Cuptorul cu microunde: efecte negative

· 20 februarie 2016

S-au realizat numeroase studii cu privire la utilizarea aparatelor electrocasnice în locuințele din întreaga lume, dar mai ales în orașele mari. Acestea au arătat că utilizarea regulată a cuptorului cu microunde poate avea consecințe grave asupra sănătății. În acest articol, îți prezentăm efectele negative pe care le are cuptorul cu microunde asupra noastră. 

Cum funcționează cuptorul cu microunde?

Cuptorul cu microunde este, fără îndoială, una dintre cele mai minunate invenții moderne ale omenirii, fiind capabil să încălzească sau să gătească mâncarea în doar câteva minute. Este un aparat ușor de folosit, te ajută să economisești timp și energie și consumă mai puțin curent electric decât un cuptor normal.

Cuptoarele cu microunde utilizează un anumit tip de energie electromagnetică, folosind radiații de undă lungă, asemănătoare undelor radio. Fiecare cuptor cu microunde conține un magnetron, adică un tub în care radiațiile de aproximativ 2450 MHz interacționează cu moleculele din alimente.

Fiecare undă de energie creată de acest dispozitiv se schimbă de la polul pozitiv la cel negativ la fiecare ciclu, adică de milioane de ori pe secundă. Această fricțiune moleculară generează căldură, dar alterează sau distruge și aminoacizii din alimente, producând substanțe toxice pentru organism. 

Cuptorul cu microunde prezintă multe pericole pentru sănătate

Atunci când este folosit pentru a încălzi mâncarea, cuptorul cu microunde poate cauza: transformări moleculare ce generează substanțe carcinogene, o reducere a biocompatibilității nutrienților (vitamine și minerale), o pierdere de 60-90% a energiei calorice, scăderea conținutului de proteine și producerea de radicali liberi.

Trei efecte negative ale utilizării cuptorului cu microunde

În primul rând, un fenomen specific acestui aparat este supraîncălzirea apei. Atunci când punem un vas cu apă la încălzit în cuptorul cu microunde, aceasta poate atinge temperatura de fierbere, dar fără a forma „bulele” caracteristice, motiv pentru care nu ne dăm seama dacă apa fierbe sau nu. Uneori vasul poate exploda în momentul în care deschidem ușa cuptorului din cauza schimbării de temperatură. Incidentul poate cauza arsuri severe pe mâini, față și gât.

Prin urmare, trebuie să avem o foarte mare grijă atunci când încălzim în cuptor apă pentru ceai, cafea, etc. sau orice alt fel de lichid, cum ar fi supa sau laptele. 

Cuptorul cu microunde poate fi periculos

În al doilea rând, există o altă problemă foarte importantă ce apare atunci când folosim cuptorul cu microunde. Anumite recipiente eliberează substanțe chimice care se infiltrează în mâncarea încălzită, iar acestea pot fi cancerigene.

Este indicat să fim atenți și să nu folosim vase care nu sunt recomandate pentru cuptorul cu microunde. Dacă nu ai de ales și trebuie să folosești acest dispozitiv pentru a găti ceva, cel mai bine este să folosești un recipient din sticlă.

Și nu în ultimul rând, așa cum am menționat mai sus, microundele pot afecta conținutul alimentelor. Acestea reduc nivelul de vitamina B1, esențială pentru producerea de globule roșii și alte celule și distrug aproape complet flavonoidele, agenți antiinflamatori și anticancerigeni. Enzimele și proprietățile antibiotice ale laptelui de mamă pot fi de asemenea distruse.

Cuptorul cu microunde nu trebuie utilizat des

Pericolele utilizării cuptorului cu microunde

 • Consumul zilnic de alimente gătite sau încălzite în cuptorul cu microunde poate provoca daune permanente din cauza transformărilor ce au loc la nivelul nutrienților din alimente.
 • Organismul nu este capabil să descompună substanțe necunoscute, asemenea celor rezultate în urma alterării alimentelor în cuptorul cu microunde.
 • Producția de hormoni poate fi modificată sau stopată, atât la femei, cât și la bărbați.
 • Mineralele din legume sunt transformate în radicali liberi, aceștia fiind asociați riscului de a dezvolta o formă de cancer.
Cuptorul cu microunde distruge nutrienții din alimente

 • Mâncarea preparată în cuptorul cu microunde crește rata de dezvoltare a tumorilor canceroase în stomac și intestine (motiv pentru care sunt atât de multe cazuri de cancer la colon).
 • Consumul regulat al acestor alimente poate duce la mărirea producției de celule canceroase în țesuturi.
 • Sistemul imunitar este slăbit în urma schimbărilor de la nivelul plasmei sanguine și al ganglionilor limfatici.
 • Funcțiile cognitive ale creierului pot fi alterate, provocând pierderi de memorie, instabilitate emoțională și dificultăți de concentrare.
 • Cantitatea de nutrienți, vitamine și minerale din alimente este redusă sau modificată în cuptorul cu microunde, ajungând la un nivel atât de scăzut, încât este „ca și cum nu am fi mâncat nimic”.
 • Cuptorul cu microunde poate distruge până la 75% din antioxidanții naturali din alimente, compoziția chimică a acestora fiind modificată de frecarea constantă cauzată de vibrația moleculelor de apă în urma acțiunii undelor electromagnetice.
Cuptorul cu microunde este asociat răcelii și gripei

 • Utilizarea cuptorului cu microunde este asociată unor afecțiuni precum gripa sau răceala.
 • Pereții celulari ai legumelor încălzite în cuptorul cu microunde sunt complet fracturați atunci când sunt priviți la microscop.
 • Microundele emit radiații electromagnetice.
 • Valoarea energetică a alimentelor se pierde.
Cuptorul cu microunde emite radiații electromagnetice

Încălzirea laptelui de mamă în cuptorul cu microunde este o mare greșeală, fapt susținut de numeroase studii recente. Medicii pediatri susțin că acesta este un obicei dăunător, atenționând mamele că ar trebui să îl evite pentru a nu afecta sănătatea bebelușilor.

Desigur, și încălzirea laptelui pe aragaz poate duce la pierderea anumitor nutrienți, dar situația este mult mai gravă în cazul cuptorului cu microunde deoarece, așa cum am precizat deja, undele electromagnetice modifică conținutul alimentelor. Acest lucru poate avea efecte negative grave asupra copiilor mici. Aceștia au sistemului imunitar încă nedezvoltat, devenind mai predispuși la îmbolnăvire sau fiind afectați de numărul crescut de radicali liberi din componența alimentelor încălzite în acest tip de cuptor.

Ține minte

În ziua de azi, cuptorul cu microunde este un aparat destul de des întâlnit în locuințele oamenilor, dar nu uita că efectele sale negative se observă în timp. Nu trebuie să ne facem griji dacă îl utilizăm doar din când în când.

Consumul excesiv de alimente preparate în cuptorul cu microunde este dăunător. Prin urmare, îți recomandăm să renunți la obiceiul de a folosi în mod regulat acest dispozitiv, limitându-te doar la acele ocazii în care utilizarea sa este absolut necesară. Tu cum preferi să îți încălzești mâncarea – pe aragaz sau în cuptorul cu microunde?