8 utilizări ale cuptorului cu microunde puțin cunoscute - Doza de Sănătate
 

8 utilizări ale cuptorului cu microunde puțin cunoscute

Printre cele mai puțin cunoscute utilizări ale cuptorului cu microunde este dezinfectarea bureților și a lavetelor. Nu trebuie decât să le ții în cuptorul pornit timp de câteva minute după ce le-ai înmuiat în oțet sau zeamă de lămâie! 
8 utilizări ale cuptorului cu microunde puțin cunoscute

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Primul cuptor cu microunde s-a vândut în anul 1946. Cu toate acestea, abia după șapte decenii a devenit unul dintre elementele esențiale ale unei bucătării moderne. Există însă și utilizări ale cuptorului cu microunde mai puțin cunoscute.

Cu ajutorul cuptoruluicu microunde poți să-ți încălzești foarte ușor mâncarea sau chiar să gătești anumite preparate simple. Pe lângă aceste utilizări de bază, cuptorul cu microunde poate fi întrebuințat și în alte scopuri domestice pe care multe persoane nu le cunosc.

Astăzi îți prezentăm cele mai inedite utilizări ale cuptorului cu microunde, pentru a profita din plin de avantajele oferite de acest aparat elecrocasnic.

Îți recomandăm să fii atent/ă atunci când le pui în practică și să nu încălzești în cuptor obiecte din metal.

Utilizări ale cuptorului cu microunde

1. Dezlipirea timbrelor și a sigiliilor

Modele de timbre

Dacă vrei să păstrezi timbrele sau sigiliile de pe vederile primite, poți să le încălzești puțin în cuptorul cu microunde pentru a facilita dezlipirea. Umezește-le mai întâi cu puțină apă, apoi pune-le în cuptor timp de 20 de secunde. Vei vedea că se dezlipesc mult mai ușor.

2. Tocatul cepei fără să lăcrimezi

Ceapă tăiată

Compușii sulfurici conținuți de ceapă sunt cei care te fac să „plângi” atunci când tai această legumă. Tăietura cu cuțitul deranjează celulele, iar acestea eliberează compuși sulfurici volatili care te fac să lăcrimezi atunci când intră în contact cu corpul tău.

Poți să stopezi acest proces dacă pui ceapa în cuptorul cu microunde înainte de a o tăia. Taie-i capetele și încălzește-o în cuptor timp de 30 de secunde.

3. Dezinfectarea bureților

Utilizări ale cuptorului cu microunde pentru dezinfectarea bureților

Bureții de vase și lavetele sunt obiecte pe care le folosim pentru a curăța diverse suprafețe din locuințele noastre. Acestea intră în contact cu mizeria și bacteriile de tot felul, drept pentru care pot fi mai contaminate decât vasul de toaletă.

Tocmai de aceea este important să le cureți și să le dezinfectezi, în loc să le arunci atunci când încă sunt bune. Înmoaie-le în oțet alb sau în zeamă de lămâie și încălzește-le la temperatura maximă timp de 1 minut. Acizii acestor ingrediente și căldura din cuptor vor ucide agenții patogeni din bureți și lavete, pregătindu-le pentru a fi din nou folosite.

4. Stoarcerea unei cantități mai mari de zeamă de lămâie

Utilizări ale cuptorului cu microundepentru stoarcerea lămâii

Dacă ți-e teamă că lămâia pe care o ai la îndemână nu are suficientă zeamă pentru preparatul pe care intenționezi să îl gătești, există o soluție foarte eficientă la care poți apela. Încălzește fructul în cuptorul cu microunde timp de 20 de secunde și stoarce zeama cât timp acesta este cald.

Acest procedeu ajută la modificarea structurii fizice a lămâii, astfel încât să poți stoarce până la ultimul strop de zeamă.

5. Prelungește „viața” rimelului

Rimel în apă caldă

Așa cum știm cu toții, periuța rimelului se usucă foarte ușor în anumite condiții, iar atunci când aplici acest produs, încarci genele cu „cocoloașe” inestetice.

Dacă ai observat că și rimelul tău prezintă această neregulă, prelungește-i viața cu un truc foarte simplu. Pune rimelul într-un pahar cu apă și încălzește-l în cuptorul cu microunde timp de 30-40 de secunde. Această metodă îl ajută să-și recapete textura lichidă, iar tu îl poți folosi mult mai mult timp.

6. Vopsirea țesăturilor

Utilizări ale cuptorului cu microunde pentru vopsire de haine

Te-ai săturat de culoarea unui anumit articol vestimentar? Dacă achiziționezi o vopsea și apelezi la cuptorul cu microunde, poți să-i oferi acestuia un cu totul alt look.

Pune haina într-un vas cu apă și adaugă vopseaua. Acoperă vasul și încălzește conținutul în cuptorul cu microunde la temperatură maximă, timp de patru minute. La final, așteaptă câteva minute, după care poți să verifici noua culoare a articolului vestimentar pe care l-ai „recondiționat”.

7. Sterilizarea borcanelor

Utilizări ale cuptorului cu microunde pentru sterilizare de vase

Atunci când sterilizezi borcanele pentru conservarea anumitor alimente, poți elimina agenții patogeni de pe suprafața din sticlă. Cea mai folosită tehnică este fierberea borcanelor într-o cratiță cu apă timp de câteva minute.

Însă dacă vrei să economisești timp, dar să te bucuri de aceleași beneficii, pune borcanele într-o baie de apă și încălzește-le în cuptorul cu microunde timp de două-trei minute. Când apa începe să fiarbă, trebuie să le scoți din cuptor.

8. Comprese calde

Utilizări ale cuptorului cu microunde pentru comprese calde

Pentru a ameliora durerile musculare sau inflamațiile, umple o șosetă cu linte, fă un nod la capăt și încălzește-o în cuptorul cu microunde timp de patru minute. Verifică dacă nu este prea fierbinte, apoi aplică această compresă pe zonele cu probleme, până se răcește complet.

Te-ai gândit vreodată câte utilizări ale cuptorului cu microunde există? Acum că ai aflat ce întrebuințări poate avea, nu ezita să le pui în practică pentru a-ți ușura sarcinile domestice.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.