sunt de acord cu această afirmație. În prezent, oamenii de știință știu că organismul are mecanisme foarte eficiente pentru a furniza glucoză creierului, chiar și fără a consuma zahăr.

Creierul se bazează pe un aport continuu de glucoză din fluxul sanguin pentru a-și îndeplini corect funcțiile. Prin urmare, acesta concurează cu restul organelor pentru aportul de glucoză atunci când nivelul acesteia în organism scade. Dacă se întâmplă acest lucru, intră în acțiune următoarele mecanisme:

  • În primul rând, glucoza este extrasă din sânge.
  • În al doilea rând, cantitatea de glucoză pe care o primesc restul celulelor din corp este redusă.

În plus, dacă nivelul de glucoză din sânge scade din cauza aportului alimentar scăzut, organismul are și alte modalități de a obține acest nutrient. Principalul mecanism în această situație este gluconeogeneza. Aceasta constă în sintetizarea glucozei din proteine și acizi grași. În general, acesta este un mecanism eficient care permite organismului să mențină constant nivelul de zahăr din sânge în condiții de post sau atunci când o persoană nu consumă suficienți carbohidrați.

Creierul uman

Zahărul crește performanța mintală? Adevăr sau mit?

Unele studii științifice asociază administrarea de zahăr cu o îmbunătățire a memoriei pe termen scurt. Această administrare constă, de obicei, în consumul unei băuturi zaharoase, iar rezultatele arată că acțiunile mintale intense răspund bine la administrarea de glucoză.

Până de curând, experții susțineau faptul că creierul funcționează optim cu 25 de grame de glucoză care circulă în fluxul sanguin, ceea ce reprezintă aproximativ cantitatea de zahăr conținută de o banană. Însă ultimele descoperiri arată faptul că persoanele cu o toleranță mai bună la glucoză au rezultate mai bune în ceea ce privește capacitatea de memorare chiar și la doze mai mici.

Această situație este esențială în cazul persoanelor cu diabet zaharat, care dezvoltă rezistență la insulină, corpul lor pierzându-și capacitatea de a procesa corect zahărul. Prin urmare, organismul are mecanisme foarte eficiente de a obține glucoză din proteine ​​și acizi grași pentru a menține constant nivelul de zahăr din sânge. În acest fel, creierul primește cantitatea corectă de glucoză, asigurând performanțe mintale ridicate.

În plus, studiile au arătat că hidratarea joacă un rol important în sporirea performanței cognitive. Prin urmare, un individ care este chiar și puțin deshidratat va obține scoruri mai mici la testele legate de memorie, concentrare, atenție, etc.

Zahărul rafinat: mai rău decât carbohidrații complecși?

Anumiți cercetători susțin că aportul de zahăr rafinat are drept rezultat o pierdere de memorie pe termen scurt. De asemenea, studiile au arătat că aportul de zahăr poate duce uneori chiar la afectare cognitivă și la dezvoltarea unor boli complexe.

În plus, incidența afecțiunii ADHD este mai mare la adolescenții cu o dietă bogată în grăsimi saturate și zaharuri rafinate, în comparație cu cei care urmează diete mai sănătoase.

Citește mai mult:

Consumul excesiv de zahăr – 6 simptome

Alimente care cresc performanțele mintale

Deși zahărul simplu poate afecta negativ funcțiile cognitive, există alți nutrienți care pot îmbunătăți funcția cerebrală. Un exemplu este cafeina consumată cu moderație, care servește ca stimulent natural și ajută la menținerea sănătății creierului.

Boabe de cafea în ceașcă

De asemenea, nitriții prezenți în alimente precum sfecla cresc vasodilatația și, prin urmare, fluxul de sânge către creier. Astfel, la creier ajunge o cantitate mai mare de nutrienți benefici, iar performanța cognitivă este îmbunătățită.

De asemenea, unele vitamine, cum ar fi vitamina C, pot avea efecte pozitive asupra performanței mintale și sănătății generale. Aceste vitamine pot ajuta la prevenirea deteriorării cognitive, precum cea observată la pacienții cu maladia Alzheimer.

Îți recomandăm:

5 îndulcitori naturali care pot înlocui zahărul

Așadar, zahărul crește performanța mintală?

Glucoza este principala sursă de combustibil pentru creier. Cu toate acestea, consumul de alimente zaharoase nu este necesar pentru a asigura funcționarea corectă a creierului. Organismul are mecanisme foarte eficiente care asigură un aport suficient de glucoză către creier, astfel încât toate funcțiile acestuia să fie efectuate în mod corespunzător.

De fapt, consumul de zahăr simplu poate duce la o realizare defectuoasă a funcțiilor cognitive și la dezvoltarea bolilor complexe. Așadar, dacă vrei să îți îmbunătățești performanța mintală și funcția cerebrală, cel mai bine este să servești o masă sănătoasă, echilibrată. În plus, dacă ai nevoie de un impuls rapid, poți mânca alimente bogate în vitamina C și nitriți, de exemplu.

  • Bellisle F., Effects of diet on behaviour and cognition in children. British Journal of Nutrition, 2004. 92 (2): 227-232.
  • Francis H., The longer-term impacts of Western diet on human cognition and the brain. 2013.